Δημόπουλος: μου “μυρίζει” εμπρησμός…

αλλά δεν έχω αποδεικτικά στοιχεία

υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Παλαιοχώρι – σε χαράδρα η εστία της φωτιάς που απείλησε πυκνό δάσος

Με την συνδρομή πυροσβεστικών αεροπλάνων, ελικοπτέρου και δασοπυροσβεστών, η φωτιά που έκαψε για 30 περίπου ώρες το υπέροχο δάσος των Παλιών Πόρων, τέθηκε υπό έλεγχο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιουλίου 2015, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου εξέφρασε το φόβο του ότι η συγκυρία δεν είναι αθώα, φωτογραφίζοντας όσους είναι αντίθετοι με την ανάθεση της ξύλευσης μεγάλου μέρους της περιοχής από ιδιώτη. Διευκρίνισε πάντως ότι -και ως δικηγόρος- δεν θεωρεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος την ανάθεση αυτή και κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες για να ανακληθεί.

Η πυρκαγιά έκαψε έκταση μικτού δάσους στην περιοχή Παλαιοχωρίου και σε εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, ενώ πιθανολογείται ότι η εστία ήταν 200 περίπου μέτρα από τον κοντινότερο δασικό δρόμο. Λόγω της τοποθεσίας, η κύρια προσπάθεια πυρόσβεσης έγινε από πεζά τμήματα και υπό δύσκολες συνθήκες και εξ αιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Σημαντικότατη για το τελικό αποτέλεσμα ήταν η συμβολή των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου. Για κάποιο διάστημα επιχειρούσαν στην περιοχή ως και τέσσερα αεροσκάφη. Επί τόπου, σε όλη τη διάρκεια τη επιχείρησης βρισκόταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτοχώρου, υπάλληλοι του Δασαρχείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, κος Γουλάρας και ο πρόεδρος της ΤΚ Πόρων, κος Παπανικολάου. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά οι δασοπυροσβέστες συνεχίζουν το έργο τους για να μην μείνει καμία εστία αναζωπύρωσης.

Στο θέμα αναφέρθηκε -ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση- ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, κάνοντας λόγο για “πολύ σύμπτωση, αφού αύριο -Παρασκευή 31/7- θα ανέβαιναν να ξυλεύσουν…”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτό είναι μια εκτίμηση και δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν εμπρησμό. Αποκάλυψε ότι δέχτηκε έντονες πιέσεις για να τεθεί επικεφαλής νέων κινητοποιήσεων των κατοίκων, επιλογή με την οποία δεν συμφωνεί και ήδη έχει ενημερώσει Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Δασαρχείο ότι θεωρεί την ανάθεση αυτή σε ιδιώτη αντίθετη με το δημόσιο συμφέρον, αφού παραβλέφθηκε το γεγονός της εκκρεμοδικίας από το 2002 (σσ: ο ιδιώτης διεκδικεί έκταση στο δάσος των Παλιών Πόρων, απόφαση υπέρ του ανακλήθηκε από τον Άρειο Πάγο που διέταξε επανεξέταση της υπόθεσης στο Εφετείο, δίκη που δεν έγινε ποτέ από το 2002 ως σήμερα). Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αποτανθεί στον Ελεγκτή Δημόσιας Δοίκησης για την υπόθεση και ζήτησε την συνδρομή σ΄ αυτό όλων των δημοτικών συμβούλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε τοπικό blog, ειδικό ανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόκειται να ερευνήσει την περιοχή της πυρκαγιάς, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρξε εμπρησμός και -αν αυτό επαληθευτεί- να εντοπίσει τους εμπρηστές.

Αύριο, στην ΕτΟ, το έγγραφο με τις απόψεις του δημάρχου Δίου-Ολύμπου για το θέμα της ανάθεσης στον ιδιώτη της ξύλευσης του δάσους στους Παλιούς Πόρους.