“Η απαγορευμένη συζήτηση” και η πιο αμήχανη προεκλογική περίοδος

Η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί πριν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τις αποχωρήσεις σήμανε την έναρξη της προεκλογικής κούρσας στην Πιερία, αλλά οι δρομείς είναι ακόμη στα αποδυτήρια και οι συζητήσεις με τους προπονητές συνεχίζονται πυρετώδεις. Τερματισμός την 20η Σεπτεμβρίου. Κούρσα ταχύτητας και όχι αντοχής….

Μια προγραμματισμένη πριν τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις εκδήλωση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης έδωσε χθες το έναυσμα της προεκλογικής διαπάλης στην Πιερία, μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και θέμα απαγορευμένο: το εθνικό νόμισμα. Καλεσμένοι ομιλητές της ΕΟΔνΠ τρία στελέχη της Αριστεράς που δεν έπαψαν ποτέ να μάχονται το ευρώ και να ξιφουλκούν υπέρ της δραχμής: Αλέκος Αλαβάνος, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας και Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Από τους τρεις πρώην –πια- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την εκδήλωση τίμησε μόνο ο Ζήσης Ζάννας που προσχώρησε ήδη στην ΛΑ.Ε., ενώ το κοινό δεν ξεπέρασε τα 300 άτομα. Το πρόγραμμα προέβλεπε 20λεπτες τοποθετήσεις των ομιλητών και μετά μονόλεπτες ερωτήσεις του κοινού, οι οποίες ήταν τελικά 20 και δόθηκαν στους πιο πρόθυμους. Στις τοποθετήσεις τους και στις τετράλεπτες απαντήσεις προς το κοινό, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν την εγχώρια και διεθνή οικονομία, να θυμίσουν πτυχές της πρόσφατης και παλιότερης Ιστορίας, να εκτιμήσουν τη σημερινή κατάσταση, να επισημάνουν για μία ακόμη φορά τα τρωτά του ευρώ και της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη και φυσικά να επαναλάβουν τα υπέρ της δραχμής. Πάντως δεν υπήρξε επιχείρημα που «να κάνει τη διαφορά» και οι ομιλητές δεν παρέλειπαν σε κάθε ευκαιρία να προειδοποιούν για τις δυσκολίες μιας μετάβασης σε εθνικό νόμισμα. Και από τις ερωτήσεις του κοινού ήταν φανερή η δυσκολία του ακόμη και φίλα προσκείμενου στην Αριστερά ακροατηρίου να διασχίσει το Ρουβίκωνα και να αποδεχθεί την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Όπως αναμενόταν, οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας στην περίπτωση που αποχαιρετίσει το ευρώ, ενώ ο κος Λαπαβίτσας είχε την ευκαιρία να απαντήσει και στο ερώτημα γιατί ο ίδιος, αλλά και όσοι εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν παραιτήθηκαν νωρίτερα (video), όταν το τρίτο μνημόνιο έγινε γνωστό ή έστω πριν αυτό έρθει στη Βουλή.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρωτεργάτης της ΕΟΔνΠ, Ηλίας Τσολακίδης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους καλεσμένους της τις δράσεις της Ομάδας και τις επιτυχίες της –μεταξύ των οποίων η κάλυψη των αναγκών της Πιερίας σε ρεβίθια από ντόπιες καλλιέργειες ελληνικών ποικιλιών και σε μισή τιμή- αποσπώντας την υπόσχεση του Αλέκου Αλαβάνου ότι θα προμηθευτεί και αυτός ρεβίθια στην επόμενη διανομή.
Σε ότι αφορά την υπόλοιπη προεκλογική κίνηση στο νομό Πιερίας: ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Χριστογιάννης, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την όποια σκέψη για υποψηφιότητα -υπέρ των νεωτέρων- και η πολιτευτής του «Ποταμιού» Στέλλα Τσούχα, αποχώρησε … «πυροβολώντας» τον ηγέτη και την ηγετική ομάδα ότι επισταμένως και επιμόνως και για μεγάλο διάστημα την εμπόδιζαν να εκφράσει τις πολιτικές της απόψεις (κείμενο .doc). Μετά το ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρήσεις από τη νομαρχιακή καταγράφηκαν και στους ΑΝ.ΕΛ., ενώ οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια του νομού κρατιούνται μακριά από τη δημοσιότητα και τα προγνωστικά έχουν σχεδόν εκλείψει. Για δεύτερη φορά εμφανίζεται ως πιθανή υποψήφια της ΝΔ, η πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, αναπληρωτής καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Έφη Μπάσδρα, και η πρώην βουλευτής, Άννα Μάνη, φαίνεται να επιθυμεί διακαώς μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Ιδιαίτερη φροντίδα στην προβολή της στην Πιερία επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες και η αντιπεριφερειάρχης, Σοφία Μαυρίδου.