Λίστες για γερά νεύρα

Κούρσα με το χρόνο για τις εξάδες, θρίλερ ως την τελευταία στιγμή

Η μικρή απόσταση απο τις προηγούμενες εκλογές, η επίσης σύντομη προεκλογική περίοδος και -κυρίως- το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ κομμάτων και υποψηφίων στο τρίτο μνημόνιο, δημιουργούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση στα επιτελεία, στους επίδοξους, στους νέους και τους επανακάμψαντες, αλλά κυρίως…στους ψηφοφόρους της Πιερίας.

Μπορεί η προεκλογική περίοδος που διανύουμε να είναι η πιο αμήχανη και παράξενη της Μεταπολίτευσης, αλλά ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό «έχει βάλει φωτιά» στα κομματικά επιτελεία του νομού. Ο περιορισμένος χρόνος από τη μία και οι φιλοδοξίες πολλών από την άλλη, σε συνδυασμό με τον αναγκαίο παροπλισμό παλιών στελεχών, τις ισορροπίες δυνάμεων και συμφερόντων και το προκρούστειο μέτρο του «μνημονιακός/αντιμνημονιακός», δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα προεκλογικού παροξυσμού, με τη βοήθεια και της λίστας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα κόμματα κατέληξαν -χωρίς κοινό προγραμματισμό- ν ανακοινώνουν αύριο τις επίσημες λίστες, αφήνοντας περιθώριο μια ντουζίνα μέρες για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων. Ίσως γιατί τα πρόσωπα στη σημερινή συγκυρία παίζουν τον ελάχιστο ρόλο, αλλά κυρίως γιατί είναι πολλοί που διαλέγουν να μην ταυτιστούν με τη συγκεκριμένη περίοδο και τις εξελίξεις της. Στο νομό μας, αυτό συμβαίνει κυρίως με την πανίσχυρη ΝΔ και την αίσθηση ότι οι σημαντικές εξελίξεις θα έρθουν μετά την 20η Σεπτέμβρη, το σχηματισμό της όποιας κυβέρνησης, την τύχη του μεταβατικού προέδρου και τα σενάρια για το διάδοχό του. Η δύσκολη περίοδος που περνά το κόμμα δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς να διεκδικήσουν υποψηφιότητα και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, περισσότεροι από 12 υποψήφιοι «κονταροχτυπιούνται» για την έκτη θέση στη λίστα. Μεταξύ αυτών οι Κλεόβουλος Θεοτόκης, Παντελής, Καλτέκης, Λευτέρης Μωυσιάδης, Ευάγγελος Γερολιόλιος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας, Ηλίας Τάπρας. Ισχυρή παρουσία στη 12κάδα των υποψηφίων της 6ης θέσης έχει η βόρεια Πιερία, με τη νότια να επεκτείνεται ως …τον κο Μπέη, αν μείνει εκτός ο κος Γερολιόλιος. Ήδη, ως σίγουροι υποψήφιοι -με την απαραίτητη προέγκριση- εμφανίζονται οι Κουκοδήμος, Κωνσταντόπουλος, Μάνη, Μπέης και Παπαστεργίου (η σειρά είναι τυχαία).

Στους ΑΝ.ΕΛ., η κρίση σοβεί και οι αποχωρήσεις σε τοπικό επίπεδο ήταν αναλογικά περισσότερες από το πανελλαδικό ποσοστό και ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι δεν θα ηγηθεί του συνδυασμού ο και βουλευτής «τριών ημερών», Ευγένιος –Ολύμπιος- Παπαδόπουλος, που «λαφαζάνισε» τόσο όσο χρειάζεται για να θεωρεί εαυτόν πιθανό υποψήφιο της «Λαϊκής Ενότητας», αλλά… Έτσι, όλο το βάρος της προεκλογικής προβολής «έπεσε» στην προσχώρηση του Νίκου Μακρίδη που προβλήθηκε και με προεδρική βούλα. Την τελευταία -κυριολεκτικά- στιγμή δήλωσε οτι -για προσωπικούς λόγους- δεν θα βρίσκεται στη λίστα, ο Γιώργος Κοκαβίδης.

Και στο πιερικό τμήμα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» γίνεται «ο κακός χαμός» και η σύμπραξη έφερε στην επιφάνεια όνειρα πολλών -δευτεροκλασάτων ως τώρα-, οπότε δεν θα ήταν και παράξενο ο συνδυασμός να ανακοινωθεί τελευταίος. Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του πρώην δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου, στην τιμητική έκτη θέση, αλλά οι συνεννοήσεις “δίνουν και παίρνουν”, με τα σενάρια να τον θέλουν να «σκαρφαλώνει» ως την πρώτη, ανάλογα με τα ονόματα των συνυποψηφίων του. Οι ειδήσεις από την Αθήνα θέλουν την Πιερία να «δόθηκε» για διαχείριση στη ΔΗΜ.ΑΡ. οπότε προκύπτει Γιάννης Αμοιρίδης. Ίσως αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι οι φήμες αφορούν την 1η και την 6η θέση. Σιγουράκι: σ΄ αυτές τις εκλογές δεν «κατεβαίνει» ο Απόστολος Ντινάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ανάγκες επέβαλλαν και επιλογές που ως πρόσφατα παρέμεναν ανεξήγητα ανεκμετάλλευτες, όπως αυτή της Ρούλας Αρίσση (υποψήφια το 2009), ενώ τους Τζαμακλή και Σκούφα θα πλαισιώσουν πιθανότατα οι και παλιότερα υποψήφιοι Καστόρης και Μπονοβόλιας. Στη «Λαϊκή Ενότητα», ο Ζήσης Ζάννας θα ΄χει πιθανώς συνυποψήφιους τους γνωστούς Σπανό, Ραπτοπούλου και Πουζουκλίδου και το επιτελείο αναζητεί αποτελεσματική έκπληξη που θα «κλείσει τρύπες» από τις παλιές συμμαχίες που χάθηκαν με την αποχώρηση. Πολλά παλιότερα τοπικά στελέχη που λογικά θα επικροτούσαν το φλερτ με τη δραχμή, φαίνεται να διαλέγουν αναπάντεχα το ευρώ…

Μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, και η Πιερία αρχίζει ν ανακαλύπτει τις αλλαγές στο σκηνικό που επιβάλλει η παρουσία μικρότερων και νέων κομμάτων που απορροφούν υποψηφίους των παλιών κομμάτων, «συμπληρωματικούς» ως τώρα, που όμως έπαιζαν αποτελεσματικά το ρόλο τους να μειώνουν τις διαρροές σε κόμματα-συγκοινωνούντα δοχεία. Τέλος, η μόνη σίγουρη εξάδα υποψηφίων κόμματος του νομού, αυτή τη στιγμή, είναι του ΚΚΕ, με: Σαλπιστή, Αγοραστό, Μακρίδου, Τόλιου, Καπνιά και Κλιγκόπουλο. Σε όλες τις άλλες, οι αλλαγές θα «παίζουν» ως την τελευταία στιγμή.