Ένταση και πάλι στο δάσος των Πόρων

κατά της ξύλευσης οι κάτοικοι

Εταιρεία και κάτοικοι θα αντιπαρατεθούν πάλι για το αν θα επιτραπεί η ξύλευση δάσους που η εταιρεία διεκδικεί. Ο Δήμος είχε μεσολαβήσει ειρηνευτικά, κάνοντας λόγο για μη συμφέρουσα το Δημόσιο εξέλιξη.

Σε συναγερμό βρίσκονται –για τρίτη φορά σε διάστημα λίγων μηνών- οι κάτοικοι των Νέων και των Παλιών Πόρων, αλλά και της περιοχής γενικότερα, προκειμένου να αποτρέψουν την ξύλευση του κοντινού τους δάσους από ιδιωτική εταιρεία.
Ήδη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Facebook κυκλοφορεί έκκληση προς τους κατοίκους των Πόρων να υπερασπιστούν το δάσος τους και ενημερώνουν ότι το πρωί της 6ης Οκτωβρίου 2015 θα υπάρξει νέα προσπάθεια ξύλευσης από την εταιρεία που το επιδιώκει, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Μάλιστα, υπάρχει και η πληροφορία ότι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται επιτόπου για την αποφυγή επεισοδίων.
Η εταιρεία επανέρχεται για τρίτη φορά στην προσπάθεια ξύλευσης από τον περασμένο Μάιο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, μη αναγνωρίζοντας και την ιδιοκτησία μεγάλης έκτασης δασικής περιοχής που προέρχεται από οθωμανικούς τίτλους. Στη διαμάχη πήρε θέση και ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα σε ιδιοκτησία και ξύλευση οφείλεται σε δικαστική εκκρεμότητα πολλών ετών. Μετά τα επεισόδια που απειλήθηκαν από την προηγούμενη προσπάθεια της εταιρείας, ο Δήμος Δίου – Ολύμπου είχε ενημερώσει ότι θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στα δικαστήρια και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο Δήμος την δασική έκταση. Στη συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου 2015 ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, δήλωσε προς το σώμα ότι ενημέρωσε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Δασαρχείο ότι θεωρεί την ανάθεση αυτή σε ιδιώτη αντίθετη με το δημόσιο συμφέρον, αφού παραβλέφθηκε το γεγονός της εκκρεμοδικίας από το 2002 (σσ: ο ιδιώτης διεκδικεί έκταση στο δάσος των Παλιών Πόρων, απόφαση υπέρ του ανακλήθηκε από τον Άρειο Πάγο που διέταξε επανεξέταση της υπόθεσης στο Εφετείο, δίκη που δεν έγινε ποτέ από το 2002 ως σήμερα). Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αποταθεί στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση και ζήτησε την συνδρομή σ΄ αυτό όλων των δημοτικών συμβούλων.
Μετά την κινητοποίηση των κατοίκων που σταμάτησαν κάθε έργο στο δάσος, είχε συμφωνηθεί απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους να υπάρξει μια περίοδος ανακωχής, ώστε να ξεκαθαριστούν όλα τα σχετικά με την ξύλευση.