Νεκρό δελφίνι στο Βαρικό

πυροβολημένο και ακρωτηριασμένο

Τα αλιεύματα λιγοστεύουν και οι αδύνατοι ειναι τα πρώτα θύματα των δυνατών. Ώσπου να εξαντληθούν και τα αλιεύματα και οι αδύνατοι.

Ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο και πυροβολημένο δελφίνι ξεβράστηκε την Κυριακή στην παραλία του Βαρικού Λιτοχώρου και έκτοτε το κουφάρι του παραμένει εκεί, περιμένοντας την αποκομιδή και την ταφή του και –ίσως- τη διαδικασία πιστοποίησης του θανάτου του.

 

 

Πρόκειται πιθανότατα για ένα ενήλικο αρσενικό ρινοδέλφινο, κήτος πολύ συνηθισμένο στις ελληνικές θάλασσες που είχε την ατυχία να μπλέξει στα δίχτυα κάποιου από τα 20 τουλάχιστον αλιευτικά που αυτή την περίοδο ψαρεύουν στο Θερμαϊκό Κόλπο. Το κουφάρι του άτυχου δελφινιού εντόπισε την Κυριακή κάτοικος της περιοχής, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τη φουρτούνα. Σκοτώθηκε στα ανοιχτά του Θερμαϊκού, πιασμένο σε δίχτυα, και σ αυτό οφείλεται πιθανότατα ο ακρωτηριασμός του. Το πλήρωμα του αλιευτικού στην προσπάθειά του να απαλλάξει τα δίχτυα από το ανεπιθύμητο αλίευμα, πρώτα το σκότωσε με πυροβόλο όπλο (φωτογραφία 10) και μετά έκοψε και έσπασε ουρά, πτερύγια και ρύγχος για να το ξεμπλέξει από τα δίχτυα. Τα ρινοδέλφινα, όπως και όλα τα δελφίνια του Αιγαίου και της Μεσογείου, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από την δραματική μείωση των ψαριών με τα οποία τρέφονται, οπότε -όλο και πιο συχνά- ακολουθούν αλιευτικά σκάφη και προσπαθούν να «κλέψουν» από την ψαριά τους. Επίσης συχνά καταλήγουν μπλεγμένα στα δίχτυα και σκοτωμένα από τα πληρώματα ή νεκρά από την προσπάθειά τους να απελευθερωθούν.