“Έφυγε” ξαφνικά ο Δημήτρης Γκελντής

ο Κατερινιώτης νομικός που καταδίκασε την Τουρκία στο ΕΔΑΔ

Αποσβολωμένη ακόμη από το ξαφνικό γεγονός, η Κατερίνη αποχαιρέτησε στις 21 Οκτώβρη 2015, τον Δημήτρη Γκελντή,…

Αποσβολωμένη ακόμη από το ξαφνικό γεγονός, η Κατερίνη αποχαιρέτησε στις 21 Οκτώβρη 2015, τον Δημήτρη Γκελντή, δικηγόρο και αιρετό, γνωστό για τη θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, την εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα της Πιερίας, αλλά κυρίως για την επιτυχία του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταδικαστεί η Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

 

Η απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ άνοιξε το δρόμο –με τη σχετική νομολογία- για αποζημιώσεις Κωνσταντινοπολιτών, δεκαετίες μετά τις διώξεις του 1964 και –κυρίως- αποτέλεσε το προανάκρουσμα για ανάλογες αποφάσεις σε ανάλογες προσφυγές Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ, για τα όσα υπέστησαν και υφίστανται από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο.
Ο Δημήτρης Γκελντής κατέρρευσε ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτώβρη 2015. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό ναό Αγίας Άννης Κατερίνης, παρουσία εκατοντάδων φίλων του και συμπολιτών.

 
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Γκελντής σπούδασε στα Πανεπιστήμια Γκρενόμπλ και Νίκαιας της Γαλλίας στο Τμήμα Νομικών και Πολιτικών Επιστημών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
• Το 1979 διετέλεσε Μέλος της Π.Α.Σ.Π. στην Γκρενόμπλ
• 1994 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης (εξελέγη 2 φορές Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης και -ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ- διετέλεσε μέλος της 3μελούς επιτροπής ελέγχου νομιμότητας των Δημοτικών και Κοινοτικών αποφάσεων (αρ 18) το διάστημα 1995-1999)
• 1995-1998 διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΑΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
• 1997-98 διετέλεσε μέλος της διευρυμένης Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ.
• Μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πιερίας 1999-2003, υπεύθυνος γραφείου Τύπου
• Το 2002 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος και επιλέγεται από το Συνδυασμό του ως εκπρόσωπος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
• Το 2009 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ
Στις 29/9/2009, ως συνήγορος και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Κων/πολιτών πέτυχε την καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για αρπαγή περιουσιών Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, στην υπόθεση των αδελφών Φωκά.
Ήταν παντρεμένος με την συμβολαιογράφο Ελένη Λεουσίδου, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά.

 

 

Συλλυπητήρια μηνύματα για το ξαφνικό χαμό του Δημήτρη Γκελντή εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι.