Γεια σας, Φίλοι (του Περιβάλλοντος)

με τις αγωνίες σας και τις ΜΚΟ σας

“Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008 είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε από την αγωνία κάποιων πολιτών που έβλεπαν με θλίψη κάθε μέρα να υποβαθμίζεται το ευρύτερο περιβάλλον του νομού Πιερίας αλλά και να προωθείται ένα ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής.” Έβλεπαν. Δεν βλέπουν.-

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι στην Πιερία δίνουν έναν αγώνα και στο πιο κρίσιμο σημείο του… ανακρούουν πρύμναν, κοινώς αλλάζουν πορεία κατά 180 μοίρες, βαφτίζουν το κρέας, ψάρι ή επικαλούνται ανικανότητα έναντι υπέρτερων δυνάμεων, αφού «εισέπραξαν» ότι περισσότερο από την πρότερη διάθεσή τους να πολεμήσουν (τις υπέρτερες δυνάμεις). Και όλα αυτά χωρίς ένα «συγνώμη, ως εδώ τα μεγάλα λόγια. Τώρα υποτασσόμαστε και …κολυμπάτε, μήπως και σωθείτε».
Η ΜΚΟ «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008», από τη δημιουργία τους ως και χθες, είχαν πολλές απόψεις για το περιβάλλον γενικά και ειδικότερα για τον Όλυμπο και τις έχουν καταγράψει οι ίδιοι. Παραδείγματος χάριν

Όλυμπος

 

ΠΟΣΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ;

 

Κοινό ψήφισμα για τον Όλυμπο

 

Προτάσεις για τη μελέτη: «ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ»

 

Ουσιαστική πρόοδος στην προστασία του Ολύμπου το Προεδρικό Διάταγμα
(Εδώ μπορείτε να δείτε και την τότε άποψη των Φίλων για το τότε προσχέδιο ΠΔ)

 

Δηλώσεις Κωνσταντόπουλου για Όλυμπο

 

Έπεσαν οι μάσκες για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

 

Χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου

 

Επιστολή και Υπόμνημα των «Φίλων του Περιβάλλοντος Πιερίας 2008» προς την Υπουργό Περιβάλλοντος

 

Πολλά από τα παραπάνω δημοσιεύματα-αποφάσεις των Φίλων του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008 αποτέλεσαν και θέσεις τους που κατατέθηκαν στην τότε διαβούλευση, ενώ υποστηρίχτηκαν και από άλλες οργανώσεις, όπως η πολύ γνωστή Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας. Μεσολάβησε ένα μεγάλο χρονικό κενό και χθες η οργάνωση δημοσίευσε μια απόφαση του ΔΣ της για το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον Όλυμπο. Στο προσχέδιο μπορεί να δει κανείς πόσες από τις ανησυχίες των φίλων του Περιβάλλοντος αντικρίζονται και με ποιο τρόπο.

 

 

Οπότε και σε τι οφείλεται η διάθεση για συναίνεση με την ταυτόχρονη παραδοχή: 35 χρόνια οι πολιτικοί μας δεν κατάφεραν να συντάξουν ένα κείμενο προστασίας του Ολύμπου, οπότε ας δεχτούμε ότι έφεραν τώρα και … θα μας σώσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (σσ: όπως μας έσωσε με τη DIGEA, τα διόδια και πολλά άλλα).
Στο χθεσινό κείμενο επίσης υπάρχει η αναφορά στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες που μπορούν να προστατέψουν τον Όλυμπο από κάθε κακό. Πρέπει να μας εξηγήσουν οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, αφού οι συνθήκες αυτές υπάρχουν πολλά χρόνια τώρα, γιατί δεν απέτρεψαν το χτίσιμο του αυθαίρετου «Χρηστάκη»; Γιατί δεν απέτρεψαν το «άνοιγμα» τόσων δρόμων προς τις κορυφές; Γιατί δεν δημιούργησαν έναν Φορέα αντάξιο της πραγματικότητας και του Ολύμπου; Και πολλά άλλα –κατά την άποψή μας- πρέπει να εξηγήσουν.
Τέλος, επειδή το χθεσινό κείμενο είναι γραμμένο σε ενικό και η οργάνωση δεν είναι μονοπρόσωπη, ας θυμηθούμε ποιοι είναι οι Φίλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι ίδιοι. Δημιουργοί της οι (σημείωναν τότε οι ίδιοι: Ο Όλυμπος το γνωστό μυθικό βουνό, βρίσκεται πολύ κοντά στην έδρα της οργάνωσης μας, στην Κατερίνη. Αναπόφευκτα λοιπόν έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του – ίσως να μην υπήρχε η οργάνωση μας, αν δεν μας ένωνε το κοινό μας ενδιαφέρον για την προστασία του βουνού.):
Νικόλαος Μπονοβόλιας
Παναγιώτης Κουλαουζίδης
Χαράλαμπος Ακριτίδης
Αριστείδης Ρεμπάτσιος
Περικλής Ακριτίδης
Ιωάννης Τσαπανίδης
Ιωάννης Στογιάννος
Γεώργιος Περδίκης
Γεώργιος Τούλης
Δημήτριος Μαυροειδής
Χρήστος Ζουμπουλίδης
Βασίλειος Μαμούρης
Ιωάννης Μαυρίδης
Δήμητρα Αρίσση
Παναγιώτα συζ. Παναγιώτη Ραπτοπούλου
Γεώργιος Κυτίδης
Λουκία σύζ. Γεωργίου Περδίκη
Κωνσταντίνος Κανσουζίδης
Ντελής Μιχαήλ
Συμεωνίδης Ευστάθιος
Μπέση Σταμάτω
Σταυρακίδης Κυριάκος
Μήλιος Πέτρος
Το πρώτο –προσωρινό- ΔΣ της ΜΚΟ αποτελούσαν οι:
Πρόεδρος: Δημήτριος Μαυροειδής του Κων/νου
Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Περδίκης του Διονυσίου
Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Τούλης του Χαράλαμπου
Ταμίας: Γεώργιος Κυτίδης του Χρήστου
Γενικός Έφορος: Περικλής Ακριτίδης του Παναγιώτη
Ειδικός Γραμματέας: Ιωάννης Τσαπανίδης του Κων/νου
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Χρήστος Ζουμπουλίδης του Βασιλείου.

 

 

Περισσότερα στο Ποιοί είμαστε