Τα θέλουν όλα

η "ανάπτυξη" του Ολύμπου τώρα πήρε σάρκα και οστά

Τα θέλουν όλα: και τελεφερίκ και χιονοδρομικά και αιολικά/φωτοβολταϊκά πάρκα και θεματικά πάρκα και κεραίες και δίκτυα και δρόμους και ακόμη περισσότερα καταφύγια και το ΚΕΟΑΧ και όλο τον Όλυμπο.

Τα θέλουν όλα: και τελεφερίκ και χιονοδρομικά και αιολικά/φωτοβολταϊκά πάρκα και θεματικά πάρκα και κεραίες και δίκτυα και δρόμους και ακόμη περισσότερα καταφύγια και το ΚΕΟΑΧ και όλο τον Όλυμπο. Κατάπτυστα κείμενα δήθεν ανάπτυξης που υπογράφει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας –δια της Αντιπεριφέρειας Πιερίας-, ο Δήμος Ελασσόνας, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τα δασαρχεία να συμφωνούν. Η Ζώνη Δ στιγματίστηκε ήδη και –στην ουσία- ενσωματώνεται τώρα στη Γ για «να χρυσωθεί το χάπι» και να μην δυσαρεστηθούν αυτοί που επιχειρούν ένα τελευταίο ρεσάλτο για να τσιμεντώσουν το Βουνό των Θεών.

 

Με άλλοθι την καθυστέρηση δεκαετιών στην θέσπιση νομικού καθεστώτος προστασίας του Ολύμπου και τις υποχρεώσεις έναντι της UNESCO –που ήδη εκπληρώθηκαν-, συνεχίζουν να επιβάλλουν ρυθμούς fast track για να καταφέρουν όσα επιδιώκουν δεκαετίες τώρα. Οι ρυθμοί αυτοί επιταχύνθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά την αλλαγή στη σύνθεση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και το «μπατάρισμα» των ισορροπιών προς την πλευρά της Θεσσαλίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν το τσιμέντωμα του Ολύμπου προέρχονται μόνο από κει. Ταυτόχρονα, ο Τύπος της Πιερίας περί άλλων τυρβάζει και σωπαίνει και –κατά την προσφιλή του συνήθεια- αναδημοσιεύει δελτία Τύπου, χωρίς να ασχολείται με το κυρίως θέμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕτΟ, ο Δήμος Ελασσόνας ήδη έστειλε τις προτάσεις του για το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και –ούτε λίγο, ούτε πολύ- προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων νέων καταφυγίων, ένα στη θέση του καταφυγίου ανάγκης «Χρηστάκη» (υψ. 2400μ) και τρία ακόμη, σε υψόμετρο από τα 1200 ως τα 1900 μέτρα. Στις προτάσεις του Δήμου περιλαμβάνεται επίσης συγκεκριμένη σημείωση που αφορά την ανάγκη η Ζώνη Γ (που θα περιλαμβάνει και όσα πρότειναν ως τώρα για τη Δ) να περικλείσει στα όριά της και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρομίας (ΚΕΟΑΧ) για να μπορεί εύκολα να καταλήξει κι αυτό βορά στις ορέξεις των οπαδών μιας ιδιότυπης ανάπτυξης. Ο δρόμος για την εκπλήρωση και αυτού του σκοπού «άνοιξε» χρόνια τώρα, με πρόσχημα τη συζήτηση για τις ανάγκες συντήρησης του ΚΕΟΑΧ και την τάχα κακή του κατάσταση. Επίσης, προτείνεται και η συντήρηση των μονοπατιών Ε4 και Ο2, για να έχουν οι προτάσεις το «οικολογικό» άλλοθι, ενώ την ίδια στιγμή πάμπολλοι ιδιώτες και ΜΚΟ συντηρούν και χαράσσουν μονοπάτια κατά το δοκούν και ενώ τα δυο συγκεκριμένα μονοπάτια είναι υπαρκτά και νόμιμα, το δε Ε4 πανευρωπαϊκό μονοπάτι από τα Πυρηναία ως το κυπριακό Τρόοδος και τη Λάρνακα.
Ακόμα πιο ανατριχιαστικές είναι οι προτάσεις της Αντιπεριφέρειας Πιερίας που έχει αναλάβει να μεταφέρει τις θέσεις που αφορούν τον πιερικό Όλυμπο (ώστε να μην υπάρχει σύνδεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το θέμα, ενώ «τρέχει» η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την προεδρία της ΝΔ). Στις προτάσεις αυτές συμπεριλήφθηκαν όλα τα ανεδαφικά οράματα και οι αστήρικτες απόψεις ιδιωτών και αιρετών της Πιερίας που επιδιώκουν την «ανάπτυξη» του Ολύμπου. Μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας προτείνει
– ενσωμάτωση της προτεινόμενης Ζώνης Δ στην υπαρκτής Ζώνη Γ, ενώ η Δ χαρακτηρίζεται «ζώνη οικοανάπτυξης» και η Γ είναι ζώνη προστατευόμενου τοπίου
– μικρά, ως 10KW, πάρκα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα τροφοδοτούν διάφορες ανάγκες (ανάγκες ΚΑΙ δασικών χωριών)
– να επιτραπούν οι ως τώρα απαγορευμένες (χαρακτηρισμένες ως οχλούσες) δραστηριότητες, δηλαδή «αθλητισμός(;) με τροχοφόρα, ιπποδρομίες, αεραθλήματα ΚΑΙ heliski
– να επιτραπεί η συλλογή και μεταφορά ξυλείας, βοτάνων, ασπόνδυλων και μανιταριών, όχι για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά και για εμπορικούς σκοπούς και μάλιστα να υποστηριχτεί η δραστηριότητα αυτή με τα ανάλογα έργα και τις υποδομές (δρόμους, δίκτυα, κτλ)
– «η εγκατάσταση πάσης φύσεως κεραιών» (τηλεοπτικών, κινητής τηλεφωνίας, κτλ)
– η δημιουργία θεματικών πάρκων
– η εκτός σχεδίου δόμηση για την ανέγερση και χρήση κατοικίας, μέγιστης επιτρεπόμενης συνολικής επιφάνειας 200τμ και μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους 7,5 μέτρων (όπως προτείνει, αλλά και ήδη έχει ανακοινώσει πανηγυρικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας)
– να επιτρέπεται το κυνήγι παντού, εκτός της Ζώνης Α/Απόλυτης Προστασίας, να επιτρέπεται δηλαδή στις Ζώνες Β και Γ (η οποία περιέχει και την προτεινόμενη Ζώνη Δ) για να ικανοποιηθούν οι οργανώσεις κυνηγών που απειλούν με προσβολή των όσων επιβληθούν με το ΠΔ
– η κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία δασικών χωριών, τελεφερίκ και χιονοδρομικών κέντρων και ότι αυτά χρειάζονται (υποδομές, κτλ)
– φυσικά να επιτρέπεται πάντα και όλο το χρόνο η επίσκεψη και περιήγηση στη Ζώνη Β για να μπορούν να λειτουργούν όλες οι παραπάνω επενδύσεις. Μάλιστα, η πρόταση –σύμφωνα με πληροφορίες- δεν κάνει λόγο για δασικό χωριό, χιονοδρομικό κέντρο και τελεφερίκ (ένα), αλλά πράγματι στον πληθυντικό αριθμό: δασικά χωριά και χιονοδρομικά κέντρα. Το «τελεφερίκ» δεν έχει άλλον προσδιορισμό, οπότε κι αυτό μπορεί να νοηθεί και στον ενικό και στον πληθυντικό.

 

Επίσης, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας προτείνει να αντιμετωπίζονται ως νόμιμα κτίσματα, όχι αυτά που προϋπήρχαν του 2011, αλλά όσα δημιουργηθούν ή αιτηθεί η δημιουργία τους ως την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος!!! Και φυσικά, όσα κριθούν παράνομα να απομακρυνθούν σε διάστημα διετίας μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Και να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν κι άλλα παράνομα κτίσματα και να έχουν οι παράνομοι δυο χρόνια περιθώριο απομάκρυνσης μετά το Προεδρικό Διάταγμα. Στη μέχρι τώρα συζήτηση το χρονικό όριο για τα παραπάνω ήταν το 2011.
Αλλά αυτό δεν είναι η μόνη αντίφαση που περιέχεται στις προτάσεις της Αντιπεριφέρειας Πιερίας. Πολλοί εντοπίζουν προβλήματα πχ και στο τι προτείνεται για το κυνήγι και τη συλλογή και μεταφορά προϊόντων από τα δάση του Ολύμπου.
Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα της 15.9.2015 κατέθεσε δια του κου Μπέμπη –πέρα απ’ όσα είχε καταθέσει και δημοσιεύσει ήδη- προτάσεις για:
– Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα περιλαμβάνει όλες τις Ζώνες, πριν την υπογραφή του Π.Δ.
– μελέτη ελέγχου της άγριας πανίδας και του αριθμού των άγριων ζώων (π.χ. έλεγχος πληθυσμού αρκούδας)
– δημιουργία κύριων τουριστικών καταλυμάτων στη Ζώνη Δ
– στη Ζώνη Δ, οι όροι δόμησης να ισχύουν όπως και στις εκτός σχεδίου περιοχές μειωμένη κατά 30% και πάντως όχι λιγότερο από 50% των όρων τις νομοθεσίας
– να οριστούν οι περιοχές στις οποίες θα μπορεί να επιτρέπεται η δημιουργία βιομηχανίας εμφιάλωσης μεταλλικού νερού και από ποιες πηγές θα επιτρέπεται η εκμετάλλευση
– δυνατότητα του Φορέα να δίνει πιστοποίηση στα προϊόντα που παράγονται εντός των ζωνών προστασίας ακόμη και εάν συσκευάζονται αλλού, εισπράττοντας το ανάλογο τίμημα για την βιωσιμότητα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
– να οριστεί στο Π.Δ. ποιες δραστηριότητες (κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές) θα απαιτούν την γραπτή άδεια του Φορέα , η οποία θα μπορεί να δίνεται με έγκριση του Προέδρου και 3 μελών τουλάχιστον για να μην υπάρχουν χρονικές καθυστερήσεις στις διοργανώσεις. Η άδεια θα έχει παράβολο που θα οριστεί και επιβλέπων υπάλληλο του Φορέα ο οποίος θα προσυπογράφει για τη σωστή διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Επιπλέον να οριστούν ποινές για τους παραβάτες (σσ: Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας προτείνει τις δραστηριότητες και η Περιφέρεια Θεσσαλίας το πώς θα «αγιάσουν»)
– να οριστούν οι ζώνες στις οποίες θα επιτρέπεται να κατασκευαστούν ενεργειακά πάρκα εφόσον αυτά δεν δημιουργούν πρόβλημα και δεν επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον
– να επιτρέπεται στο Φορέα η συνεργασία με ιδιώτες, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και ιδρύματα την διοργάνωση εκδηλώσεων, την προβολή του Ολύμπου σε παγκόσμιο επίπεδο και την σύνδεση με την τοπική κοινωνία στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του Ολύμπου.

Τα παραπάνω «διακοσμούνται» με ουκ ολίγες «οικολογικές» σάλτσες, προκειμένου να μην ξεχνάμε την …προστασία του Ολύμπου, όπως καθορισμός ζωνών βοσκής, δημιουργία πάρκων μελισσοκομίας, συνεργασία με πανεπιστήμια, η προστασία της αρκούδας και και και. Σε μια επίσης «οικολογική» απόπειρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόσθεσε στις προτάσεις που κατέθεσε γραπτώς στη συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα και την «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα περιλαμβάνει όλες τις Ζώνες, πριν την υπογραφή του Π.Δ.», γενικώς και αορίστως. Αλλά γι’ αυτό είμαστε σίγουροι θα υπάρξει χρόνος συζήτησης στην επόμενη συζήτηση της 2ας Νοέμβρη 2015. Επίσης προτείνεται και το «Να οριστεί χώρος στον οποίο θα μπορούν οικολογικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να διατηρούν περίπτερο ενημέρωσης του κοινού, εθελοντικές οργανώσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Φορέα. Αυτό θα συμβάλει στο άνοιγμα του Φορέα σε άλλες ομάδες και συλλόγους και στην υποστήριξη του σε ανθρώπινο δυναμικό.» Πρόταση της ΕτΟ είναι να προβλεφθεί και χώρος για τα περίπτερα αυτά, μεταξύ θεματικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, τελεφερίκ, δασικών χωριών, κεραιών, αποθηκών, κατοικιών, χιονοδρομικών κέντρων, περιπτέρων πληροφόρησης του Φορέα, βιοτεχνικών μονάδων, μονάδων μεταποίησης, υδροηλεκτρικών έργων, σημείων χρήσης για heliski, πάρκων μελισσουργίας, βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού (μία; Κι ο ανταγωνισμός;;;), και … ε και του χώρου που μπορεί να διαλέξει να κινηθεί καμιά άμυαλη αρκούδα.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου κατέληξε να συμπληρώσει τις προτάσεις που είχε εγκρίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9.11.2011και να συμπληρώσει εναλλακτικές για τα όρια της Ζώνης Γ, αφού προηγουμένως η διοίκηση του Δήμου συμφώνησε να ενσωματωθεί στη Γ η Δ. Οι εναλλακτικές αφορούν τα όρια της Ζώνης Γ, ενώ στις προτάσεις της 9.11.2015 περιέχονται -λίγο-πολύ- αυτά που αναφέρουμε παραπάνω, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως πχ για το τελεφερίκ να υπάρξει προηγουμένως μελέτη σκοπιμότητας. Με δεδομένο ότι στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (30.10.2015) και μετά τόσες εξελίξεις, δεν υπάρχει σχετικό θέμα συζήτησης, δεν θα κριθούν οι τρεις εναλλακτικές, ούτε –φυσικά- θα μετατραπούν σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το πολύ να υπάρξει ενημέρωση, αποτέλεσμα ερώτησης προ ημερησίας διάταξης.

 

Να σημειώσουμε ότι οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων έπρεπε να κατατεθούν σε χρόνο σχεδόν ενός μήνα, ώστε να είναι εφικτή η συνεδρίαση του ΔΣ την ερχόμενη Δευτέρα 2.11.2015. Η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί το 2011 και συνεχίζεται τώρα με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε έννοια fast track και με τις προτάσεις που κατατίθενται την τελευταία στιγμή –και την πίεση χρόνου που δημιούργησαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι- χωρίς καμία διαβούλευση. Όσα δε προτείνει η Αντιπεριφέρεια Πιερίας έχουν ξεσηκώσει ουκ ολίγες φορές τις αντιδράσεις πολλών στο πρόσφατο παρελθόν, κάθε φορά που υπήρχε η διαπιστωμένη πρόθεση κάποιων αιρετών και ιδιωτών να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο.
Η ΕτΟ θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα στοιχεία που αφορούν το σοβαρότατο αυτό θέμα που αφορά τον Όλυμπο, με την σπουδή και τη σοβαρότητα που του αρμόζει και γιατί τα Μέσα και τα «Μέσα» της Πιερίας, αλλά και η πολιτική ηγεσία του τόπου… δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Αύριο, στην ΕτΟ, το whoiswho του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, πως το χτένι έφτασε στον κόμπο που ξεπέρασε και τον Γόρδιο και ποιοί φρόντισαν να κρίνεται η ύπαρξη του Ολύμπου και το μέλλον του με τις διαδικασίες που το επιχειρούν.
ΥΓ: ποια περιβαλλοντική οργάνωση εκπροσωπεί το εκ Θεσσαλίας προερχόμενο μέλος του ΔΣ, Νικόλαος Γκανάκος (πέραν της ιδιότητάς του ως μέλος Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) και γιατί δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από την τοποθέτησή του (επί υπουργίας Σουφλιά;) ως σήμερα; Δεν υπάρχει ανάγκη ανανέωσης του εκπροσώπου των ΜΚΟ; Δεν υπάρχει πρόθεση άλλων να εκπροσωπήσουν τις ΜΚΟ; Δεν πρέπει όσοι εθελοντικά προσφέρουν υπηρεσίες στην πατρίδα να ανανεώνονται;
ΥΓ2: «Χθες πήγαμε μια εκδρομή στον Όλυμπο. Ναι, τον περιηγηθήκαμε ολόκληρο σε μια μέρα. Απ’ τη μία πλευρά ανεβαίνεις γρήγορα με τελεφερίκ και θαυμάζεις την βιομηχανική περιοχή της άλλης πλευράς. Απορήσαμε μόνο γιατί κάποιοι έχτισαν τα εξοχικά τους ανάμεσα σε βιοτεχνίες, ανεμογεννήτριες και διάφορα άλλα παράξενα γι’ αυτό το τοπίο. Μας πρότειναν να μείνουμε σε ένα δασικό χωρίο, αλλά προτιμήσαμε να μην ενοχλήσουμε τους ανθρώπους που ήταν τόσο απασχολημένοι με τις ασχολίες τους στο μικρό δάσος που είχε απομείνει και ξυλευόταν εντατικά… Δεν θα ξαναπάμε. Βρήκαμε ένα παλιό ντοκιμαντέρ στο Αρχείο της ΕΡΤ και θα δούμε από κει τον Όλυμπο που ‘χαμε στο μυαλό μας…»