Ξεβράκωτοι …στα λόμπυ

που χτίζουν τον Όλυμπο με Προεδρικό Διάταγμα

Τρεις συνεδριάσεις, λιγότερες απο δέκα ώρες συνολικά, οργανωμένη επίθεση απο τη μία, αδράνεια-άγνοια-“αβαντάρισμα” απο την άλλη πλευρά και σε λίγο στη θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου θα χτίζει κανείς με το εκτός σχεδίου και σε υψόμετρα…θεϊκά. Κι όλα με τις ευλογίες του Φορέα Διαχείρισης.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού δρυμού Ολύμπου άρχισε με αρκετή καθυστέρηση και πιθανώς συνεχίζεται ως αυτή την ώρα, αφού είναι φανερή η βούληση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία διαμόρφωσης και υποβολής από το Φορέα του προσχεδίου Προεδρικού διατάγματος για τον Όλυμπο.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της Θεσσαλίας που υπερτερούν και αριθμητικά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που ήταν δεδομένο ότι θα προκύψουν, αφού είναι δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι (δυο) της Πιερίας καλούνται να κρίνουν και να αποφανθούν για τεχνικά και νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και μάλιστα επί τόπου και με τις όποιες γνώσεις και ικανότητες διαθέτουν. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ παραμένουν σταθερά προσηλωμένα στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία σήμερα και με οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι φανερή η αδυναμία των εκπροσώπων Δήμου Δίου-Ολύμπου και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να παρακολουθήσουν έστω την συζήτηση γύρω από μια πρόταση για τη Ζώνη Δ’ που συντάχθηκε και επιμελήθηκε και προωθήθηκε με κάθε προσοχή επί μακρόν και εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα σε μια διαβούλευση που είχε παγώσει χρόνια. Η όλη συζήτηση περί της προτεινόμενης Ζώνης Δ’ περιπλέκεται σε επικίνδυνο βαθμό με τις προτάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας να εξετάζονται επί τόπου και σε ελάχιστο χρόνο και να κρίνονται στην ουσία από την πλευρά της Θεσσαλίας. Η δε επιστημονική τεκμηρίωση της προτεινόμενης Ζώνης Δ’ καταρτίστηκε από το Φορέα Διαχείρισης, το Δήμο Ελασσόνας και τον καθηγητή Δασολογίας κο Ζάγκα που υπήρξε στο παρελθόν και εκπρόσωπος του Δήμου Ελασσόνας και πρόσφατα επανήλθε ως επιστημονικός σύμβουλος του Φορέα. Ερωτηματικά δεν γεννά μόνο το σύντομο χρονικό διάστημα διαβούλευσης με ρυθμούς super-fast track, αλλά και το γεγονός ότι μια περιοχή του Ολύμπου τεκμηριώνει επιστημονικά μια πρόταση της προς το Φορέα, με τη συμμετοχή του Φορέα και ειδικού επιστήμονα που υπήρξε εκπρόσωπος ενός εκ των εμπλεκομένων και στο θέμα και στη διοίκηση και στο επιστημονικό έργο.
Σε ότι αφορά την αδυναμία κάποιου να παρακολουθήσει τη συζήτηση για ένα τόσο απαιτητικό θέμα που άλλοι προετοίμασαν με κάθε φροντίδα για χρόνια, ο νομικός εκπρόσωπος του Φορέα απάντησε στην ΕτΟ ότι «αυτό δεν μπορεί να αφορά τον Φορέα, δηλαδή αν κάποιος είναι περισσότερο δραστήριος και κάποιος άλλος λιγότερο» και ότι υπήρξε διαβούλευση (η πρόταση για τη Ζώνη Δ’ εμφανίστηκε τον Ιούλιο του 2015). Σε πολλά πρόσφατα ρεπορτάζ, η ΕτΟ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση και στο Δήμο Δίου-Ολύμπου για το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά η διοίκηση του Δήμου επέλεξε απλώς να καταθέσει κάποιες συμπληρωματικές προτάσεις σ’ αυτές που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο το Νοέμβρη του 2011, οι οποίες μόνο αποτέλεσμα είχαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και να βοηθήσουν τελικά τις θέσεις της Θεσσαλίας.

Τέλος, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του Φορέα ισχυρίστηκε σήμερα ότι αυξάνεται η προστασία του Ολύμπου και με την δημιουργία της Ζώνης Δ’ που προβλέπει –σύμφωνα με την πρόταση- δόμηση ως εκτός σχεδίου πόλης και κτίσματα ως 200τμ και ύψους ως 7,5 μ με τη στέγη σε υψόμετρο και πάνω από 2000μ. Η δε πρόταση του Δήμου Ελασσόνας περιέχει –μεταξύ άλλων- και τη δημιουργία τεσσάρων νέων καταφυγίων. Στις προτάσεις του Δήμου Δίου-Ολύμπου της 9ης 11.2015 περιέχεται πρόταση για δημιουργία τελεφερίκ, αφού προηγηθεί στρατηγική μελέτη.