“Δεν είμαστε αδιάφοροι, απλώς δεν ειδοποιηθήκαμε από κανέναν…»

Β. Γιαννικός, πρόεδρος «Ολύμπου» Λιτοχώρου

Οι προτάσεις του ΦΔΕΔΟ είναι καθ’ οδόν προς το Υπουργείο. Τα “στατιστικά του αγώνα” που άρχισε τον Ιούλη του 2015, μετά 77 χρόνια νομοθετικού κενού για τον Όλυμπο, ακόμα καταρτίζονται. Σίγουρα οι προτάσεις περιέχουν τα πάντα: εκτός σχεδίου δόμηση, τελεφερίκ, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά χωριά, πάρκα παραγωγής ΑΠΕ, δρόμους, δίκτυα, υποδομές, τουριστικά καταλύματα, τέσσερα νεα καταφύγια, και και και….

Οι προτάσεις του ΦΔΕΔΟ είναι καθ’ οδόν προς το Υπουργείο. Τα “στατιστικά του αγώνα” που άρχισε τον Ιούλη του 2015, μετά 77 χρόνια νομοθετικού κενού για τον Όλυμπο, ακόμα καταρτίζονται. Σίγουρα οι προτάσεις περιέχουν τα πάντα: εκτός σχεδίου δόμηση, τελεφερίκ, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά χωριά, πάρκα παραγωγής ΑΠΕ, δρόμους, δίκτυα, υποδομές, τουριστικά καταλύματα, τέσσερα νεα καταφύγια, και και και… Η Πιερία δεν μπήκε καν στο γήπεδο. Η Θεσσαλία έβαλε όλα τα γκόλ. Το “φύλλο αγώνα” θα μας πει πόσα γκολ ήταν τελικά… (αφού δεν ενδιαφέρετε κανείς για το βουνό, ας ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο).

 

Δύο ημέρες μετά την ιστορική –πια- συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου της 2ας 11.2015, για την κατάρτιση του προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, λάβαμε την πρώτη αντίδραση φορέα στα όσα συνέβησαν (και όσα δημοσιεύσαμε).
Αφορά την απουσία τακτικού μέλους του ΔΣ του Φορέα και την αντίδραση του αναπληρωματικού μέλους, ήτοι την κα Έλλη Τζιούκα, πρόεδρο του ΕΟΣ Λιτοχώρου και τον αναπληρωτή της, κο Βαγγέλη Γιαννικό, πρόεδρο του Φυσιολατρικού Συλλόγου «Όλυμπος». Το γεγονός του κενού αντιπροσώπευσης είχαμε επισημάνει σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε ενώ ακόμα η συνεδρίαση του ΔΣ συνεχιζόταν (διήρκεσε τελικά 8 ώρες). Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ζητήσαμε ΚΑΙ εγγράφως από το Φορέα Διαχείρισης να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματά της και λεπτομέρειες για την ίδια τη συνεδρίαση. Ακόμη δεν λάβαμε τέτοια ενημέρωση. Η επιστολή του κου Γιαννικού προς την ΕτΟ έχει ως εξής:
«Με έκπληξη μου διαπίστωσα σε ηλεκτρονική δημοσίευση του site σας, το γεγονός της απουσίας μου από την ψηφοφορία του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στις 02/11/2015 για το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα. Η απουσία μου αναφέρεται ως στάση αδιαφορίας και για αυτό επικοινωνώ μαζί σας για να σας θέσω τα εξής:
1. Ως αναπληρωματικό μέλος δεν έχω δικαίωμα ψήφου παρά μόνον στην περίπτωση που το τακτικό μέλος απουσιάζει
2. Η κα Τζιούκα ως τακτικό μέλος δήλωσε ασθένεια τελευταία στιγμή την Δευτέρα 02/11/2015 και ώρα 10:00
3. Δεν ενημερώθηκα από πλευράς της ποτέ για την ασθένειά της καθώς και από καμία άλλη πλευρά (Φορέας, αλλά μέλη κλπ)
4. Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο πως εφόσον είχα ενημερωθεί έστω και καθυστερημένα την Δευτέρα, θα βρισκόμουν στην αίθουσα της ψηφοφορίας καθώς δεν είναι δυνατόν σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση να απουσιάζουν τα ορειβατικά Σωματεία του Λιτοχώρου.

Παρακαλώ για την δημοσίευση των παραπάνω προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Για τον ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γιαννικός Ευάγγελος

 

ΕτΟ: Το μόνο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι καμία προσωπική αιχμή δεν διατύπωσε η ΕτΟ, σε βάρος κανενός, ακριβώς γιατί ως τώρα δεν είχαμε τη σχετική ενημέρωση, ώστε να υπάρχουν και στοιχεία για να δημοσιευθούν. Και σ’ αυτό ήδη δεν κάνουμε καμία έκπτωση. Και δεν πρόκειται να κάνουμε. Μπορεί τα δελτία Τύπου να αποτυπώνουν ότι βολεύει αυτούς που τα εκδίδουν. Δεν μπορούν όμως και δεν επιτρέπεται να είναι τα δελτία Τύπου υποκατάστατα του πραγματικού και ολοκληρωμένου ρεπορτάζ. Σημειώσαμε σε ουκ ολίγα ρεπορτάζ (σε αντίθεση με όλα τα ΜΜΕ ή «ΜΜΕ» της Πιερίας και της Λάρισας) τις παραμέτρους των γεγονότων που –αν μη τι άλλο- δεν συνάδουν καθόλου με τη σοβαρότητα του θέματος.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα (23.9.2015), καταγράψαμε ότι η πρόεδρος του ΕΟΣ Λιτοχώρου είχε συνάντηση/συνεργασία –μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του συλλόγου, κο Μαρινίδη- με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, για θέματα που αφορούν τον Όλυμπο. Στη συνάντηση αυτή, η κα Τζιούκα συμφώνησε να μεταφέρει προτάσεις για την ανάπτυξη του Ολύμπου στην Αντιπεριφέρεια. Με δεδομένο ότι αυτό δεν έγινε και τελικά δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της 2ας 11.2015, χάθηκε μια εκπροσώπηση ζωτική για το Δήμο-πύλη του Ολύμπου. Δεν ήταν η μόνη απουσία στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Απουσίαζε και ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ο αναπληρωτής του. Και αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο κενό για το οποίο η ΕτΟ δεν έχει καμία πληροφόρηση. Και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και ο Φορέας Διαχείρισης και η Αντιπεριφέρεια και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου εκδίδουν δελτία Τύπου. Οψόμεθα. Και συνεχίζουμε το ρεπορτάζ.-