Απάντηση σε δημοσιεύματα και αιτήματα

του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Απάντηση σε δημοσιεύματα και αιτήματα (του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου).

Στις 10.11.2015, οκτώ ημέρες μετά την απόφαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για τις προτάσεις του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την κατάρτιση προσχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, λάβαμε από τον πρόεδρο του Φορέα, Παύλο Ανδρεδάκη, την ακόλουθη επιστολή.

 

 

Πρόθεσή μας ήταν να την δημοσιεύσουμε άμεσα, όπως και τη δημοσιεύουμε, αφού προηγήθηκε μια απαραίτητη συνεννόηση με τον κο Ανδρεδάκη (κι αφού μεσολάβησε μια μέρα απεργίας και κάποιες ακόμη, για άλλους –πρακτικούς- λόγους). Δημοσιεύουμε την επιστολή, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο (εκτός απ΄ όσα είναι απαραίτητα για να κατανοήσει ο αναγνώστης καλύτερα την επιστολή) ή σχόλιο, όπως θα μπορούσαμε και είναι και το σύνηθες σε ανάλογες περιπτώσεις.

 

 

Η απάντησή μας θα δημοσιευτεί αφού προηγουμένως η επιστολή διαβαστεί χωρίς κανένα δικό μας σχόλιο ή απάντηση, για να μην επηρεαστεί σε τίποτα ο αναγνώστης. Συμπληρώνουμε μόνο τα στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος του ΦΔΕΔΟ στην επιστολή του, αφού δύο απ’ αυτά δεν έχουν δημοσιευτεί ως τώρα. Τα υπόλοιπα είναι ρεπορτάζ της ΕτΟ ήδη δημοσιευμένα και παρατίθενται παρακάτω, μόνο για την ευκολία του αναγνώστη. Διατηρούμε τον τίτλο της επιστολής, αντί δικού μας τίτλου, για όλους τους παραπάνω λόγους.

 

Η επιστολή του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλου Ανδρεδάκη, προς την ΕτΟ

 

Σχετικά

 

Το ρεπορτάζ της ΕτΟ της 10ης.10.2015

 

Το ρεπορτάζ της ΕτΟ της 26ης.10.2015

 

Το ρεπορτάζ της ΕτΟ της 2ας.11.2015

(Στις 2.11.2015, η ΕτΟ δημοσίευσε δυο ρεπορτάζ. Στην επιστολή του, ο κος Ανδρεδάκης αναφέρει το ένα, πιθανώς το ρεπορτάζ που δεν αναφέρει είναι αυτό εδώ)

 

Και τα δυο κείμενα των e-mail προς τον Φορέα της 3ης.11.2015

Κε πρόεδρε,
Παρακαλώ να μου στείλετε άμεσα το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ του Φορέα, σε ότι αφορά την κατάρτιση του ΠΔ για τον Όλυμπο. Επίσης, τις προτάσεις τις πιο πρόσφατες του Δήμου Ελασσόνας που συμπεριλήφθηκαν στη διαβούλευση. (Το ζήτησα και χθες από υπάλληλο του Φορέα, όπως και όλο το φάκελο της διαβούλευσης από το 2011 ως σήμερα (σε ηλεκτρονική μορφή.). Τέλος, όπως συνεννοήθηκα χθες με τη γραμματέα της συνεδρίασης, η τοποθέτηση που θα ήθελα να καταγραφεί ως παρόντα στη χθεσινή συνεδρίαση είναι η ακόλουθη:

«Η σημερινή διαδικασία επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η μια πλευρά του Ολύμπου κατάφερε ήδη ο Όλυμπος να χωρίζεται σε πλευρές. Δυστυχώς και με τις ευλογίες του Φορέα. Ο οποίος δέχτηκε να συντάξει την επιστημονική τεκμηρίωση της Ζώνης Δ’ μαζί με το Δήμο Ελασσόνας και τον δασολόγο κο Ζάγκα που αλλάζει ιδιότητες –από εκπρόσωπος του Δήμου Ελασσόνας σε σύμβουλο του Φορέα, χωρίς κανείς να εξηγεί πως και γιατί αυτό συμβαίνει-, χωρίς καμία συμμετοχή άλλων και ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων. Ο κος Ζάγκας είχε αναλάβει να εισάγει στη συζήτηση τη Ζώνη Δ’ περιγράφοντας μια Ζώνη στην οποία ο Φορέας θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει απαραίτητη υποδομή (αποθήκες, φυλάκια, κτλ), και στη συνέχεια η Ζώνη Δ’ βρέθηκε να προβλέπει εκτός σχεδίου πόλης δόμηση για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Η πορεία ως το ΔΣ της 2ας.11.2015 υπήρξε εντελώς «χορογραφημένη», δυστυχώς στους «χορογράφους» συγκαταλέγονται και οι φορείς της Πιερίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, που ανέλαβαν την αποστολή να μην υπάρξει καμία –έστω και η ελάχιστη- διαβούλευση για προτάσεις που εμφανίστηκαν μερικούς μήνες πριν και με τις οδηγίες του αρμόδιου υπουργου. Τα δε επερχόμενα, «αγίασαν» και «πέρασαν» με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες ΚΑΙ οργανώσεων που εκφράζουν ελάχιστα άτομα ΚΑΙ πολλές παράξενες συμπτώσεις. Τεράστιο μέρος ευθύνης για την κατάσταση που επικράτησε στη συνεδρίαση της 2ας.11.2015 φέρουν ο Δήμος Δίου-Ολύμπου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που επέλεξαν να μην υπάρξει καμία διαβούλευση για τις προτάσεις που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή, αλλά και να «συμβάλλουν» στη συζήτηση με προτάσεις που περιέπλεκαν τα μέγιστα τη συζήτηση και τη διαδικασία, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι τους να καλούνται να γίνουν ταυτόχρονα νομικοί, περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι και πολλά άλλα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απατήσεις μιας σοβαρότατης διαδικασίας, χρονικά περιορισμένης σε κάποιες ώρες. Και αυτά με τη συναίνεση των μελών του ΔΣ που δεν διέκριναν κανένα πρόβλημα. Το μόνο ζητούμενο ήταν να «τελειώνουμε». Και τελειώσαμε. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το Φορέα και τη διοίκησή του.»

—————————————————————————————————————————————–

Κε πρόδρε,
επίσης θα ήθελα στα πορηγουμενα που ζήτησα να εχω και ποια μελη του ΔΣ απουσιαζαν απο τη χθεσινη συνεδριαση,
όπως και την αλληλογραφια της UNESCO σπό την οποια προκυπτει η διευθετηση του θεματος της υποβολής του φακελου με την ανανέωση της συμμετοχής στο “Ανθρωπος και Βιοσφιαρα”.

ευχαριστω
Γιαννης Τσιρος