Ασαί μαι να κανό λάθως

- πόσο ακόμη;;;

Προβληματισμός; προβληματισμός; προβλησμός; όρκιση; οι κάδοι σας; τα φιρμάνια σας; τα νεύρα μας; η φήμη μας; Την παραχωρήσαμε σε κανέναν και δεν το γνωρίζουμε;;;

Είμαι σε μεγάλο προβληματισμό από χθες.
Όχι μεγαλύτερο από άλλες φορές κι άλλες μέρες.
Απλώς, σ’ έναν προβληματισμό που με θλίβει περισσότερο από άλλες φορές.
Δεν με θλίβει πάντα ο προβληματισμός. Συνήθως με κινητοποιεί. Με βάζει σε κίνηση.
Αυτός εδώ ο τελευταίος, με ακινητοποιεί. Με «παγώνει».
Και σήμερα που ο προβληματισμός μου συμπληρώθηκε με νέα στοιχεία… η απογοήτευση «έπιασε ταβάνι»…
Χθες (23.11.2015) ανακάλυψα στον ιστότοπο του Δήμου Δίου-Ολύμπου την πρόσκληση για την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (24.11.2015). Περιείχε 11 θέματα. Την δημοσίευσα μετά τις 2 το μεσημέρι, αντιγράφοντάς την από τον ιστότοπο. Αργά το βράδυ ανακάλυψα ότι από χθες το πρωί (γύρω στις 9.30) ο Δήμος έστειλε νέα, διορθωμένη πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους, με 12 θέματα. Μίλησα με τη διοίκηση στις 2μμ. Η –έστω, λάθος- πρόσκληση δεν μου στάλθηκε. Την αντέγραψα απ’ το Δίκτυο. Στις 2μμ κανείς απ’ το Δήμο δεν μου είπε ότι υπήρξε διόρθωση. Ακόμη κι αυτή τη στιγμή, στον ιστότοπο του Δήμου υπάρχει η λάθος πρόσκληση… Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η όλη διαδικασία αφορά 2-3 ανθρώπους στο ίδιο κτίριο… φαντάσου να βρίσκονταν και σε διαφορετικά κτίρια!!! Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ –εδώ και πολύ καιρό- η αντιπολίτευση έχει εντοπίσει πάμπολλα λάθη σε έγγραφα επίσημα και σημαντικά, λάθη –σημαντικά, επίσης- που αποδόθηκαν από τους πλέον υπεύθυνους σε παραδρομή, παράλειψη, αβλεψία και διάφορα τέτοια. Λάθη που συνεχίζονται και οδήγησαν δύο της αντιπολίτευσης σε έγγραφη αποποίηση ευθυνών.
Και συνεχίζει από χθες και σήμερα ο προβληματισμός μου κι είμαι εδώ και ώρα μπροστά σ’ ένα κείμενο, δελτίο Τύπου του Δήμου κι ο προβληματισμός μου έχει γίνει βουνό.
Τι θα πει «όρκιση»; Σε ποιον πρόεδρο αναφερόμαστε γράφοντας την ιδιότητά του με «π» κεφαλαίο; Αν ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας έχει «π» κεφαλαίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τι «π» γράφεται; Αν το «Δήμαρχος» γράφεται με κεφαλαίο, το «αντιδήμαρχος» γιατί γράφεται με «α» πεζό;;; Πίσω από ποιον είναι κρυμμένη η επικεφαλής του συνδυασμού που εξέλεξε τον κο Ταντή, Κατερίνα Κουρίτα, και δεν αποτυπώνεται πουθενά στη φωτογραφία;

Τι περιθώρια έχω να συνεχίσω να αντιμετωπίζω όλα αυτά τα λάθη μόνο ως εκ παραδρομής και να τα προσπερνώ;

Γιατί πληρώνω πολλά –για τις μέρες μας- λεφτά σε αγράμματους και ανεύθυνους;Γιατί δεν είναι λάθη σε έγγραφα της δουλειάς τους ή της δουλειάς του θείου τους, αλλά λάθη που αφορούν το ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ.

Κι η θλίψη μου «πιάνει» Μύτικα τώρα που βλέπω τα κείμενα αυτά να τα ποστάρει κι ο ίδιος ο … Δήμαρχος στο Facebook, όχι διορθωμένα, αλλά με τα λάθη τους. Πιθανώς δεν ανακάλυψε στο Facebook την άποψη του συμπολίτη μας Στέργιου Καρτσιώτη για το «φιρμάνι» του τοπικού συμβουλίου Λιτοχώρου, που επιβάλλει ν’ αγοράσουμε κάδους σκουπιδιών.
Δεν ξέρω πόσο θα μείνω στον προβληματισμό. Ξέρω ότι δεν αντιπροσωπεύουν όλα αυτά και όλοι αυτοί τον Δήμο μας. Όχι ότι είμαστε τέλειοι, όχι ότι δεν κάνουμε λάθη. Κάνουμε. Και μερικά είναι τόσο δεσμευτικά που δεν διορθώνονται για πέντε χρόνια και οι επιπτώσεις τους σίγουρα μπορεί να διαρκούν πολλά περισσότερα.
Η άποψη του Στέργιου Καρτσιώτη για το «φιρμάνι», όπως την έγραψε στο Facebook

Το είδαμε και αυτό! “Φιρμάνι” της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, γιατί ο Δήμος Δίου – Ολύμπου αδυνατεί να πράξει τα αυτονόητα!
Με μια εξωπραγματική ανακοίνωση για γέλια και με ύφος γραφής για κλάματα, η Δ. Κ. Λιτοχώρου προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, παρόλο που είναι αναρμόδια!
Εξωπραγματική διότι:
1) Ο δήμος είναι υποχρεωμένος από το νόμο να τοποθετήσει κάδους σε συγκεκριμένα σημεία, να φροντίζει να αδειάζουν τακτικά, να πλένονται τακτικά και να είναι καθαρός ο πέριξ αυτών χώρος.
2) Για κάθε δημοτικό – δημόσιο χώρο προσβάσιμο ή μη, ευθύνη καθαριότητας έχει η δημοτική αρχή. Επομένως τα σκουπίδια σε κάδους ή μη τα μαζεύει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Οφείλω να επισημάνω στους συντάκτες της ανακοίνωσης – μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, πως είναι αναρμόδιο όργανο για την έκδοση τέτοιων “φιρμανιών”, γιατί πέρα από γνωμοδοτική – συμβουλευτική καμία άλλη αρμοδιότητα δεν έχουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Υπηρεσία η οποία λειτουργεί βάση την κείμενη νομοθεσία και τις αποφάσεις του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
Τέλος, δημόσια κάνω έκκληση στους αξιότιμους κ.κ. Δήμαρχο Κ. Δημόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Λιτοχώρου Νίκος Λάππας και τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Γιώργος Μήλιος να μην εντείνουν το ήδη υπαρκτό πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων και την ήδη υπάρχουσα παραφιλολογία γύρω από το θέμα με άτοπες και ατυχείς ανακοινώσεις, αλλά με κινήσεις ουσίας να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας, όπως τους εντέλεσε ο Λαός του Δίου – Ολύμπου εδώ και 2 περίπου χρόνια!!!