Ήταν ή δεν ήταν απόφαση;

για τους κάδους στο Λιτόχωρο

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του τοπικού συμβουλίου που επιβάλλει κάδους “για κάθε οικία και επιχείρηση”, “το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη”, ήρθε η καταγγελία τοπικού συμβούλου. Αναμένονται διορθωτικές κινήσεις, ενώ ήδη η απόφαση αποκαταστάθηκε σε “γνωμοδότηση”.

Καλά κρατεί και η κόντρα που ξέσπασε για τους κάδους των σκουπιδιών στο Λιτόχωρο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της τοπικής κοινότητας για υποχρεωτική προμήθεια κάδου όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων και μάλιστα ως τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από προ ημερησίας ερώτηση προς το δήμαρχο και –ως συνήθως- αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης. Όπως ενημέρωσε την ΕτΟ το μέλος του τοπικού συμβουλίου («Συνδυασμός Ευθύνης»), Νίκος Κολωνιάρης, προσπάθησε να παρέμβει και να τοποθετηθεί για την απόφαση του τοπικού συμβουλίου, αλλά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε το αίτημά του και του υπέδειξε να καταθέσει έγγραφη μομφή, αν το θέλει.
Αμέσως μετά, ο κος Κολωνιάρης δημοσίευσε την άποψή του για το θέμα, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση του τοπικού συμβουλίου παραποιήθηκε και ότι σε καμιά περίπτωση ο πρόεδρος του, Γιώργος Μήλιος δεν μπορεί να ανακοινώνει αποφάσεις, αφού το τοπικό συμβούλιο έχει μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες (σΕτΟ: Η ανακοίνωση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου ήταν πάντως ανακοίνωση απόφασης και αναφέρεται σε κάδους). Πληροφορίες θέλουν το Δήμο να «αναδιπλώνεται» και να ξεκαθαρίζει ότι δεν προτείνει την αγορά κάδων, αλλά …κουβάδων, ενώ έγινε σαφές και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα ανακοινωθεί πρόγραμμα αποκομιδής και θα καταβληθεί προσπάθεια να τηρείται, ώστε να μην υπάρχουν αφορμές για … διακοσμητικές αυθαιρεσίες των δημοτών.

Παραθέτουμε την επιστολή που δημοσιοποίησε ο Νίκος Κολωνιάρης και την απόφαση του τοπικού συμβουλίου που καταγγέλλει ότι παραποιήθηκε:

 

Διευκρινίσεις του τοπικού συμβούλου κ. Κολωνιάρη Νικόλαου για το θέμα της καθαριότητας

Προ ολίγων ημερών κοινοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου μια πλημμελής έως παραποιημένη ανακοίνωση, όπου επιχειρείται με ύφος καθαρά απειλητικό η συμμόρφωση των απείθαρχων συνδημοτών μας στο θέμα της καθαριότητας και μάλιστα επιγράφεται ως ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου.

Ώστοσο, ως τοπικός σύμβουλος, οφείλω να αποκαταστήσω κάποια πράγματα που αφορούν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση και δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες. Θέλω αρχικά να εκφράσω την απορία- αγανάκτησή μου από πότε οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί, που αναπτύσσονται στο τοπικό συμβούλιο στο θέμα της καθαριότητας, πρωτοκολλούνται ως αποφάσεις της Δημοτικής Κοινότητας. Αν θυμάστε, κύριε Πρόεδρε, κατά τη συνεδρίαση, αναφέρθηκε πως καλό θα ήταν να αναρτηθεί στο προσεχές διάστημα μια ανακοίνωση προς αγορά κάδων απορριμμάτων από τους συνδημότες μας και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε θα αναλάβει στο μέλλον ο Δήμος να προμηθεύσει με κάδους τους πολίτες ανταποδοτικά. Πότε αναφέρθηκε, κύριε πρόεδρε, πως για τους πολίτες που δεν θα προμηθευτούν κάδο μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα συλλέγονται τα απορρίμματά τους από τους εργάτες καθαριότητας; Ενώ επιμελώς δεν γίνεται λόγος για αντικατάσταση των κάδων από τον Δήμο σε περίπτωση φθοράς. Και φυσικά θα πρέπει να ξέρατε, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Λάππας στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (24/11/2015), πως η Δημοτική Κοινότητα έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι εκτελεστικό για τη συγκεκριμένη «απόφαση».

Ως δημότης, πρώτα απ΄όλα και ‘γω αυτού του τόπου, όπου ζω καθημερινά και βιώνω τα προβλήματά του, διαπιστώνω πως το ζήτημα της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι μεν θέμα συνείδησης του καθενός μας αλλά πρωτίστως ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Επομένως, απαιτούνται πρωτοβουλίες πιο ουσιαστικές, όπως απορριμματοφόρα μικρότερου διαμετρήματος μόνο για την κωμόπολή μας, τσιμεντένιες κατασκευές για τοποθέτηση των πιο μεγάλων κάδων, πιο συχνά δρομολόγια αποκομιδής και τέλος παροχή μικρών κάδων στους δημότες από τον ίδιο το Δήμο με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το να αποποιούμαστε τις ευθύνες μας πετώντας το μπαλάκι συνεχώς στους συμπολίτες μας δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το εντείνει.
Παρατίθεται το πρακτικό απόφασης 52/2015 του τοπικού συμβουλίου, όπου στηρίχθηκε η ανακοίνωση του κ. Μήλιου, προς αποκατάσταση της αλήθειας:

apofashkadon

Όπως είχε προαναγγελθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα 27.11.2015, ο Δήμος ανακοίνωσε το “Χειμερινό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων”.