Και μετακομίζει και “ξενιτεύεται”

ο "Θρίαμβος του Διονύσου"

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο του μακεδονικού Δίου, μεταφέρεται σε στεγασμένο χώρο για να γλυτώσει από τα στοιχεία της φύσης και ταυτόχρονα “έκλεισε” εισιτήριο για τη Νέα Υόρκη, χάρις στο Ωνάσειο Ίδρυμα.

Ο «Θρίαμβος του Διονύσου», της ομώνυμης ρωμαϊκής Έπαυλης στο αρχαίο Δίον, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σε μέγεθος ψηφιδωτά που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, μετακομίζει, στεγάζεται, αλλά και «ξενιτεύεται» από το Δίον στη Νέα Υόρκη.

 
Όπως είχε γράψει η ΕτΟ τον περασμένο Αύγουστο, το μοναδικής αξίας ψηφιδωτό θα μεταφερθεί για να στεγαστεί και να συντηρηθεί καλύτερα σε χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου, μετά τις ενέργειες του καθηγητή κου Παντερμαλή, σημερινού προέδρου του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι αντιρρήσεις που υπήρχαν σε σχέση με το εγχείρημα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ξεπεράστηκαν και έτσι «άνοιξε ο δρόμος» για την μεταφορά του «Θριάμβου» στο Μουσείο. Και από τεχνικής άποψης, το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ο «Θρίαμβος του Διονύσου» είναι από τα λίγα για ψηφιδωτά τέτοιου μεγέθους (περίπου 100τμ). Έμενε να βρεθούν τα απαραίτητα για την υλοποίηση του εγχειρήματος κονδύλια, αποστολή που είχε αναλάβει και πάλι ο κος Παντερμαλής.

 

 

 

Η προσπάθειά του ευοδώθηκε και τη δαπάνη ανέλαβε το Ωνάσειο Ίδρυμα. Η διαδικασία μεταφοράς του ψηφιδωτού -από την ρωμαϊκή έπαυλη (200μΧ) που πήρε και το όνομά του- σε στεγασμένο χώρο για τη συντήρησή του άρχισε πριν λίγο μέρες και συνεχίζεται με τους ρυθμούς που επιβάλλει η αξία του «Θριάμβου». Ήδη, έχει συμφωνηθεί μέρη του ψηφιδωτού (πιθανώς οι προσωπογραφίες που είναι ενταγμένες στη συνολική απεικόνιση) να εκτεθούν στο Ωνάσειο Ίδρυμα στη Νέα Υόρκη, σε έκθεση με θέμα την ανασκαφική δραστηριότητα του Δημήτρη Παντερμαλή, του αρχαιολόγου που σύνδεσε το όνομά του όσο κανείς άλλος, με τον χώρο του αρχαίου Δίου.