“Το μενού είχε πολύ … Όλυμπο”

αρκετό να τροφοδοτήσει δύο γεύματα

Και “μαγειρεύτηκε” χωρίς να κουραστούμε. Ανέλαβαν άλλοι τον κόπο και επίκειται το “σερβίρισμα”… Καλή μας όρεξη.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), την Κυριακή 17.1.2016 στο καταφύγιο «Β. Τσάκος» στο Πέταλο του Κιθαιρώνα, σε υψόμετρο 1.090μ, ήταν το πρόσχημα για να συναντηθούν εκεί ο πρόεδρος της ΕΟΟΑ, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Όπως ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος δημοσίευσε ήδη στο Facebook, «το μενού είχε πολύ …Όλυμπο» …
Κι αυτό είναι παράξενο γιατί το μενού θα μπορούσε να είναι …ελαφρότερο και να καταναλωθεί σε μια συνάντηση και όχι σε δύο, αφού η τριάδα του Πέταλου θα έχει και δεύτερη, επίσημη συνάντηση εργασίας τη Δευτέρα 18.1.2016, στο γραφείο του υπουργού κου Τσιρώνη, στην Αθήνα. Εκτός κι αν αυξηθούν οι συνδαιτυμόνες γιατί είναι πολύ πιθανή η έλευση της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, και ίσως πολλών άλλων παραγόντων. Είναι δεδομένο ότι ο πλήρες μενού είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, μενού για πολυάριθμους καλεσμένους. Για την πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΕΟΟΑ πάντως στο Πέταλο βρέθηκε και ο διευθυντής ∆ασικών Έργων και Υποδοµών, κος Ντινόκας, μέλος και του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

 
Άγνωστο παραμένει επίσης γιατί το ΠΔ επιβάλλει τόσες συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, φώτα που χρησιμοποιήθηκαν αρκούντως στα προ της παράξενης διαβούλευσης και μάλιστα με πρωτοβουλία των εμπλεκομένων. Κι ενώ υπήρξαν ουκ ολίγα δελτία Τύπου ως τον Σεπτέμβριο, έκτοτε… καμία ενημέρωση, αν και ο Όλυμπος είναι το μέγιστο θέμα ενδιαφέροντος της Πιερίας.
Παρά την επιλογή του Κωνσταντίνου Δημόπουλου ν μην έρθει το θέμα του ΠΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου, με την διαβεβαίωση ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για συζήτηση, οι συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος δεν ήταν λίγες. Ούτε οι επαφές του κου Τσιρώνη, ειδικά με τους αιρετούς της Ελασσόνας. Και σίγουρα, ούτε το πρόβλημα που προέκυψε από την πρόταση της Ελασσόνας τη σχετική με τη δόμηση στη Ζώνη Δ (ή Γ) ή αυτή για τη δημιουργία τεσσάρων καταφυγίων –εκ των οποίων το ένα ήδη υπαρκτό!!!- στάθηκε ικανό να αλλάξει τις προθέσεις του δημάρχου. Ούτε οι προτάσεις-θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο αρμόδιος για τα διεθνή οικονομικά υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, αφού κανείς από την Πιερία (δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης ή βουλευτής) δεν διαφώνησε μ΄ αυτές.
Όσον αφορά τους χρόνους, στέλεχος του υπουργείου εκτιμά ότι η διαδικασία κατάρτισης μπορεί να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Οπότε είναι πολύ πιθανό η συνάντηση της 18ης.1.2016 να αφορά τις τελευταίες «πινελιές», τον αριθμό των καταφυγιακών και των δασικών χωριών που θα δημιουργηθούν. Κανείς ως τώρα δεν προέβαλε κάποια αιτίαση εναντίον τους και ο κος Μάρδας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα, περιβαλλοντικό ή Αρχαιολογίας «στα 2.600, αφού ούτε δάση, ούτε αρχαία υπάρχουν στα ύψη αυτά».

 
Έτσι, θεωρείται πολύ πιθανό, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος να κομίσει επιστρέφοντας το ΠΔ που νομιμοποιεί το καταφύγιο «Χρηστάκης» και τον δρόμο προς αυτό, τα απαραίτητα για το όραμα του κου Μάρδα ελικοδρόμια και τελεφερίκ, τη δόμηση ύψους ως 7,5 μέτρα (με τη στέγη) σε έκταση 4 στρεμμάτων και υψόμετρο ως τα 2450, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, εμφιαλωτήρια, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκες και καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων, επέκταση και ΣΔΙΤ-ικοποίηση του ΚΕΟΑΧ, κατάργηση των δυο καταφυγίων άγριας ζωής και όλα αυτά που θα κάνουν τον Όλυμπο σωτήριο έσοδο του χρεωμένου κράτους μας. Σε ότι αφορά την προστασία και ανάλογες προβλέψεις και ευθύνες, στο προοίμιο του σχεδίου ΠΔ διευκρινίζεται ότι όλα όσα περιλαμβάνει δεν επιβαρύνουν σε τίποτα τον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε δεν μπορούν ανάλογα θέματα να περιέχονται σ’ αυτό. Δυστυχώς για τον Όλυμπο, κανείς δεν πρότεινε ένα –μικρό , έστω- αεροδρόμιο σε μεγάλο υψόμετρο. Ή και κατάργηση των δυο πυρήνων απόλυτης προστασίας, αφού η ύπαρξή τους χωρίς ζώνες-αναχώματα που θα εξασφαλίζουν αυτό τους το χαρακτήρα, μόνο ένα στοιχείο εξασφαλίζει: την καθυστέρηση πλήρους ανάπτυξης του Ολύμπου, το μαρασμό της Πιερίας, την καταδίκη της χώρας σε μόνιμη υστέρηση και την απογοήτευση επενδυτών που αναμένουν να συμβάλλουν στη λύση όλων των προβλημάτων μας..