Are you working us, Mr Agorastos?

do you think we chew taramas?

Υπάρχει πιθανότητα μεθοδεύσεις, ηχηρές παρεμβάσεις για ανύπαρκτα θέματα, πλεονασμός δηλώσεων για κάποια θέματα και πλήρης σιωπή για άλλα, να υπηρετούν αγνούς στόχους και το συμφέρον του Ολύμπου; Naahh, it’s all bullshit…

Στις 23.1.2016, δυο μέρες μετά την Παρέμβαση Κώστα Αγοραστού στον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Όλυμπο, η ΕΤΟ ρώτησε τον κο Αγοραστό σχετικά με την παρέμβασή του και κοινοποίησε τις απορίες της και στον συνάδελφό του της Κεντρικής Μακεδονίας κο Τζιτζικώστα και στον πρόεδρο του ΦΔΕΔΟ, κο Ανδρεδάκη.

Ο κος Αγοραστός μας παρέπεμψε στον εκπρόσωπό του στο ΔΣ του ΦΔΕΔΟ και περιφερειακό σύμβουλο, Απόστολο Μπέμπη και σήμερα η εφημερίδα έλαβε την απάντηση του κου Μπέμπη στα δυο ερωτήματα, το εξής ένα που αφορούσε την ουσία της παρέμβασης Αγοραστού. Τη δημοσιεύουμε ως έχει:

 

Κ. Τσίρο
σε απάντηση του αιτήματος σας για διευκρινήσεις σχετικά με το ΜΑΒ της UNESCO
Σας επισυναπτω ένα απόσπασμα από το κείμενο της εκθεσης ανανέωσης της υποψηφιότητας.Οι βασικές αρχές οι οποίες αφορούν και την προστασία του Ολύμπου και εχουν νακάνουν με το πρόγραμμα της Unesco είναι:
1) Establish a more structured mechanism for local participation in the management of the entire biosphere reserve.
2) Establish a scientific committee to further develop the logistic function in applied research and monitoring of ecological parameters and using the site for university field studies, etc.
3) Explore the feasibility of creating a transition area including the villages, which lie just outside the current buffer zone.
4) Provide additional information on the level and impacts of recreational activitiesΕπιπλέον σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα της unesco για να διαπιστώσετε ο ιδιος τα οφέλη από το προγραμμα Man&Biosphere. Εκεί θα δείτε ο ιδος πόσες χώρες έχουν εντάξει τα εθνικά τους πάρκα στο παγκοσμιο απόθεμα βιόσφαιρας αλλά και πόσες έχουν διαγραφεί από τον κατάλογο. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στον κατάλογο για Ευρώπη και Αμερική πρώτη βρίσκεται η Ισπανία και η Αμερική με 57 πάρκα , η Γερμανία έχει 15 προστατευόμενα , η Γαλλία 14. Η Ελλάδα έχει μόνο 2 την Σαμαριά και τον Ολυμπο. Εάν τον Σεπτέμβριο δεν στέλναμε την νέα εκδοση της εκθεσης θα είχε μείνει μόνο η Σαμαριά και σαν χώρα θα είμασταν στην ιδια κατάταξη με την Αλβανία που και αυτή έχει ενα όπως επίσης η Λιθουανία και το Μαυροβούνιο. Ο σύνδεσμος για την ερευνά σας είναι WNBR | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

| |
| | | | | | | |
| WNBR | United Nations Educational, Scientific and Cultur…In the directory you will find information on all biosphere reserves, using the following tools: SEARCH Engine: you may search by country and by biosphere reserve. … |
| |
| Προβολή στη διεύθυνση www…. | Προεπισκόπηση από Yahoo |
| |
| |
Μετά τα παραπάνω και ‘οταν ολοκληρώσετε την δημοσιογραφική έρευνα σας θα σας παρακλούσα να μας στείλετε τις απόψεις σας.
Απόστολος Δημ. ΜπέμπηςΠολιτικός Μηχανικός
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας

 
Επειδή καμία αναφορά σε ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ δεν υπάρχει στην απάντηση του κου Μπέμπη, η ΕτΟ θα μπορούσε να δημοσιεύσει ολιγόλογο ρεπορτάζ με κεντρικό νόημα «Πιέζει με ανύπαρκτους κινδύνους ο Αγοραστός, για το ΠΔ/ Εκθέτει και την UNESCO”. Αλλά επειδή πολλοί αιρετοί της περιοχής μας έχουν συνηθίσει και ανέχονται παρόμοιους τίτλους μόνο από εύρωστα, πανελλαδικά, γνωστά και μη εξαιρετέα ΜΜΕ, αλλά όχι από τοπικές μονοπρόσωπες εφημερίδες, και –κυρίως- γιατί ο κος Μπέμπης θέλει την άποψη του δημοσιογράφου (και την ολοκλήρωση της έρευνας θέλει, αλλά…), αντί ολιγόλογου ρεπορτάζ, «έχουμε και λέμε»:

κε Μπέμπη,

Δυστυχώς άλλα ρωτάω και για άλλα λαμβάνω απαντήσεις.
Εγώ ρώτησα τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών και μέλος του ΦΔΕΔΟ, κο Αγοραστό, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, κο ΤΣΙΡΩΝΗ –για την επίσπευση υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο- ΑΝ «Υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί ο Όλυμπος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της UNESCO;» από την καθυστέρηση υπογραφής του ΠΔ (για να ζητάει την επίσπευση, διακρίνει καθυστέρηση). Ρώτησα και για « Τι δυνατότητες δίνει το πρόγραμμα Man & Biosphere;» μήπως και «τρέχει» κάποιο πρόγραμμα, κάποια χρηματοδότηση, κάποια επιχορήγηση, κάτι που πρέπει να ΜΗΝ χάσουμε από την περίληψη του Ολύμπου στο Man & Biosphere.

Το απόσπασμα του κειμένου της αίτησης που συμπεριλάβατε στην απάντησή σας δεν απαντά σε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά εξηγεί για ποιους λόγους θέλετε –όπως επιβάλλεται από υποχρέωση που αναλάβαμε δεκαετίες πριν- να αποκτήσει ο Όλυμπος ένα νέο καθεστώς και –«στα λόγια»- αυτά που μου απαντάτε είναι “μια χαρά” και συμβατά με όσα απαιτούνται για την συμπερίληψη του συγκεκριμένου οικοσυστήματος στο Μ&Β/UNESCO, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ.
Καμία βιασύνη δεν υπάρχει, καμία προθεσμία, κανένα deadline, καμία χρηματοδότηση, χορηγία, ενίσχυση, βοήθεια ή ότι σχετικό. Η UNESCO δέχτηκε να υπάρξει μια ακόμη μικρή –σε σχέση με τα συνολικά 77 χρόνια καθυστέρησης- για την κατάρτιση νέου νομικού πλαισίου ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του Ολύμπου, όπως δεσμεύτηκε ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στην τελευταία συνάντησή του με το staff του Μ&Β (καλό να συνηθίζουμε στους διεθνείς όρους, ΚΑΙ λόγω της έλευσης ξένων επενδυτών). Η ανοχή της UNESCO δεν συνοδευόταν και από συγκεκριμένη ημερομηνία, τουλάχιστον αυτό με ενημέρωσε ο ΦΔΕΔΟ ότι συνέβη. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο. Η UNESCO δεν είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,  για να επιβάλλει αποφάσεις σε κράτη. Ο μόνος κίνδυνος είναι ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ και μου επισυνάψατε ως δυνατότητες, το Προεδρικό Διάταγμα να είναι λόγος απένταξης του Ολύμπου από το Man & Biosphere. Κι αυτό γιατί καταβάλλατε και καταβάλλετε ΚΑΘΕ προσπάθεια ένας οικοδομικός κανονισμός και η δημιουργία καρανόμιμων «παραθύρων» για καταστροφικές δραστηριότητες και έργα, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ. Αντί να υπάρξει επιτέλους καθεστώς προστασίας του Ολύμπου. Task (στόχος) αδύνατος να επιτευχθεί στις μέρες μας, αφού με κανένα νέο έξοδο δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, λόγω μνημονίων, όπως αναφέρει και το προοίμιο του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Το γεγονός ότι ομόσταυλοί σας πολιτικά και κομματικά στην Πιερία (Περιφέρεια, Δήμος, και στελέχη), αλλά και αντίπαλοί σας πολιτικά (για τους δικούς τους λόγους) «κάνουν την –μουγκή- πάπια» και το ΔΣ ενός Φορέα Προστασίας με τους συμβούλους του καταρτίζει μελέτες και προτάσεις για ΠΔ που ήδη καταπίπτουν ως απαράδεκτες, ας προβληματίσει εσάς, τον κο Αγοραστό, τον κο Τζιτζικώστα, την κα Μαυρίδου, τους δημάρχους, τον Φορέα, τους επιστήμονες που τα υπογράφουν, συλλ΄γους και πολίτες με ευαισθησίες, τον κο Τσιρώνη και ίσως προβληματίσει και τον άρχοντα που σεις επιλέξατε να καταστήσει νόμο του κράτους όλα τα παραπάνω, «αγιάζοντάς τα» -αν το πράξει- με την υπογραφή του. Σεις διαλέξατε ΚΑΙ αυτό και όχι την διαδικασία δια της Βουλής των Ελλήνων.
Επ’ ευκαιρία, σας παρακαλώ,
– διευκρινίστε επιτέλους αυτό που ρώτα, μήνες τώρα, η ΕτΟ: ποιος είναι ο κος Γκανάκος, σε ποια οργάνωση ανήκει, ποιες οργανώσεις εκπροσωπεί και για ποιο λόγο είναι σταθερά μέλος του ΔΣ του ΦΔΕΔΟ από το 2009 ως σήμερα
– στην επόμενη παρέμβασή σας, θυμίστε επίσης στον κο Τσιρώνη ότι, επειδή -όπως γνωρίζει καλύτερα απ΄όλους- τα οικοσυστήματα είναι ενιαία και αδιαίρετα και συγκοινωνούντα, καιρός είναι να χαρακτηρίσει και το μικρό θεσσαλικό κομμάτι του υδροβιότοπου στους Νέους Πόρους Πιερίας ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ σαν και το πιερικό του μέρος, ώστε να μην νομιμοποιηθούν αυθαίρετα στην περιοχή, αν υπάρχουν, με τον νόμο που παρατείνει/βελτιώνει/whatever. Εκτός αν δεν είναι απαραίτητο και τα αποθέματα της Φύσης έχουν ακόμη ανεξάντλητα όρια … οπότε …τι μας νοιάζει και για τα αποθέματα του MAN & BIOSPHERE.

Good day, keep in touch, don’t let the bed bug bite.

Y. Tsiros
reporter
at your service 24/7