Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, ΤΩΡΑ

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Αποστάσεις από το όραμα Μάρδα, σιωπή για τα υπόλοιπα…

Τέσσερις μέρες μετά την ερώτηση δύο βουλευτών του ΚΚΕ για την προστασία του Ολύμπου, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας ζητάει να υπογραφεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα, περιγράφοντας το πώς η ΝΕ εννοεί την προστασία αυτή και –στην ουσία- απαντώντας στα οράματα Μάρδα για την «ανάπτυξη» του Ολύμπου.

Είναι η δεύτερη φορά που η ΝΕ «παίρνει αποστάσεις» από τις προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, για τον Όλυμπο, ενώ στις 30.1.2016, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κατερίνη, την ίδια στάση είχε τηρήσει και ο γραμματέας της ΚΕ, Παναγιώτης Ρήγας.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις Μάρδα φαίνεται να ικανοποιούν μόνο όσους και στο παρελθόν προωθούσαν φαραωνικά και καταστροφικά σχέδια «ανάπτυξης» του Ολύμπου και τα δυο “αδειάσματα” από τον ΣΥΡΙΖΑ -τοπικά και κεντρικά-, ο πρωτοκλασάτος υπουργός συνεχίζει να τις υπερασπίζεται, προτάσσοντας και το γεγονός ότι είναι και ο ίδιος ορειβάτης και αναρριχητής. Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, ο κος Μάρδας τόνισε ότι οι προτάσεις του δεν δημιουργούν κανένα οικολογικό πρόβλημα και «το βουνό πρέπει να πατιέται, γιατί αν δεν πατιέται, αναπτύσσεται μια άλλη Φύση που σκεπάζει όλα τα άλλα ωραία λουλούδια και φυτά»!!!

Συνέντευξη Μάρδα στον ΣΚΑΙ Πιερίας 92,6 και την Εύη Μιχολού

Στην ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας τονίζεται πολλές φορές η ανάγκη προστασίας του Ολύμπου και μάλιστα “απέναντι στις ανέξοδες και ψεύτικες σειρήνες της «ανάπτυξης», του «κέρδους», της «εξόδου από την κρίση» θυσιάζοντας για όλα αυτά το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας.”. Παρ’ όλα αυτά, από την ανακοίνωση φαίνεται να παραπέμπεται το περιεχόμενο του ΠΔ και πάλι στις αγαθές προθέσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, και τον νομικό έλεγχο, και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε προτάσεις που δεν συνάδουν με την προστασία του Ολύμπου και υιοθέτησε πρόσφατα ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στη διάρκεια μιας διαδικασίας που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, είχε όμως τις «ευλογίες» του κου Τσιρώνη. Η ανακοίνωση ασχολείται μόνο με τα κωμικοτραγικά οράματα του κου Μάρδα, αλλά δεν ασχολείται με τα όσα ύποπτα «πέρασαν» ως προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης.

 

Η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Να υπογραφεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για την Προστασία του Ολύμπου.

Με αφορμή την αναθέρμανση των συζητήσεων για την «ανάπτυξη» του Ολύμπου θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής: Οι όποιες προτάσεις για τον Όλυμπο οφείλουν τον αντιμετωπίζουν ως ενιαίο, να λαμβάνουν υπόψη τους τον χαρακτήρα του Ολύμπου ως παγκόσμιο μνημείο της φύσης αλλά και ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την άλλη θα πρέπει να υπακούν στην αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη που σημαίνει απλά ότι το αναπτυξιακό απόθεμα του Ολύμπου αφορά όλες τις μελλοντικές γενεές και δεν μπορεί να εξαντληθεί από την τωρινή ή την επόμενη γενιά. Δόθηκαν πολλές μάχες και πολλοί αγώνες για την προστασία του Ολύμπου από τους φορείς και τον λαό της Πιερίας. Αγώνες που θα έχουν ως επιστέγασμα την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου, μια διαδικασία που κράτησε καιρό, έχει γίνει η σχετική διαβούλευση, μια διαδικασία που προσπάθησαν να καθυστερήσουν, να αναβάλλουν, ή και να ακυρώσουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της περιοχής που σκοπό έχουν το εύκολο και γρήγορο οικονομικό τους κέρδος σε βάρος του γενικότερου συμφέροντος της Πιερίας. Στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, με την θηλιά του δημοσίου χρέους και τις πιέσεις των δανειστών, καλούμαστε να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ιστορία αλλά και την αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη απέναντι στις ανέξοδες και ψεύτικες σειρήνες της «ανάπτυξης», του «κέρδους», της «εξόδου από την κρίση» θυσιάζοντας για όλα αυτά το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο Όλυμπος είναι προστασία, προστασία και μόνο προστασία. Για αυτό πρέπει άμεσα να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Ολύμπου παράλληλα με την ενίσχυση του Φορέα διαχείρισης του Ολύμπου ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες του αρμοδιότητες.

NE ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ν.Ε Πιερίας
ΗΦΑΙΣΤΟΥ 9- (2ος ΟΡΟΦΟΣ)-
ΤΗΛ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΝΕ Πιερίας στις 21.1.2016

Οι βουλευτές του Σύριζα του νομού Πιερίας, συναντήθηκαν στις 20.01.2016 με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κο Γιάννη Τσιρώνη. Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του υπουργείου, ότι η οποιαδήποτε πολιτική ανάπτυξης στην περιοχή του Ολύμπου θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα και το γράμμα του υπό έγκριση Προεδρικού Διατάγματος και με προτεραιότητα στις αρχές της βιωσιμότητας και αειφορίας και στη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του βουνού.”

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ