37 μέρες και συνεχίζουν

ανοιχτά σήμερα όλα τα μπλόκα

Η παραγγελία Κουτζαμάνη συσπείρωσε αντί να απογοητεύσει και ο μέχρι τώρα αγώνας επιβάλλει τη συνέχισή του, ενώ ήδη συμπλήρωσαν 37 μέρες στα μπλόκα.

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και συνεχίζουν τον αγώνα και στην Πιερία, παρά την ατελέσφορη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, στη συνάντηση στο Μαξίμου.

Η απογοήτευση πολλών ήταν εμφανής στη σύσκεψη που έγινε στο «συντονιστικό» της γέφυρας Αλεξιάδη στην Κατερίνη, αλλά τελικά –μετά την ενημέρωση και την αξιολόγηση της κατάστασης- μετατράπηκε σε απόφαση για συνέχιση του αγώνα. Μεγάλο ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε και η ενέργεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία με έγγραφό της προς όλες τις Εισαγγελίες ζητούσε να διαπιστωθεί –με τη συνδρομή της αστυνομίας- αν τελείται και από ποιους το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και πιθανώς και άλλα αδικήματα. Η συγκυρία της εισαγγελικής παραγγελίας ήταν η χειρότερη δυνατή και προκάλεσε τις αντιδράσεις των αγροτών και τη συσπείρωσή τους σε μια κρίσιμη στιγμή και ενώ η κινητοποίησή τους διαρκεί ένα μήνα και μια βδομάδα.

Όπως δήλωσε στο «συντονιστικό» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βροντούς, Χρήστος Βάγιας, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργεί η παραγγελία αυτή, κυρίως γιατί δεν αφορά μια προσωπική ενέργεια για ίδιον όφελος, αλλά κινητοποίηση που προήλθε από δημοκρατικές διαδικασίες και αφορά το κοινό καλό και εντάσσεται σε γενικότερη κινητοποίηση και πολλών άλλων επαγγελμάτων, όπως οι δικηγόροι που συνεχίζουν την αποχή τους. Υπενθύμισε δε και τον πρόσφατο νόμο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην περίπτωση κινητοποίησης κατά των διοδίων.

Σήμερα όλα τα μπλόκα είναι ανοιχτά, επ’ ευκαιρία της σύσκεψης των 68 μπλόκων στη Νίκαια, αλλά και για αποσυμφορηθεί το δίκτυο και από τα κομβόι των προσφύγων και να μη συνδεθεί ο αγώνας των αγροτών με άσχετα προβλήματα. Οι αγρότες κρίνουν ως ικανοποιητική την κατάσταση που διαμορφώθηκε και μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, αφού η μόνη αρνητική εξέλιξη ήταν η αποχώρηση ενός μόνο μπλόκου από τον αγώνα, αυτού του Ισθμού.