“Όχι” στον καταυλισμό

από το Δημοτικό μας Συμβούλιο

ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την χθεσινοβραδυνή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την -σχεδόν- ομόφωνη απόφασή του να διαφωνήσει με τις προθέσεις της κυβέρνησης. ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου, σε έκτακτη συνεδρίαση του χθες 4.3.2016, είπε «ΝΑΙ» στην ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά «ΟΧΙ» στη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στην επικράτεια του Δήμου μας.

Η διαδικασία εκκινήθηκε από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Δημόπουλο, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει καταυλισμό προσφύγων σε έκταση του στρατού, στη θέση «Καναπίτσα», όπου κι ο χώρος στον οποίο εκπαιδεύονται οι δόκιμοι της Σχολής Ευελπίδων. Στην εισήγησή του ο κος Δημόπουλος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση, αλλά θεώρησε επιβεβλημένο να εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο τη θέση του σε μια ενδεχόμενη απόπειρα.

Το ενδιαφέρον για τη συζήτηση του θέματος ήταν πρωτοφανές και «γέμισε» την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και με δημότες, αν και η έκτακτη συνεδρίαση έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν την έναρξή της. Ο δήμαρχος προσκάλεσε στη συνεδρίαση τους βουλευτές του νομού, αλλά στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και έλαβαν το λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, και ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού της Συμβουλίου και ξενοδόχος, Τάκης Λεμονόπουλος. Από τους βουλευτές του νομού παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Χάρης Τζαμακλής που είναι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ο Πέτρος Κιάφας και ο Θεόδωρος Τζήκας.

Η κα Ξυπτερά και ο κος Λεμονόπουλος τάχθηκαν κατά της χωροθέτησης του καταυλισμού σε περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου ή της Πιερίας, επισημαίνοντας την κατάληξη της προσπάθειας δημιουργίας ανάλογου καταυλισμού στην Ανδρομάχη και τα σοβαρά προβλήματα που θα προσθέσει μια τέτοια εξέλιξη στα ήδη πολλά υπάρχοντα του τουρισμού της περιοχής μας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Γιώργος Φαρμάκης, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Συνδυασμός Ευθύνης»), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα σενάρια πρέπει να τα «τελειώνουμε», ειδικά όταν υποθηκεύουν το μέλλον μιας τουριστικής προβολής που μόλις ξεκίνησε.

Από τον συνδυασμό της «Αλήθειας», ο Νίκος Λαπάτσης (ο επικεφαλής Κ. Δημητριάδης απουσίαζε λόγω ασθένειας), επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες σημαντικές για μια τέτοια απόφαση και γιατί ο τουρισμός είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες της νότιας Πιερίας. Η Κατερίνα Κουρίτα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε λόγο για ευθύνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για το πρόβλημα, τις οποίες αποκρύπτουν όλοι και πρότεινε πλήρη ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες –και ιατρική περίθαλψη και νομική αρωγή- σε εγκαταστάσεις που δεν θα είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Άρης Ρεμπατσιός της «Αλλαγής Πορείας» τόνισε στην τοποθέτησή του ότι οφείλει η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά να μην επαναληφθούν εικόνες της τραγικής κατάστασης που καταγράφηκε πρόσφατα και στο Δήμο μας και οι πρόσφυγες να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για το διάστημα που διασχίζουν αναγκαστικά τη χώρα μας. Όσον αφορά τον τουρισμό, επεσήμανε ότι δυσφήμιση για τον τουρισμό μας είναι οι εικόνες της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί ως τώρα.

Προς στιγμήν υπήρξε διαφωνία για τη διαδικασία και την ευκαιρία να τοποθετηθούν και άλλοι, πλην των επικεφαλής παρατάξεων. Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στον τουρισμό μια τέτοια απόφαση της κυβέρνησης επεσήμαναν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλαταμώνα, Στέλλιος Μπόζας, που τοποθετήθηκαν, σημειώνοντας ότι δεν διαφωνεί κανείς με την ανθρωπιστική αρωγή στους πρόσφυγες. Στην τοποθέτησή του, ο κος Τζαμακλής ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετέφερε την πληροφόρηση που έχει ως κυβερνητικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και όλης της ελληνικής κοινωνίας» και «από τους Έλληνες πολίτες γράφονται λαμπρές σελίδες στην Ιστορία της ανθρωπότητας κι αυτές θ μείνουν και όχι οι αποφάσεις κάποιων άλλων που ναι ξενοφοβικοί, κλείνουν να σύνορά τους και δείχνουν πως εννοούν τη λέξη «ανθρωπισμός». Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δήμαρχος μετέφερε την άποψη του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου, ότι απο την δημιουργία καταυλισμού θα θιγεί και ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων, ενώ δεν κατάφερε  να έχει τις απόψεις των υπολοίπων βουλευτών, Μπέττυς Σκούφα και Αστέριου Καστόρη.

Υπέρ της έκδοσης ψηφίσματος που θα εκφράζει την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στην πρόθεση της κυβέρνησης για καταυλισμό προσφύγων στην «Καναπίτσα» ή όπου αλλού ψήφισαν τελικά η συμπολίτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δεν μετείχαν στην ψηφοφορία ο κος Λαπάτσης, ο κος Ρεμπατσιός και η κα Κουρίτα που κατέθεσαν δικές τους προτάσεις για ψήφισμα.

 

 

Σήμερα, 5.3.2016, ο “Συνδυασμός Ευθύνης” του Γιώργου Φαρμάκη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ HOT SPOT ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Μετά το χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και την ενημέρωση από τον κύριο Δήμαρχο φαντάζει πλέον πολύ πιθανή η δημιουργία HOT SPOT στο Δήμο μας, στην περιοχή ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ στο Λιτόχωρο και πιο συγκεκριμένα στο χώρο που χρησιμοποιείτε τους καλοκαιρινούς μήνες από την σχολή Ευελπίδων για την θερινή διαβίωση των ευέλπιδων. Εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση μας σε μια τέτοια ενέργεια για λόγους που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτά την προοπτική του από τον τουρισμό. Οι κάτοικοι του δήμου μας αλλά και της Πιερίας απέδειξαν μόλις πρόσφατα πως ούτε ξενοφοβικοί ούτε ρατσιστές είναι. Η συμπαράσταση πολιτών αλλά και φορέων στους διερχόμενους πρόσφυγες είναι συγκινητική και αξιομνημόνευτή. Η δημιουργία όμως HOT SPOT στο δήμο μας αλλά και στην Πιερία γενικότερα μετά και το κλείσιμο των συνόρων από τους σκοπιανούς, κινδυνεύει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα ανεξέλεγκτο καταυλισμό προσφύγων και πιθανόν παράνομων μεταναστών. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα ακύρωνε τον δήμο μας ως τουριστικό προορισμό και θα οδηγήσει σε μαρασμό ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός και στην ανεργία μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων σε τουριστικές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης κλπ. Δεν θα υποδείξουμε εμείς την κυβέρνηση για το ποιες περιοχές είναι πρόσφορες για την δημιουργία τέτοιων καταυλισμών. Σίγουρα όμως ο νομός μας δεν ενδείκνυται. Υπάρχουν αρκετοί δήμοι στην βόρεια Ελλάδα όπου μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία HOT SPOT δίνοντας τους μάλιστα κίνητρα και αντισταθμιστικά οφέλη. Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου μας, τους φορείς αλλά και τους κατοίκους ούτως ώστε να είμαστε όλοι μαζί σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουμε μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή μας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα το ανθρωπιστικό τους έργο σε συνανθρώπους μας με ότι χρειάζονται για να συνεχίσουν το πραγματικά επίπονο ταξίδι τους προς την λύτρωση και τη δική τους γη της επαγγελίας. Οι κάτοικοι ενός μικρού δήμου αλλά και μιας μικρής γωνιάς της γης όπως είναι η Ελλάδα μας δεν μπορεί να πληρώσουν τα σπασμένα από τα γεωπολιτικά παιχνίδια των ανάλγητων «ισχυρών» του κόσμου χωρίς καν να ερωτηθούν.