Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016

αφιερωμένη στην Ισότητα

Εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8.3.1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών ευχόμαστε Χρόνια Πολλά στις γυναίκες που καθημερινά μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον καταβάλλουν προσπάθειες, κερδίζουν αλλά και χάνουν, ελπίζουν, ονειρεύονται και φιλοδοξούν, δημιουργούν για ένα καλύτερο αύριο.
Στη σημερινή ημέρα συγχαίρουμε, επικροτούμε και επιβραβεύουμε τις γυναίκες που διεκδίκησαν και πέτυχαν το δικαίωμα συμμετοχής τους στη μόρφωση, στην πολιτική, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το δικαίωμα στην εργασία, την ισότητα, την οικονομική ανεξαρτησία.
Η γυναίκα πλέον κυνηγά τα όνειρά της, ικανοποιεί της φιλοδοξίες της, ξεχωρίζει, εξελίσσεται, διακρίνεται, ανεβαίνει βάθρα και παλεύει για ισοτιμία και δημοκρατία στην κοινωνική συμμετοχή, για ίσα δικαιώματα στην εργασία, για ίσους ρόλους μέσα στην οικογένεια επιδιώκοντας να κερδίσει επάξια μια θέση στο επαγγελματικό, κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι που θα τη σέβεται και θα την ανταμείβει υλικά και ψυχικά.

Καθοριστικός και απαραίτητος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων που θα προσφέρουν στη γυναίκα ενημέρωση, στήριξη και ενθάρρυνση για μια ισότιμη θέση -όπως της αρμόζει στην κοινωνία- μέσα από την υλοποίηση δράσεων που μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην καταπολέμηση της βίας και της εκμετάλλευσης κατά των γυναικών, στην καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων με βάση το φύλο, στην ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για γυναίκες που υφίστανται διακρίσεις κ.ά.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζει την ανάγκη ίσης συμμετοχής γυναικών ανδρών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, προωθεί την απασχόληση του γυναικείου εργατικού δυναμικού με όρους αξιοπρεπείς ,υποστηρίζει την εφαρμογή πλαισίου συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, ενθαρρύνει τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και το έργο των Γυναικείων Συνεταιρισμών.
Ως γυναίκα, ως Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας – Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ως μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τις προγραμματικές αρχές που έθεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και υλοποιούμε με τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αθηνά Αηδονά – Αθανασιάδου, προωθούνται δράσεις και ενέργειες που σκοπό έχουν τη βελτίωση της θέσης των γυναικών σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής της ζωής, σε μια εποχή που η οικονομική ύφεση έχει πλήξει περισσότερο ευάλωτες ομάδες με τις γυναίκες να συγκαταλέγονται στα πρώτα θύματα.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της μεριμνά και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική της περιφέρειας και μέσα από το στρατηγικό της σχεδιασμό θα διοργανώσει ημερίδα, συνέδριο και συμπόσιο και ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν τη γυναίκα και σχετίζονται με την οικονομική κρίση, την πολιτική, την κοινωνική περιθωριοποίησή της εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, τη διάδοση των αρχών και των αξιών της ισότητας, ισονομίας και ισοτιμίας μέσα από την οικογένεια και την πολιτεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα κ.ά.

Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει αφετηρία ανάδειξης της ανεκτίμητης προσφορά της γυναίκας στο θεσμό της οικογένειας και στην κοινωνία, τιμής στον πολυδιάστατο ρόλο και προσπάθειας για κατοχύρωση ουσιαστικής ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της.

Οφείλουμε στις γυναίκες να εφαρμόσουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία πολιτικές για ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς της ζωής, να απαντήσουμε στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας και να επιλύσουμε προβλήματα διασφαλίζοντάς της ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

 

Για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για τη σύγχρονη γυναίκα να ανιχνεύσει τα οράματα, τους στόχους και τις επιθυμίες της και να ανοίξει δρόμους για την υλοποίησή τους, παλεύοντας αν χρειαστεί με τις πιο βαθιές προκαταλήψεις που είναι δυστυχώς ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία.

Μπέττυ Σκούφα, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

 

Να διεκδικήσουμε τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου!

Είναι αλήθεια ότι από την εποχή της μεγάλης διαμαρτυρίας των εργατριών στην Αμερική το 1857, μετά την Κλάρα Τσέτκιν, την Κολλοντάι, το φεμινιστικό κίνημα και την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου από τον ΟΗΕ το 1977, ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη, η θέση της γυναίκας στις «αναπτυγμένες» χώρες έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Η πολυπόθητη ισότητα των δύο φύλων όμως είναι ακόμη «θολή». Επίσημα και τυπικά έχουν οι γυναίκες ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνία και στην οικογένεια.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Τις γυναίκες εργαζόμενες χτύπησε πρώτα η οικονομική κρίση. Αυτές απολύθηκαν πρώτες και αυτές ίσως να μην ξαναβρούν δουλειά. Αυτές πρέπει να δουλέψουν διπλά και να αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι το ίδιο αντάξιες για μια προαγωγή, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα και πάλι είναι αμφίβολο ότι θα την πάρουν. Αυτές δουλεύουν χρόνια στην «οικογενειακή επιχείρηση» αμισθί και ανασφάλιστες γιατί απλώς «βοηθάνε». Εξακολουθούν να είναι αντικείμενο κοινωνικής κριτικής για τη σεξουαλική
τους δραστηριότητα, πολύ περισσότερο από τους αρσενικούς συνανθρώπους τους… Εξακολουθούν να πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας είτε σωματικής είτε ψυχολογικής.

Η λίστα για την πραγματικότητα της Ελλάδας μπορεί να συνεχιστεί. Σε άλλα μέρη αυτού του κόσμου πάλι συμβαίνουν πολύ χειρότερα. Στο βωμό μιας διαφορετικής κουλτούρας ή/και θρησκείας, γυναίκες υφίστανται ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, βιάζονται ομαδικά, δεν έχουν καν δικαίωμα λόγου και άποψης.

Μήπως ζούμε σε έναν πλανήτη τελικά, όπου το μισό του πληθυσμού καταπιέζει το άλλο μισό;

Η 8η Μαρτίου είναι η γιορτή της γυναίκας. Τι γίνεται με τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου;

Δε θέλω λουλούδια, δε θέλω ευχές.

Θέλω ΙΣΟΤΗΤΑ των δύο φύλλων σε όλους τους τομείς και σε όλα τα μέρη της Γής!

Θεοδώρα Γραβάνη, μέλος προσωρινής ΝΕ ΛΑΕ Πιερίας