Ποιος σώθηκε;

και με ποιον τρόπο;

Αν σώθηκε ο τουρισμός μας … πως ο διασωθείς κάνει τις ακριβώς αντίθετες επιλογές από τους σωτήρες του; Ο τουρισμός μας και η τοπική κοινωνία αντέχει αυτήν -την στηριγμένη στις φοβίες- τυφλή επιεθση σε κάθε τι κυβερνητικό;

Το θέμα απασχόλησε –φυσικά- το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση και υπήρξε και απολογισμός των ενεργειών του δημάρχου, το χρονικό της συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και…. Και ως εκεί. Τα όσα συμβαίνουν ήδη δεν απασχολούν κανέναν. Η Πέτρα είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Κατερίνης και η εγκατάσταση προσφύγων στο Δήμο μας απετράπη. Ή όχι;

 

 

Τελικά, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά ως σήμερα, δεν θα έρθουν πρόσφυγες στην «Καναπίτσα» του πεδίου βολής και ο τουρισμός μας σώθηκε στο «παρά πέντε» με ενέργειες του δημάρχου μας Κωνσταντίνου Δημόπουλου και του βουλευτή μας Κωνσταντίνου Κουκοδήμου.

 

 

Μετά από συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, στην Αθήνα, στις 11.3.2016, κατάφεραν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο αυτό. Κι ώσπου να γυρίσουν οι δύο αιρετοί από την Αθήνα, και ο τουρισμός μας είχε σωθεί και οι πρώτοι πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί στην Πιερία και τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, χωρίς να υπάρξει –και σωστά- καμία αντίδραση, κανένα παράπονο.

 

Στους περισσότερους είναι γνωστά τα επεισόδια αυτού του εβδομαδιαίου σήριαλ για τους πρόσφυγες, από τη μέρα του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου το κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την «Καναπίτσα», μέχρι τη μέρα που ανακοινώθηκε από το Δήμο ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, «δι ενεργειών Κουκοδήμου και Δημόπουλου». Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαφωτιστικό και λεπτομερές:

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λιτόχωρο 11/3/16

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ – ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΒΙΤΣΑ

 «ΑΛΛΑΓΉ ΠΟΡΕΙΑΣ: ΟΧΙ “BY PASS” ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ»

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, επισκέφτηκαν σε προγραμματισμένη συνάντηση ο πρ. Υφυπουργός και Βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος και ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, σήμερα Παρασκευή ώρα 11:00 στο Πεντάγωνο.

Η συζήτηση ήταν εκτενής και αφορούσε την εξαγγελία δημιουργίας κέντρου προσωρινής φιλοξενίας (by pass) προσφύγων στο Λιτόχωρο και τις επιπτώσεις στον τουρισμό ενόψει της ενάρξεως της τουριστικής περιόδου με τις επακόλουθες επιπτώσεις.

Ο Υπουργός πείστηκε από τα επιχειρήματα των κ.κ. Κώστα Κουκοδήμου και Κώστα Δημόπουλου να μη δημιουργηθεί στο Λιτόχωρο και στις τουριστικές περιοχές του Δήμου Δίου – Ολύμπου και νομού Πιερίας “by pass”, διότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες.

Ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις του ουδέποτε υπήρξε η δημιουργία “by pass” 4000 προσφύγων στην περιοχή. Επίσης ανέφερε ότι στην περίπτωση που απαιτηθεί χώρος στην Πιερία για περιορισμένο αριθμό προσφύγων, αφού ενημερώσει τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμαρχο Κατερίνης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας “by pass” στις εγκαταστάσεις του ψυχιατρείου Πέτρας που βρίσκεται στην περιοχή της Λόκοβης.

Ο πρ. Υφυπουργός Κώστας Κουκοδήμος και ο Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, μετά από ωριαία συζήτηση αποχώρησαν πλήρως ικανοποιημένοι για την απόλυτη κατανόηση και αποδοχή των θέσεών τους από πλευράς Υπουργού, αποτρέποντας την τελευταία στιγμή τη δημιουργία “by pass” στην τουριστική ζώνη. Επεσήμαναν επίσης στον Υπουργό ότι είναι στη διάθεσή του για συνεργασία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες όποτε απαιτηθεί.

                                                                                      Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

 

Στην δεύτερη παράγραφο και εξηγώντας το λόγο της παρέμβασης στον κο Βίτσα, ο Δήμος εξηγεί ότι “Η συζήτηση ήταν εκτενής και αφορούσε την εξαγγελία δημιουργίας κέντρου προσωρινής φιλοξενίας (by pass) προσφύγων στο Λιτόχωρο και τις επιπτώσεις στον τουρισμό ενόψει της ενάρξεως της τουριστικής περιόδου με τις επακόλουθες επιπτώσεις.”
Στην προτελευταία, το δελτίο Τύπου του ΔΗΜΟΥ μεταφέρει πληροφόρηση που αφορά τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και περιέχει τα εξής: “Ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις του ουδέποτε υπήρξε η δημιουργία “by pass” 4000 προσφύγων στην περιοχή. Επίσης ανέφερε ότι στην περίπτωση που απαιτηθεί χώρος στην Πιερία για περιορισμένο αριθμό προσφύγων, αφού ενημερώσει τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμαρχο Κατερίνης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας “by pass” στις εγκαταστάσεις του ψυχιατρείου Πέτρας που βρίσκεται στην περιοχή της Λόκοβης.”

 

Ήδη, από την αρχή ως το τέλος ενός κειμένου μιας σελίδας, έχουμε μια τεράστια αντίστιξη, μια μεγάλη διαφορά: η εξαγγελία για τον ένα, είναι παντελής έλλειψη έστω και πρόθεσης για τον άλλο. Αν ο υπουργός είχε την πρόθεση, πότε έκανε εξαγγελία; Και ο δήμαρχος, όσες φορές έκανε λόγο –πριν την συνεδρίαση του ΔΣ της 16ης.3.2016- μιλούσε για πρόθεση-σκέψη-προβληματισμό του αναπληρωτή υπουργού. Στο βίντεο από τη συνεδρίαση ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε καμία απόφαση για την «Καναπίτσα» και καμία απόφαση (του Υπουργείου Άμυνας) για την Πέτρα… Λόκοβης. ‘Όσα περιέχονται στο «επινίκιο» δελτίο Τύπου, ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και με τον κο Κουκοδήμο και με τον κο Βίτσα.

Ένα άλλο σημείο που γέννησε όχι απλώς ερωτηματικά, αλλά και μια ακόμη οξεία αντιπαράθεση μεταξύ πολλών, είναι κι αυτό που αφορά το ραντεβού με την κο Βίτσα, ποιοι προσκλήθηκαν να συνδράμουν και ποιοι δεν συνόδεψαν τον δήμαρχο στη συνάντηση με τον υπουργό. Κατά τα λεγόμενα του δημάρχου, κάλεσε τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί δεν δέχτηκαν, ο κος Τζαμακλής μάλιστα εξέφρασε την έκπληξή του για την ύπαρξη του ραντεβού, ο δήμαρχος ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΕ τον κο Κουκοδήμο, αυτός το έμαθε και επικοινώνησε ο ίδιος για να δηλώσει ότι θα ήθελε να συνοδεύσει το δήμαρχο. Να σημειώσουμε δε ότι –σε αντίθεση με την περίπτωση της Ανδρομάχης- ο κος Κουκοδήμος μια φορά ενεπλάκη δημόσια στο θέμα «Καναπίτσα» -με ανακοίνωσή του- κι αυτό για να απαντήσει στον συνάδελφό του κο Καστόρη. Η άποψή του για την «Καναπίτσα» μεταφέρθηκε στους Πιεριείς από τον δήμαρχο.

Πριν το τηλεφώνημα Βίτσα, περιγράφει ο δήμαρχος ότι δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα …προετοιμασίας από «κάποιους». Και στο δελτίο Τύπου διευκρινίζει ότι η απόφαση για την Πέτρα θα παρθεί αφού ενημερωθούν ο περιφερειάρχης και ο –αρμόδιος- δήμαρχος Κατερίνης. Στην περίπτωση της «Καναπίτσας», ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης; Ποια ήταν η άποψή του; Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για την Ανδρομάχη συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης και τοποθετήθηκε. Στην ανάλογη του δικού μας Δημοτικού Συμβουλίου γιατί δεν συμμετείχε κανείς από την Περιφέρεια; Μήπως το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ο μοχλός πίεσης για το ραντεβού με τον Βίτσα και ο μόνος που ενδιαφέρθηκε να συζητήσει «ένα ανύπαρκτο θέμα» ήταν ο κος Κουκοδήμος, πέρα από τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο; Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και η αντιπεριφερειάρχης δεν ενδιαφέρονται για τον τουρισμό μας; Ούτε γνωρίζουν ότι πρόσφυγες ήρθαν ήδη στην Πιερία; Και επειδή το θέμα είναι πέρα κι από πανελλαδικό, το Δίον, το Λιτόχωρο, ο Όλυμπος, η Πιερία είναι περισσότερο γνωστά στον πλανήτη από τις …Θερμοπύλες;;; Την ίδια στιγμή που η νότια Πιερία γιόρταζε τα «επινίκια» για την «Καναπίτσα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκεπτόταν καταυλισμό-δημιούργημα περιφέρειας για τους πρόσφυγες στις Θερμοπύλες και έδινε συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και ανιψιό του. Ούτε ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης, ούτε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασαν κάποια κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης που αφορούν την Πιερία. Αντίθετα, ο κος Τζιτζικώστας μάλλον προσπαθεί να επισημάνει ότι δεν μπορούμε να διαφωνούμε με όλες τις επιλογές της κυβέρνησης, σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕτΟ δεν υπήρχε ποτέ απόφαση για την «Καναπίτσα». Όπως μάλιστα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, «η κυβέρνηση εξετάζει πολλά θέματα που αφορούν το προσφυγικό και -σε ότι αφορά τους όποιου είδους καταυλισμούς- υπάρχουν δεκάδες περιοχές, περισσότερες κι από 100 σ’ όλη τη χώρα που ελέγχονται για το αν μπορούν να εξυπηρετήσουν και ποιες ανάγκες. Και η «Καναπίτσα» εξετάστηκε για το αν και πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Δεν μετέφερε καμία απόφαση ο υπουργός». Παρά τις φήμες περί του αντιθέτου –τις οποίες κατέγραψε η ΕτΟ-, ακόμη και την ώρα που Δημόπουλος και Κουκοδήμος αποχαιρετούσαν τον Δημήτρη Βίτσα, καμία εργασία δεν είχε γίνει στην «Καναπίτσα». Μόνο μια αυτοψία αξιωματικών του Μηχανικού για να γνωρίζει ο υπουργός την ακριβή εικόνα της τοποθεσίας.

Όσον αφορά την «καρδιά» του προβλήματος, την βλάβη στον τουρισμό του Δήμου μας και της Πιερίας, δυστυχώς τα γεγονότα και οι εξελίξεις εκθέτουν και το δήμαρχο και το βουλευτή. Αν –έστω και ως πρόθεση- η χωροθέτηση καταυλισμού στην «Καναπίτσα» δημιουργεί προβλήματα στον τουρισμό μας, τέτοια που επιβάλλουν όλη αυτή την κινητοποίηση και την αντιπαλότητα-ρήξη με τους τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Πιερίας, τι θα έπρεπε ΗΔΗ να έχει γίνει με την επιλογή επιχειρηματιών του τουρισμού να φιλοξενήσουν πρόσφυγες; Αυτό ως γεγονός ΔΕΝ θέτει σε κίνδυνο τον τουρισμό μας; Δεν χρήζει έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή της Ένωσης Ξενοδόχων, προσκεκλημένης και όχι αυτοβούλως προσερχόμενης, όπως στις 4.3.2016; Είναι οι εξελίξεις και μετά την 17η.3.2016 τέτοιες που επιτρέπουν εφησυχασμό; Ποια είναι η θέση όσων συμπαρατάχθηκαν με τις επιλογές Δημόπουλου; Δεν υπάρχει μετά την συνάντηση με τον κο Βίτσα κανένα θέμα; Όλα βαίνουν καλώς στο Δίον-Όλυμπος; Ο δήμαρχος Κατερίνης, κομματικά ομόσταυλος του κου Κουκοδήμου, γιατί διαφοροποιήθηκε και στο θέμα της Ανδρομάχης από τις επιλογές Κουκοδήμου και στο θέμα της Πέτρας που είναι σε πλήρη εξέλιξη;