Πρόσφυγες στο Βαρικό

και αντιδράσεις στο Βαρικό

Τα δύο κομμάτια του ίδιου σκηνικού απέχουν πια λιγότερο από εκατό μέτρα. Το ένα κομμάτι αφορά την υποδοχή των προσφύγων σε κάμπινγκ της περιοχής. Το άλλο, τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων -και αιρετών- ενώ πρόσφυγες θα συνεχίσουν να καταφθάνουν…

Η φιλοξενία Σύριων προσφύγων σε κάμπινγκ του Βαρικού Λιτοχώρου, μετά την φιλοξενία τους σε κάμπινγκ της Σκοτίνας,  προκάλεσε  ήδη τις αντιδράσεις -αιρετών και μη- δημοτών που προσανατολίζονται να κινηθούν κατά της επιλογής αυτής, με κάθε –νόμιμο- τρόπο.

Την ώρα που δυο λεωφορεία έφταναν νωρίς το βράδυ της 21ης.3.2016 στο κάμπινγκ του Βαρικού-πρόχειρο καταυλισμό, μερικές δεκάδες δημότες –κυρίως επιχειρηματίες της περιοχής και αγρότες- συσκέπτονταν σε κοντινό χώρο, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και πολιτικών παραγόντων. Η κοινή τους πρόθεση να μην συνεχιστεί αυτή η φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου δεν μπόρεσε να μετατραπεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις και λόγω της ανυπαρξίας ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς. ‘Ετσι, αποφασίστηκε και να επιδιωχθεί η έγκυρη ενημέρωση από τους αρμόδιους και η σύσκεψη να επαναληφθεί σήμερα, 22.3.2016.

Ήδη, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συνεδριάσει και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο –παρά την απουσία του δημάρχου-, με τη συμμετοχή φορέων και οργανωμένων συνόλων του Δήμου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση που να διατρανώνει την θέληση της τοπικής κοινωνίας να μη δεχθεί η περιοχή μας πρόσφυγες και να προστατευθεί ο τουρισμός.

Την ίδια ώρα, σε ελάχιστη απόσταση, στρατός, ιδιώτες εθελοντές, πολιτικοί παράγοντες, δημοτικοί σύμβουλοι και ο βουλευτής Πιερίας, Στέργιος Κάστορες, υποδέχονταν και εγκαθιστούσαν εκατό περίπου πρόσφυγες σε αντίσκηνα που στήθηκαν από το στρατό, λίγες ώρες πριν την άφιξη των προσφύγων.

Αργά το βράδυ, με ανάρτησή του στο Facebook, ο επικεφαλής της δημοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης «Συνδυασμός Ευθύνης», Γιώργος Φαρμάκης, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατηγορώντας τη διοίκηση για ελλιπή ενημέρωση.

Συνδυασμός Ευθύνης – Γιώργος ΦαρμάκηςΥποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Δίου Ολύμπου

ΒΑΡΙΚΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!!
Πάλι κανείς δεν ήξερε τίποτα ; Μεγάλα και αναπάντητα ερωτήματα!! Ο Δήμος οφείλει να γνωρίζει πρώτος και να ενημερώνει με τη σειρά του τους δημότες. Αύριο πρωί ως δημοτική παράταξη θα ζητήσουμε από την διοίκηση έκτακτο ΔΣ.

 

Την ώρα που οι πρόσφυγες έφταναν στο Βαρικό,  η ΤΕ ΚΚΕ Πιερίας, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε την «βιομηχανία έκδοσης ανακοινώσεων από συγκεκριμένο ρατσιστικό και νεοναζιστικό κέντρο».

Η ανακοίνωση της ΤΕ ΚΚΕ Πιερίας

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ
ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ
ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Καταγγέλλουμε την βιομηχανία έκδοσης ανακοινώσεων κατά της παρουσίας
προσφύγων στην Πιερία.

Οι ανακοινώσεις είναι πάντα ανώνυμες γραμμένες από το ίδιο χέρι, από συγκεκριμένο ρατσιστικό και νεοναζιστικό κέντρο . Εμφανίζονται οι διαμαρτυρόμενοι ως δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες. Θυμίζει τους μεταφερομένους δήθεν αγανακτισμένους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα που αποδεδείχθηκε ότι ήσαν μέλη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης  και παραπέμφθηκαν να δικαστούν.

Το κέντρο αυτό  έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος ενάντια στην παρουσία των κατατρεγμένων προσφύγων  και την συκοφάντηση του πρωτοφανούς κύματος
αλληλεγγύης που έδειξε ο ελληνικός λαός , παρά την δύσκολη κατάσταση στην
οποία είναι. Καλούμε τον ελληνικό λαό να συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες, να απομονώσει τις ρατσιστικές φωνές, να θυμηθεί ότι ανάλογη ρατσιστική
συμπεριφορά αντιμετώπισαν και οι πρόσφυγες παππούδες μας από τους
«ελληναραδες» εκείνης της εποχής με ευτελή και γελοία επιχειρήματα.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τα κερδοσκοπικά και πολιτικά παιγνίδια που παίζονται στην πλάτη των προσφύγων και των ελλήνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ με τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η πολιτική των οποίων είναι η κύρια αίτια δημιουργίας του προσφυγικού προβλήματος.

Όσοι κρύβουν τους πραγματικούς υπαίτιους  και στοχοποιουν ανυπεράσπιστους
ανθρώπους είναι συνυπεύθυνοι στη διαιώνιση του προβλήματος.
Γραφείο τύπου της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ