Ανακοινώσεις περί προσφύγων

από την αντιπαράθεση ως την ενημέρωση

Το ΠΑΣΟΚ θέλει εγγυήσεις για «ηρεμία και ασφάλεια», ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά «που τις χάσατε και χρυσαυγητίζετε;» και η Εθελοντική Ομάδα οργανώνει συζήτηση για το «Τι συμβαίνει με το Ισλάμ;»…

Ενώ Σύριοι πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί ήδη στο νομό Πιερίας και σε περιοχές στους δυο από τους τρεις Δήμους του νομού και η διαβίωσή τους εξασφαλίζεται από το κράτοςκ αι το στρατό αλλά και –σε μεγάλο βαθμό- από τη δράση εθελοντών και την ανθρωπιστική βοήθεια, η αντιπαράθεση συνεχίζεται με τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πιερίας να «βάλλει» αυτή την φορά κατά των κυβερνητικών επιλογών και να ζητά εγγυήσεις για την «ηρεμία και την ασφάλειά μας» και απάντηση στο ερώτημα «γιατί εδώ;». Στην απάντησή της Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται που έχασε την ηρεμία της η ΝΕ ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της κεντροαριστεράς ότι «χρυσαυγητίζει»…

Μια ανακοίνωση χωρίς «ψυχροπολεμικές» διαθέσεις –τουναντίον- εξέδωσε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας, η οποία οργανώνει ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή τριών πανεπιστημιακών, το ερχόμενο Σάββατο, με θέμα «Τι συμβαίνει με το Ισλάμ;» .

Η ανακοίνωση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Μαρτίου 2016

Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των τοπικών φορέων και πολιτευτών της Πιερίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στον Νομό μας, οι Πιερείς παρατηρούν αμήχανα νέα κέντρα φιλοξενίας να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση και χωρίς ενημέρωση.

Απ’ ό, τι φαίνεται, ο Νομός Πιερίας αποτελεί για την Κυβέρνηση μία αδιάφορη ποσότητα, όπως και η ίδια η Ελλάδα με τους χειρισμούς αυτής της κυβέρνησης έχει καταντήσει να αποτελεί για τους Ευρωπαίους και την διεθνή κοινότητα μία όλο και πιο αδιάφορη υπόθεση.

Τι ζήτησαν οι Έλληνες πολίτες;

Ένα Κράτος που αφενός μεν να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, αφετέρου δε να εγγυάται την ασφάλεια και την εύρυθμη κοινωνικο – οικονομική ζωή των πολιτών, και χωρίς περίεργες συνδέσεις του προσφυγικού ζητήματος με τα εθνικά μας θέματα. Ό, τι γίνεται σήμερα με τις (μη) αποφάσεις της κυβέρνησης είναι τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που χρειαζόμαστε.

Ρωτήσαμε εύλογα, γιατί στην Πιερία; Γιατί είναι κοντά στην Εθνική οδό, απάντησαν κάποιοι αφελώς, την ώρα που κανένας Νομός της ηπειρωτικής Χώρας δεν απέχει από την εθνική οδό πάνω από μιάμιση ώρα.

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν την κυβέρνηση. Εάν σκέφτεται, ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται. Η διαφάνεια, δηλαδή, στις αποφάσεις της που, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, σε όλα τα θέματα είναι οι πλέον ζημιογόνες για την Χώρα και τους πολίτες.

Είναι πια σαφές ότι η απομάκρυνση τους από το τιμόνι της Χώρας αποτελεί λύτρωση για όλους.

Η πλήρης ανυπαρξία του Κράτους στην διαχείριση των προσφύγων είναι απαράδεκτη και ντροπιαστική για την Χώρα και το πολιτισμό μας. Απαιτούμε όμως να μάθουμε αν υπάρχει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας να μας εγγυηθεί και για την ασφάλεια και ηρεμία στο Νομό μας; Να μας διαβεβαιώσει, για παράδειγμα, ότι τα κέντρα φιλοξενίας της παραλιακής ζώνης θα απομακρυνθούν μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου να προστατευτεί αυτή η πολύτιμη πηγή εισοδήματος για τους συντοπίτες μας.

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας

 

Η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

Πού την έχασε την ασφάλεια και την ηρεμία της η ΝΕ Πιερίας του ΠΑΣΟΚ;

Σε  ανακοίνωσή της, η ΝΕ Πιερίας του ΠΑΣΟΚ «απαιτεί να μάθει  αν υπάρχει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας να (της) εγγυηθεί  για την ασφάλεια και ηρεμία στο Νομό μας», από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που «ξεφυτρώνουν» (όπως γράφει) στο νομό μας.

Αναρωτιόμαστε πού την έχασε άραγε η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ την ασφάλεια και την ηρεμία της; Γιατί στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των κατατρεγμένων προσφύγων αποκλείεται να τις έχασε, γιατί απλά δεν μπήκε καν στον κόπο να τους επισκεφτεί και να ενημερωθεί για την κατάστασή τους. Να δει από κοντά την υποδειγματική τους φιλοξενία από το στρατό, την αστυνομία, το δήμο, τις εθελοντικές αλληλέγγυες ομάδες και τους χιλιάδες απλούς πολίτες που συνδράμουν όπως μπορούν, από την πρώτη στιγμή.

Καλό θα ήταν, η Νομαρχιακή Επιτροπή ενός κόμματος που κόπτεται (όπως διατυμπανίζει) για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, να μη στοιχίζεται με τις ιδέες της ακροδεξιάς περί «ασφάλειας και ηρεμίας» των Πιεριέων πολιτών, που δήθεν κινδυνεύουν από τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας.

Αντί, στην προσπάθειά της να κάνει ντε και καλά αντιπολίτευση, να ολισθαίνει η ίδια επικινδύνως ακροδεξιά, ας κριτικάρει την «πολιτισμένη» Ευρώπη που, υιοθετώντας φοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα, κινδυνεύει να ξαναζήσει τη φρίκη παρελθόντων χρόνων.

Γραφείο τύπου Ν.Ε Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η ανακοίνωση της ΕΟΔνΠ

Ανοιχτή συζήτηση στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης με θέμα: “Τι συμβαίνει με το Ισλάμ;”

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας διοργανώνει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, στις 7 μμ, στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης ανοιχτή συζήτηση με το γενικό ερώτημα “Τι συμβαίνει με το Ισλάμ;”

Τα τελευταία χρόνια όλο και εντονότερα βιώνουμε όλοι άμεσα ή έμμεσα την έκρηξη του ισλαμικού φονταμενταλισμού στη Μέση Ανατολή και την εντατικοποίηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες των τεράστιων κυμάτων από πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνους, που διέρχονται από τη χώρα μας με προορισμό την Ευρώπη. Απέναντι σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν ξέρουμε καν πώς θα εξελιχθούν, γεννιέται το ερώτημα “Τι συμβαίνει με το Ισλάμ;”

Επειδή η παραπληροφόρηση δεν μας βοηθά στις κρίσιμες εποχές που ζούμε, χρειάζεται να πληροφορηθούμε έγκυρα από επιστήμονες που ασχολούνται με το Ισλάμ, όχι μόνο ως θρησκεία αλλά επίσης και ως πολιτισμό και ως κοινωνικοπολιτικό ιστορικό φαινόμενο, ποιες είναι οι αιτίες της έξαρσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ποιες είναι οι πραγματικές του διαστάσεις και σε τελική ανάλυση να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους Άλλους, τους οποίους τους περιγράφουμε συχνά κατά το δοκούν μέσα από στερεότυπα που έχουμε αβασάνιστα σχηματίσει.

Για τους παραπάνω λόγους η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας διοργανώνει το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7 μμ στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης ανοιχτή συζήτηση με το γενικό ερώτημα “Τι συμβαίνει με το Ισλάμ;”. Στο πάνελ συμμετέχουν

* η Αγγελική Ζιάκα, επίκουρος καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
με θέμα “Ισλάμ και πολιτική”,

* ο Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
με θέμα “Εμείς και το Ισλάμ” και

* ο Γεράσιμος Μακρής, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας των Ισλαμικών κοινωνιών και του Ευρύτερου Μεσανατολικού Χώρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
με θέμα «Βασικά χαρακτηριστικά και κατηγορίες του σύγχρονου ισλαμιστικού κινήματος».

Η συντονιστική επιτροπή