Πρόσφυγες στην Πιερία

τους ξεχάσαμε ήδη;

Ο κορεσμός επέρχεται γρήγορα με την υπερτροφοδότηση και μπορεί τα τοπικά Μέσα και “Μέσα” να κουράστηκα νήδη, οι πρόσφυγες όμως συνεχίζουν να είναι εδώ. Και να χρειάζονται πάντα τη βοήθεια όλων για την επιβίωσή τους.

Το προσφυγικό ήταν το θέμα που απασχόλησε -την περασμένη Παρασκευή, 8.4.2016- και την -βουλευτή Α’ Αθήνας της ΝΔ και πρώην υπουργό Εξωτερικών- Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στο Επιμελητήριο Πιερίας, στα πλαίσια περιοδείας της στην κεντρική Μακεδονία. Η κριτική της επικεντρώθηκε –φυσικά- στους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά δεν παρέλειψε –μιλώντας σε δημοσιογράφους- να περιγράψει ένα πρόβλημα που συγκλονίζει και θα συγκλονίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τις «νέες» (πρώην ανατολικές) χώρες που ήδη πράττουν εντελώς άσχετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε ότι αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης, η κα Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να σημειώσει την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κατάστασης από την κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις της ΝΔ και τα λάθη που έγιναν και γίνονται, αφήνοντας και υπονοούμενα για εσκεμμένη κακή διαχείριση, προς όφελος υμετέρων. «Ελπίζω ότι θα αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι με ιδεοληψίες και σπασμωδικές κινήσεις δεν αντιμετωπίζεται το προσφυγικό», δήλωσε η κα Μπακογιάννη, και για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια, ήταν η πρώτη πολιτικός που χρησιμοποίησε στην τοποθέτησή της τον όρο «μετανάστες» αντί του λαθρομετανάστες και ξεκαθάρισε ότι ο μετανάστης πρέπει να φιλοξενείται σε κλειστές δομές και να ελέγχεται η παρουσία του και η επαναπροώθησή του, ενώ ο πρόσφυγας δικαιούται –και λόγω διεθνών συμβάσεων- ανοιχτή φιλοξενία στις ανάλογες δομές. Πιθανώς η κα Μπακογιάννη δεν γνωρίζει την ιδιαιτερότητα της Πιερίας να διοικείται από στελέχη του κόμματός της που διακατέχονται από τις παραπάνω ιδεοληψίες, των οποίων η ακραία έκφραση υποβάλλει σπασμωδικές κινήσεις και στους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές και στην κυβέρνηση με τη λαϊκίστικη στάση τους. Την οποία κι αυτή καταδίκασε στην τοποθέτησή της.

Σε μια Πιερία που ταλαιπωρείται καθημερινά από φήμες και δοξασίες, κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση και ρατσιστικές-φασιστικές τοποθετήσεις διαφόρων, η διευκρίνιση αυτή της κας Μπακογιάννη αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να διαχωρίσει την ρητορική της ΝΔ από αυτή της Χρυσής Αυγής. Όσον αφορά τις προτάσεις προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι προσπάθεια της ΝΔ είναι να επικρατήσει η κοινή λογική στις πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μία μέρα αργότερα, 400 περίπου πρόσφυγες από το Κουτσόχερο της Λάρισας που μεταφέρθηκαν για να εγκατασταθούν στην Πέτρα Λόκοβης-Ολύμπου, αρνήθηκαν την εγκατάσταση εκεί και αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα αυτό –όπως διευκρίνισε και η κα Μπακογιάννη- οπότε μένει τώρα να απαντηθεί αν τελικά, τα μόνα σημεία πιθανής εγκατάστασης προσφύγων είναι τα κεντρικότερα και όχι τα απομονωμένα και τι πρότειναν –με βάση τα ισχύοντα- στην κυβέρνηση όσοι «πολέμησαν» πχ την «Καναπίτσα». Από το ρεπορτάζ της ΕτΟ προκύπτει ότι, ενώ οι πρόσφυγες συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες καθημερινές ανάγκες και καθυστερημένα λαμβάνουν από τον ΟΗΕ όσα πρέπει να λαμβάνουν (πχ και μαθήματα ξένης γλώσσας για τη διευκόλυνσή τους ή πληροφόρηση για τα όσα ισχύουν στο κράτος που τους φιλοξενεί, προσωρινά ή μη), έχει μειωθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας ειδικά σε τρόφιμα που ήταν μεγαλύτερη τις πρώτες ημέρες. Στην Πιερία, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, πολλοί φορείς μένουν ακόμη σε αδράνεια αδικαιολόγητη και προς αυτό.

Το Σάββατο, κλιμάκιο του ΚΚΕ με βουλευτή, περιφερειακό και δημοτικό σύμβουλο, έκανε περιοδεία στην Πιερία και στους καταυλισμούς που φιλοξενούν πρόσφυγες από το ξενοδοχείο της Σκοτίνας, ως τον νέο καταυλισμό της Πέτρας. Ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους των καταυλισμών για τα καθημερινά προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και με τους ίδιους τους πρόσφυγες, το προσωπικό της Αστυνομίας και του Στρατού. Κάνοντας απολογισμό μετά την περιοδεία, ο επικεφαλής βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής, επεσήμανε ότι η απουσία του κράτους είναι εμφανέστατη, σε αντίθεση με την παρουσία των ΜΚΟ,  υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος και τόνισε την αξία της συμβολής των πολιτών στην όλη προσπάθεια.

 

Πυκνή ήταν η ενημέρωση για το τοπικό προσφυγικό πρόβλημα από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας, το τελευταίο τριήμερο. Σε διαδοχικές της ανακοινώσεις, η Ομάδα εξέφρασε το φόβο της –μια μέρα πριν το πρώτο κρούσμα- ότι «ο σταθμός φιλοξενίας προσφύγων στην Πέτρα Ολύμπου δεν θα λειτουργήσει ποτέ!», ειδικά τον ερχόμενο χειμώνα, προεξοφλώντας –στην ουσία- ότι οι πρόσφυγες θα βρίσκονται εδώ και στην Ελλάδα και δεν θα υπάρξει ως τότε καμία καλύτερη εξέλιξη. Επίσης, σε άλλη ανακοίνωση προειδοποιεί  «για εστία μόλυνσης στον καταυλισμό προσφύγων της Χράνης» και επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο Κατερίνης γιατί καθυστερεί να συνδέσει τον καταυλισμό με το τοπικό δίκτυο αποχέτευσης.