ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΓΟ

το βραστό

το τηγανητό, θα μας απασχολήσει μίαν ετέραν φοράν.-

Επειδή μερικές φορές εύχομαι να ‘μουν blogατζής και δημοσιογράφος της Πιερίας, να γράφω ανέμελα, άσχετα, άχρωμα, άοσμα κείμενα (με τα πόδια)

Επειδή είμαστε και στη Μεγάλη Εβδομάδα και σε απεργία των συντακτών

Επειδή Πάσχα σημαίνει και αυγά

Και –τέλος- επειδή έχουμε λίγο χρόνο ακόμη να περάσουμε περιμένοντας, αντί να απειλούμε το σύμπαν όλο που ως τώρα μας στάθηκε έως αυτοθυσίας και να αποδεικνυόμαστε αχάριστοι και κακόψυχοι … ας δούμε

ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΑΥΓΟ (το βραστό)

Πρώτα και κύρια, σιγουρευόμαστε ότι το αυγό που πρόκειται να φάμε δεν είναι κλούβιο

Τα κλούβια αυγά δεν τρώγονται

Έχουν άλλες χρήσεις, αλλά η βρώσις των δέον να αποφεύγεται

Από την αρχή της προετοιμασίας του βραστού αυγού, διαφαίνονται οι ικανότητες του μαγείρου, καθ’ ότι αν δεις σεφ που τσακώνει το αυγό όπως να ‘ναι και το αμολάει σε ένα οποιοδήποτε νερό, ξέρεις ότι ο σεφ είναι αλμπάνης.

ΟΧΙ

Το αυγό πρέπει να μπει σε νερό με κοντινή θερμοκρασία με αυτή του αυγού, άλλως πως –αν το νερό είναι ήδη σε υψηλή θερμοκρασία-  το αυγό θα αντιδράσει, θα ραγίσει και θα σπάσει και το περιεχόμενό του θα αναμιχθεί με το νερό, θα αποκτήσει μια –πιθανώς- σουρεαλιστική μορφή και … ως γνωστόν, τα καλλιτεχνήματα δεν τρώγονται. Εκτίθενται. Αν πρόθεση είναι η έκθεσις… τολμήστε το. Αλλιώς, νερό και αυγό σε κοντινή θερμοκρασία.

 

Το σιγοβράζουμε

το αυγό

όπως πολλά άλλα (τον καφέ, τη φασολάδα, κοκ)

με υπομονή

χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά για να βράσει, αλλά ας είμαστε γενναιόδωροι

είτε μελάτο, είτε σφιχτοβρασμένο, μην το αγχώνετε με κλεψύδρες και ρολόγια, αφήστε το να βράσει κατ’ εκτίμηση για το αποτέλεσμα της αρεσκείας σας.

Εξάλλου για ένα αυγό, δεν χάθηκε κι ο κόσμος

Αν δεν τρώγεται… βράστε ένα ακόμη

 

Έβρασε λοιπόν το αυγό και πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο

 

ΔΕΝ το βγάζουμε απ το καυτό νερό, με γυμνά χέρια και προσπαθούμε να το ξεφλουδίσουμε και να το φάμε. Ακόμη κι αν δεν καούμε στο ξεφλούδισμα, θα καούμε στην κατάποση, αν το φάμε αμέσως μετά το βράσιμο

 

Το καλύτερο είναι να το μεταφέρουμε σε κρύο νερό, όχι για πολύ

ίσα-ίσα να «τρομάξει» απ΄ το κρύο νερό

να κρυώσει το τσόφλι του και η επιφάνειά του και να το ξεφλουδίσουμε ανετότερα

γιατί όταν κρυώσει το βρασμένο αυγό σε κρύο νερό, ξεχωρίζει καλύτερα το τσόφλι από το κυρίως αυγό, το περιεχόμενό του, το οποίο είναι κι αυτό που τρώγεται. Το τσόφλι το τρώμε μόνο αν δεν μπορούμε να επιλέξουμε αλλιώς ή αν … χρειαζόμαστε επειγόντως ασβέστιο, κοινώς ασβέστη.

Άπαξ και το ξεφλουδίσουμε το αυγό, μπορούμε και πρέπει να το φάμε

Προτείνετε να το φάτε με τακτ, με φινέτσα, με χάρη, με κινήσεις σίγουρες και ταυτόχρονα αδιόρατες που αναδεικνύουν όχι την πείνα, αλλά το κυρίως γεγονός: τρώτε ένα αυγό.

Έτσι ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΤΟ ΑΥΓΟ

Αν και μπορεί να φαγωθεί και με άλλους τρόπους που δεν περιγράψαμε

Η αισθητική είναι εντελώς προσωπική υπόθεση όλων μας και η ικανοποίηση των αναγκών μας ένδειξη του επιπέδου του πολιτισμού που κατέχουμε

Και όταν τρώμε το αυγό

 

Και μια και είπα «αυγό»…. Θέλω κλείνοντας να συνδέσω το σημερινό μας θέμα με την σημερινή συγκυρία και να επισημάνω τα εξής: τώρα που θα τα βάψετε τα αυγά λόγω σχετικής εορτής, έχετε πάντα στο μυαλό σας –προς αποφυγήν- με ποιο τρόπο τα αυγά ΔΕΝ βάφονται και προτιμείστε όλους τους άλλους με τους οποίους τα αυγά βάφονται. Προμηθευτείτε ξύδι. Μια μικρή ποσότητα θα ζωντανέψει τα χρώματα των αυγών σας και όσο σας μείνει, αχρείαστο να είναι αλλά.. και με φακές χρειάζεται και με αντσούγιες και σε θυμό βολεύει.

Και είναι και απλό. Όχι το ξύδι. Το αυγό.