Κατά του Ασφαλιστικού των δημοσιογράφων και η ΕΟΔ

Γιατί να καταργηθεί ένα Ταμείο που δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ από το κράτος; Που είναι το μόνο που δεν συγχωνεύτηκε ως τώρα. Γιατί να επιβαρύνει με την συγχώνευση το κράτος;

Η  Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

καταδικάζει τη βίαιη ανατροπή στο Ασφαλιστικό

H βίαιη ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα των Ελλήνων δημοσιογράφων καταδικάζεται από τη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, με ψήφισμα που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και εγκρίθηκε ομόφωνα  κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της Συνέλευσης, που συγκαλείται στο Σαράγεβο στις 25 και 26 Απριλίου. Το κείμενο του ψηφίσματος:

ΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ

Για την βίαιη ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα των Ελλήνων δημοσιογράφων

 

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που συγκαλείται στο Σαράγεβο, στις 25-26 Απριλίου

 

Λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα στις 19 Απριλίου 2016.

 

Επισημαίνοντας ότι στις προβλέψεις του σχεδίου αυτού περιλαμβάνονται:

  • Η κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων των Ελλήνων δημοσιογράφων, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τη χώρα, εφόσον δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της.
  • Η ακύρωση του βασικού πόρου που χρηματοδοτεί τα εν λόγω ασφαλιστικά ταμεία απαλλάσσοντας το κράτος από μερίδιο χρηματοδότησης που δεν μπορεί να αναλάβει.
  • Η υποχρεωτική αξιοποίηση των πλεονασμάτων τους για να εξυπηρετηθεί το εξ ορισμού ελλειμματικό ενιαίο ταμείο που δημιουργείται.

 

Συνυπολογίζοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα εξοντώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα ενός κλάδου που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια ανεργία, δεν έχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πλήττεται από το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας.

 

ΚΑΛΕΙ την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΔ να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους αγώνες των Ελλήνων δημοσιογράφων, ώστε:

  • Να αποσυρθεί το εξοντωτικό για τον κόσμο της εργασίας ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
  • Να διατηρηθεί η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών οργανισμών που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
  • Να διασφαλιστεί ο πόρος χρηματοδότησης των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης δημοσιογράφων.

Ευθύς μετά την κατάθεση του ψηφίσματος και πριν  από την ψήφισή του, είχαν εκφράσει  τη συμπαράστασή τους η Ένωση Ισλανδών Δημοσιογράφων, η Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ισπανίας, η Ομοσπονδία Ισπανών Ενώσεων Δημοσιογράφων, η Ισπανική Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων,3 γαλλικές Ενώσεις – συνδικάτα τύπου και οι Ενώσεις  Ολλανδών, Βέλγων, Βρετανών, Βούλγαρων και Δανών Δημοσιογράφων.

 

poesy

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΜΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (26/04/16)

            Κληθήκαμε σήμερα στην Επιτροπή για να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα νομοσχέδιο, εναντίον του οποίου απεργούμε για έκτη συνεχή ημέρα. Και απεργούμε ζητώντας:

  • Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
  • Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης

 

Αναλυτικότερα, τα σημεία στα οποία διαφωνούμε:

[α] ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, που είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, σε έναν εν τη γεννήσει του ελλειμματικό ΕΦΚΑ.

-απώλεια περιουσίας ΕΤΑΠ ΜΜΕ

– κίνδυνος για τις συντάξεις, αφού η αναλογική σύνταξη καταβάλλεται από πόρους του ΕΦΚΑ.

            [β] Κατάργηση αγγελιοσήμου.

-Σήμερα δεν υφίσταται χρηματοδότηση από το κράτος.

– Οι εργοδοτικές εισφορές καλύπτονται από το αγγελιόσημο.

– Το  55% των εσόδων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και το 85% των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ προέρχονται από το αγγελιόσημο.

Πρόκληση σημαντικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης:

            [α] το Δημόσιο θα πληρώσει 384 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάθε συνταξιούχο, την στιγμή, που μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε τίποτε

            [β] χάνεται από τον ΑΚΑΓΕ το ποσοστό 10% του αγγελιοσήμου,

[γ] Ως εργοδότης το Δημόσιο (ΕΡΤ Α.Ε., ΑΠΕ-ΜΠΕ, γραφεία τύπου) θα υποχρεωθεί να καταβάλλει εργοδοτικές εισφορές.

Αντίθεση προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης ενόψει του τριετούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ – άρθρο 3 παρ. Γ’ του ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α’ 96, σ. 1014 επ.), για περιορισμό των ετήσιων μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το αγγελιόσημο:

– είναι αντίτιμο απαλλοτριωθέντος ιδιωτικού πόρου, υποκαθιστά ίδιο (ιδιωτικό) πόρο της ασφαλιστικής κοινότητας, καθότι νομοθετήθηκε ως το διαρκές αντάλλαγμα για την απαλλοτρίωση (κρατικοποίηση) του Λαχείου Συντακτών. (άρα η αφαίρεση του προσβάλλει το δικαίωμα στην περιουσία, όπως κατοχυρώνεται από το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).

αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά αποδιδόμενη στα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

-Τέλος, δεν συνιστά εισφορά υπέρ τρίτου, άρα δεν έρχεται σε αντίθεση προς την Κοινοτική νομοθεσία

Συνέπειες από την κατάργηση του αγγελιοσήμου:

– Υποχρέωση εργοδοτών για καταβολή εισφορών, αύξηση εργοδοτικού κόστους, απολύσεις, ανεργία

– Εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, αφού η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των απασχολούμενων με ανεξάρτητες υπηρεσίες, επιφέρει πρόσθετο κόστος.

– Κατάρρευση ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ. Άρα απώλεια υγειονομικής κάλυψης και επικούρησης, καθώς  και τη στέρηση εφάπαξ και επιδομάτων ανεργίας.

Ζητάμε την διατήρηση της αυτοτέλειας των Ταμείων και την διατήρηση του αγγελιόσημου.