Ο νέος Επιτάφιος του Λιτοχώρου

"έκλεψε" χθες τις εντυπώσεις

Μετά ένα αιώνα. από ξωκλήσι, ο Άγιος Γεώργιος έγινε πρόσφατα ο Ιερός Ναός της νέας ενορίας του Λιτοχώρου. Και την Μεγάλη Παρασκευή του 2016, τρεις Επιτάφιοι συναντήθηκαν στο Παζάρι.

Η Μεγάλη Παρασκευή του 2016, 29.4.2016, ήταν η μέρα της περιφοράς του Επιταφίου της νέας, τρίτης ενορίας του Λιτοχώρου. Πρόσφατα, το ξωκλήσι των αρχών του αιώνα, έγινε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Λιτοχώρου και έτσι μετά πολλά χρόνια, οι Επιτάφιοι που συναντήθηκαν στο Παζάρι ήταν τρεις.

 

Ο νέος Επιτάφιος είναι μικρογραφία των δύο παλαιότερων του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου και «χτίστηκε» σε χρόνο ρεκόρ με την ενθουσιώδη προσφορά των ενοριτών και τη δωρεά της οικογένειας του Γιώργου Ζορμπά που εργάζεται στο Μπαχρέϊν και επέστρεψε για λίγες μέρες στην πατρίδα για να εκπληρώσει την υποχρέωση που ανέλαβε.

 

Αν και η διαδρομή από τον Άγιο Γεώργιο ως το σημείο συνάντησής του είναι σχετική μικρή, ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο συνόδευε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιώργος Μήλιος, πολλοί αιρετοί και οι δύο επίτροποι της νέας ενορίας, Ευστράτιος Κυριακάκης και Αστέριος Ζαχόπουλος, έφτασε τελευταίος στο κέντρο του Λιτοχώρου. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, η στάση μπροστά στο σπίτι του αείμνηστου παπα-Γιάννη Καλιακούδα και η φόρτιση των χορωδών του Επιταφίου (με μαέστρο το  Χρήστο Σάλτα) επέβαλλε για λίγα λεπτά απόλυτη σιγή και κατάνυξη σπάνια.

Στην πρώτη του εμφάνιση ο νέος Επιτάφιας της νεοπαγούς ενορίας του Λιτοχώρου κέρδισε τις εντυπώσεις και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με ένα ομόφωνο «Και του χρόνου».
Καλή Ανάσταση.

 

Το βίντεο με την πρώτη εμφάνιση του νέου Επιταφίου, η περιφορά και η συνάντηση των Επιταφίων του Λιτοχώρου