Όχι άλλους φόρους

ξενοδόχοι προς βουλευτές

“η επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης ή φόρου διανυκτέρευσης ή φόρου πληρότητας που αναμένεται να πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων, να φέρει ολόκληρο το τουριστικό προϊόν της χώρας σε μειονεκτικότερη θέση και να οδηγήσει πολλά ξενοδοχεία να βάλουν λουκέτο”

Μέσα στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα, o ξενοδοχειακός κλάδος υπέστη διαδοχικά πλήγματα. Διπλασιασμός ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, ΕΝΦΙΑ, υπέρμετρη φορολόγηση, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, χρηματοδοτική στενότητα, ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, αβεβαιότητα, capital controls.

 

Η θερινή τουριστική σαιζόν ξεκίνησε και μας βρίσκει μπροστά σε μειωμένες κρατήσεις, πολλές ακυρώσεις και προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση του προσφυγικού. Παρόλα αυτά παλεύουμε να σταθούμε όρθιοι συνεχίζοντας να στηρίζουμε την τοπική και εθνική μας οικονομία άμεσα, αλλά και δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που ο καθένας από εμάς δικαιούται να αισθάνεται περήφανος. Ο τουρισμός στην Πιερία αποτελεί έναν από τους κυριότερους άξονες ανάπτυξης. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, δίνει προοπτικές σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στηρίζει πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο τουριστικές.

 

Η κυβέρνηση όμως κάθε άλλο παρά αρωγός είναι σε αυτή την προσπάθεια. Μέσα σ’ αυτήν την ασφυκτικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται ο κλάδος μας πληροφορούμαστε πως στα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα έμμεσης φορολόγησης βρίσκεται και η επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης ή φόρου διανυκτέρευσης ή φόρου πληρότητας που αναμένεται να πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ξενοδοχείων, να φέρει ολόκληρο το τουριστικό προϊόν της χώρας σε μειονεκτικότερη θέση και να οδηγήσει πολλά ξενοδοχεία να βάλουν λουκέτο.

 

Η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας έχουμε ήδη ενημερώσει εγγράφως και κατ’ ιδίαν τους τοπικούς βουλευτές κύρια Σκούφα Ελισάβετ, και κυρίους Καστόρη Αστέριο, Τζαμακλή Χαρίλαο, και Κουκοδήμο Κωνσταντίνο, τους καλούμε να καταψηφίσουν τέτοια μέτρα και να πάρουνε θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ξενοδοχειακός κλάδος και οι επιχειρήσεις στην Πιερία. Σ’ αυτό το δυσμενές διαμορφωμένο πλαίσιο σας καλούμε να αποσύρετε την συγκεκριμένη πρόταση. Ένα αποτελεσματικό οικονομικό αντιστάθμισμα είναι να επικεντρωθούν οι αρμόδιες αρχές στην πάταξη της «παραξενοδοχείας» όπου το εισπρακτικό αποτέλεσμα θα είναι σε βάθος χρόνου θα είναι καλύτερο και δικαιότερο απέναντι στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται νόμιμα και φορολογούνται υπερβολικά.

 

 

Η Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας

 

Ξυπτερά Ευαγγελία                                                     Ηρακλής Τσιτλακίδης