Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

εκδηλώσεις και μηνύματα

Στην Πλατεία Ελευθερίας, στην Κατερίνη, η κεντρική εκδήλωση Μνήμης και ομιλητή τον Στάθη (Σταυρόπουλο), σκιτσογράφο–δημοσιογράφο, με θέμα: «19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Ο απόηχος πρέπει να αποκτήσει ήχο σήμερα»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ                                   Κατερίνη, 13-05-2016

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ                                                                    Αρ. Πρωτ. : 204063 (1117) οικ.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ

ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

( 97η ΕΠΕΤΕΙΟΣ)

‘Όπως είναι γνωστό, με το Ν. 2193/1994 (Φ.Ε.Κ. 32Α/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Με το Π.Δ. 99/1994 (Φ.Ε.Κ. 78/Α1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή. Οι εκδηλώσεις Mνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων, σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην πόλη της Κατερίνης, σύμφωνα με τα υπ’ αριθμ. 12444 & 12445/15-04-2016 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου2016.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα ορίζεται ως εξής:

Ομιλίες σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού. Η ημέρα και η ώρα θα καθοριστούν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Α. Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου 2016.

Β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 22ας Μαΐου 2016 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

 

  1. ‘Ώρα 09:30’ Στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Την ομιλία θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας.

 Θα ακολουθήσει πομπή προς την πλατεία γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

 ‘Ώρα 10:30’ Στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (επί της 19ης Μαΐου – απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης) θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Πιερίας, τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Στεφάνια, επίσης, θα καταθέσουν εκπρόσωποι ποντιακών Σωματείων της Πιερίας καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Συλλόγων και Σωματείων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο (ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας).

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός ‘Ύμνος.

  1. ‘Ώρα 20:00 ‘. Στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση Μνήμης με ευθύνη των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας. Ομιλητής είναι ο κ. Στάθης Σταυρόπουλος, Σκιτσογράφος – Δημοσιογράφος με θέμα: «19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Ο απόηχος πρέπει να αποκτήσει ήχο σήμερα». Ακολουθεί πρόγραμμα από Μικτή Χορωδία των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας και έκθεση φωτογραφίας.

Στις εκδηλώσεις μνήμης καλούνται να παραστούν οι Αρχές του Νομού, οι Δ/ντές και Προϊστάμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των Δημοσίων Υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων και όλοι οι πολίτες.

 

ΓΕΝΙΚΑ

-Τα θέματα που αφορούν την παράταξη, απονομή τιμών κατά την προσέλευση των επισήμων στο Μνημείο της Πλατείας Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.

-Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου και τη διευθέτηση του χώρου στο Μνημείο της Πλατείας Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

-Το Συντονιστικό ‘Όργανο των Ποντιακών Συλλόγων παρακαλείται να φροντίσει σε συνεννόηση με την Ι. Μητρόπολη για τα της Επιμνημόσυνης Δέησης και να ορίσει τελετάρχη για τις εκδηλώσεις Μνήμης.

-Τελετάρχης από τη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ορίζεται ο κ. Νικόλαος Λαμπονίκος και από το Δήμο Κατερίνης ο κ. Γεώργιος Μίχος.

– Φορείς, Σύλλογοι και Σωματεία της Πιερίας που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να το δηλώσουν στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας στο τηλ. 2351351261 μέχρι την Παρασκευή 20-05-2016 και ώρα 12:00′.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.

 

 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου

18-05-2016

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη,
για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μία ουσιαστική ευκαιρία να στρέψουμε με ευλάβεια και σεβασμό την σκέψη μας, μπροστά στην υπόμνηση της θυσίας των 353.000 Ποντίων αδελφών μας.

Ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής και σε όλους τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι στερήθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγήθηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς. Έλληνες, που κατάφεραν να επουλώσουν τις πληγές τους και να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Παράλληλα, η επέτειος αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για την διεθνή αναγνώρισή της. Άλλωστε η διεθνοποίηση του ζητήματος δεν αφορά μόνο στον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά κάθε κοινωνία, η οποία σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας, θυμάτων της τουρκικής αγριότητας, οφείλουμε να την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση, ως πηγή γνώσης για τις νεότερες γενιές και ως υπενθύμιση της αναγκαιότητας ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας με τους άλλους λαούς.

Σάββας Χιονίδης

Δήμαρχος Κατερίνης

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr                                                                          Κατερίνη, 18 Μαΐου 2016
ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr
facebook:www.facebook.com/pepierias
τηλ. επικοινωνίας: 2351351208

Μήνυμα  Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, ημέρα απόδοσης τιμής στους 350.000 Έλληνες του Πόντου, ημέρα τιμής και όχι λήθης, μας θυμίζει  την επιτακτική ανάγκη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας αλλά και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης ,απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, για την ανάπτυξη και την πρόοδο πάνω σε γερά θεμέλια και βάσεις ειρήνης και ελευθερίας.

Ο  Ποντιακός Ελληνισμός   κατάφερε να  ανασυγκροτήσει  τις δυνάμεις του, να κρατήσει τις ρίζες, τις αξίες , τη γλώσσα και  τον πολιτισμό  του  και να διατηρήσει τη μνήμη  των ΄΄αλησμόνητων  πατρίδων΄΄,  χτίζοντας  τη συνέχεια του Ποντιακού Ελληνισμού στη χώρα μας και σε άλλες χώρες όπου προσφέρει και διαπρέπει.

Έχουμε ηθικό και εθνικό χρέος να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να την μαθαίνουμε στα παιδιά μας και με ζωντανή στη μνήμη μας γεγονότων που δεν παραγράφονται και ξεχνιούνται, να διδασκόμαστε από αυτά και να επιμένουμε στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας.

Ιερό καθήκον όλων μας ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων και η εθνική μνήμη θα συμβάλει στην  πρόοδο και εξέλιξη των Ελλήνων και της πατρίδας μας.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΡΗ ΤΖΑΜΑΚΛΗ
για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η συμπλήρωση 97 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων καθιστά επιτακτική την ανάγκη να καθορίσουμε τη στάση μας όχι μόνον έναντι του γεγονότος αυτού καθ’ εαυτού, αλλά και έναντι των όποιων διφορούμενων προσεγγίσεων.

Η θανάτωση από τους Νεότουρκους 353.000 Ελλήνων Ποντίων και η εκδίωξη χιλιάδων άλλων από τις πατρογονικές τους εστίες συνιστά σαφώς γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, δεσμεύει όλους τους Έλληνες ηθικώς και πολιτικώς και οφείλουμε να την προτάσσουμε έναντι αντιθέτων επιστημονικών ή «επιστημονικών» προσεγγίσεων. Η συνεχής μνεία αυτής της αναγνώρισης του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμβάλλει πολλαπλώς στην αποδοχή του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και από την Τουρκική πολιτική και πνευματική ηγεσία.

Η διαρκώς εκδηλούμενη αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών προς τους πρόσφυγες του σήμερα έχει βαθιές ρίζες και δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Είναι ρίζες που ξεκινούν από τις αρχές της ιστορικής μας διαδρομής. Η προσφυγιά των Ποντίων είναι ιστορικώς πρόσφατη και δρα με καταλυτικό τρόπο στη συμπεριφορά μας προς τους πρόσφυγες του σήμερα, αφού οι Πόντιοι πρόσφυγες δίδαξαν σε όλους μας αξιοπρέπεια, ήθος και αλληλεγγύη.

parl

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αθήνα, 18 Μαΐου 2016

 

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ: ” 353 Χιλιάδες Ψυχές ζητούν δικαίωση”

 

Μήνυμα για την Ήμερα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Η αποκατάσταση της αλήθειας και η δικαίωση 353 χιλιάδων ψυχών, Ελλήνων Ποντίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, ήταν, είναι και παραμένει, ο ένας και μοναδικός στόχος που δεν ξεχνάμε ποτέ!  Όμως ημέρες όπως αυτή, η 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, οι σκέψεις μας και η καρδιά μας είναι ακόμη πιο κοντά στους χιλιάδες συνανθρώπους μας, σε μια από τις μελανότερες σελίδες της Ιστορίας της ανθρωπότητας, που γράφτηκαν ποτέ.

Η Πολιτεία οφείλει και δίνει την πρέπουσα τιμή στους Έλληνες   Ποντίους αδελφούς μας, είναι χρέος όμως όλων  μας και ευθύνη, να μεταλαμπαδεύσουμε την Ιστορία, τον Πολιτισμό   του Ποντιακού Ελληνισμού και να συμβάλλουμε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας σε όλο τον κόσμο.