Εκβιασμός, εκφοβισμός, ομηρία και δίωξη

Κ. Δημητριάδης περί MAZARS-ΔΕΑΔΟ

Η αρχική τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου-μέλου; του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ για την υπόθεση που έχει προκαλέσει ήδη τρεις παραιτήσεις και ανάληψη της προεδρίας της επιχείρησης απο το δήμαρχο, ελλείψει …γενναίων!!!

Την τοποθέτησή του στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΑΔΟ, μετά την αποκάλυψη της ΕτΟ ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ MAZARS, δημοσίευσε σήμερα ο επικεφαλής της δημοτικής «Αλήθειας», Κωνσταντίνος Δημητριάδης, κάνοντας λόγο για εκβιασμό, εκφοβισμό, ομηρία και δίωξη συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ αποκάλυψε χθες -με τον επισημότερο τρόπο και σε Δημοτικό Συμβούλιο- ουκ ολίγα για τα όσα έχουν συμβεί από το δημοσίευμα της 21ης Απριλίου 2016 ως σήμερα, επισημαίνοντας ότι η πρόεδρος και δυο μέλη του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης αναγκάστηκαν σε παραίτηση, η οποία αποδίδεται –με την ανοχή τους- σε προσωπικούς λόγους.

Το δελτίο Τύπου του Κωνσταντίνου Δημητριάδη

(απόσπασμα από τη συνεδρίαση του Δήμου Δίου – Ολύμπου στις 8-6-2016)

Θέλω να αναφερθώ στα όσα συνέβησαν στη ΔΕΑΔΟ για να γνωρίζουν τόσο οι συνάδελφοι όσο και οι συνδημότες μας όλη την αλήθεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι, στο συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΑΔΟ εσείς με στείλατε, με τη δικιά σας ψήφο είμαι εκεί. Εκτός από τον κόσμο που με έστειλε εδώ, εκπροσωπώ και εσάς στη ΔΕΑΔΟ. Δεν έχω σκοπό να κάνω καμία απολύτως έκπτωση. Θέλω να λέω την αλήθεια και μόνο αυτή. Θα σας πω τα γεγονότα και τα συμπεράσματα δικά σας.

Τον Οκτώβριο του ’14 αναθέσαμε στην εταιρεία Mazars την διενέργεια του εσωτερικού ελέγχου της επιχείρησης για την τριετία ’11-’14, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Για όσους δεν ξέρουν, η εταιρεία αυτή είναι μία πολυεθνική γαλλική εταιρεία με ένα παρακλάδι στην Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του ’15 υπογράφεται μία ‘σύμβαση υποκατάστασης’. Τη σύμβαση αυτή την έχει υπογράψει ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΑΔΟ (Μπατζικώστας Αθανάσιος), η κυρία Λήδα Τζαχάνη και κάποιος κύριος Κουτρούπης (διευθύνων σύμβουλος της Mazars).

Τον Μάιο του ’15 μας παραδόθηκε ένα πόρισμα ελέγχου και εξοφλήθη ένα τιμολόγιο αξίας 9.200 ευρώ περίπου, της κυρίας Λήδας Τζαχάνη. Από τότε και μέχρι την ημέρα της τελευταίας συνεδρίασης που έγινε στη ΔΕΑΔΟ (επεισοδιακή συνεδρίαση) γνωρίζαμε ότι ο εσωτερικός έλεγχος έγινε από τη Mazars. Το ίδιο έλεγε και ο Δήμαρχος στις 19-4ου, δηλαδή «το πόρισμα της Mazars το έχω και θα το παρουσιάσω στους επικεφαλής των παρατάξεων».

Με απόφαση τίνος έγινε η καινούρια ανάθεση; Νομιμοποιείται η κυρία που έκανε τον έλεγχο (δεν έχω τίποτα μαζί της) και φέρεται ότι έκανε καλή δουλειά (;;;;;;;). Αναγνωρίζεται από το Δ.Σ. η δουλειά της; Γιατί δεν ήρθε ποτέ σε μας αυτό το πόρισμά. Δεν το ξέρουμε. Δεν ξέρουμε τη δουλειά της.

Έτσι λειτουργούσε η επιχείρηση. Επειδή, λοιπόν, ως μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ δεν λαμβάναμε γνώση για τα όσα συνέβαιναν στην επιχείρηση, αναγκάστηκα να καταθέσω έγγραφη επιστολή «αποποίησης ευθυνών» (την οποία προσυπέγραψε και η κυρία Κουρίτα που συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ). Για όσα αναφέρω σήμερα εδώ, επικαλούμαι και την μαρτυρία του κυρίου Μήλιου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ, καθώς η κυρία Γιάννακα (Πρόεδρος ΔΕΑΔΟ) απουσιάζει, και πολύ λυπάμαι γι’ αυτό, γιατί θα ήθελα να την ακούσω.

Πάμε όμως και στην ουσία του θέματος. Ας θεωρήσουμε ότι υπάρχει όντως ένα πόρισμα, έστω αυτό της κυρίας Τζαχάνη, ποια είναι τα ευρήματα του; Πώς τα αξιοποιήσαμε; Εμείς τότε στο Δ.Σ. (όταν πάρθηκε η απόφαση ανάθεσης), είχαμε ρητή δέσμευση ότι αν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες, θα αποδοθούν. Γιατί όλο αυτό το διάστημα λέγατε (και είναι καταγεγραμμένο), ότι πρόκειται για ένα πόρισμα «καταπέλτη» και ότι «θα παρουσιαστεί κεκλεισμένων των θυρών;». Για ποιο λόγο; Τι έχουμε να κρύψουμε; Επίσης, η ενέργεια αυτή της ανάθεσης του εσωτερικού ελέγχου, ποιον εξυπηρέτησε τελικά; Γιατί μέχρι σήμερα, πάντως, χρησιμοποιήθηκε είτε για εκβιασμό, είτε για εκφοβισμό, είτε για ομηρία, είτε για δίωξη συγκεκριμένου υπαλλήλου. 

Το Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ, σας ενημερώνω ότι όλο το 2016 έχει συνεδριάσει μία φορά (8-2-2016). Ακόμα και για την αγορά απορριμματοφόρου η συνεδρίαση έγινε τηλεφωνική!! και στον διαγωνισμό υπήρχε ένας μόνο ενδιαφερόμενος.

Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19-4ου, στο οποίο υπήρξε η δέσμευση του Δημάρχου ότι θα μας παρουσιάσει το πόρισμα της Mazars, η εφημερίδα «ΕτΟ» αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει πόρισμα της Mazars. Πήγαμε τότε, η κυρία Κουρίτα και εγώ, στα γραφεία της ΔΕΑΔΟ και ζητήσαμε να το δούμε, να δούμε αν υπάρχει τέλος πάντων κάτι τέτοιο. Οι εκπρόσωποι εκεί της διοίκησης μας είπαν «το πόρισμα είναι στο γραφείο του Δημάρχου και ότι, επειδή είναι Παρασκευή, θα μας το παρουσιάσει την Δευτέρα!!!». Ήταν η Δευτέρα που είχαμε πάει όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε το δάσος τον Πόρων. Φυσικά και δεν μας παρουσιάστηκε κανένα πόρισμα! 

Προσπαθήσαμε να συγκαλέσουμε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ. Αυτό έγινε δύο φορές, σύμφωνα με το καταστατικό «όταν η διοίκηση δεν συγκαλεί Δ.Σ., μπορούν δύο μέλη να συγκαλέσουν και να συζητηθεί κάποιο θέμα». Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να το συγκαλέσουμε και να συζητηθεί τέλος πάντων τι γίνεται στη ΔΕΑΔΟ, χωρίς να το ξέρουμε. Κατά πόσο, δηλαδή, είναι αληθινό «Υπάρχει ή Δεν Υπάρχει Πόρισμα». Είναι ή δεν είναι της Mazars»; Τι προέκυψε από τον έλεγχο; Προφανέστατα εμποδίστηκε και δεν έγινε το Συμβούλιο αυτό. Στις 19-5ου συγκλήθηκε Δ.Σ., από το οποίο –λυπάμαι πάρα πολύ- αναγκάστηκα να απέχω. Η κυρία Κουρίτα, όμως, που ήταν παρούσα, θα σας πει περισσότερα.

Τα αποτελέσματα για όσα σας ανέφερα είναι τα εξής:  

Υπάρχουν τρεις παραιτήσεις μελών Δ.Σ., τις οποίες παραιτήσεις εγώ (ως δημοτικός σύμβουλος και ως μέλος της ΔΕΑΔΟ) δεν τις έχω δει. Επειδή, όμως, και οι τρεις που έχουν παραιτηθεί, τυχαίνει να είναι φίλοι μου, μου το είπανε και ας μην τις έχω δει. Είναι ο κύριος Σταφίδας Χρήστος, ο κύριος Ρέππας Λάζαρος και η κυρία Γιάννακα Ελένη. Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να ακούσω τις απόψεις τους και για ποιο λόγο αναγκάστηκαν (;) σε παραίτηση; Γιατί αυτό που επικαλούνται ως δικαιολογία, δεν το δέχομαι. Και καλά θα κάνετε να μην το δέχεστε και εσείς (συνάδελφοι του Δημοτικού Συμβουλίου), να έχετε μία συζήτηση μαζί τους για τους πραγματικούς λόγους παραίτησής τους. Επίσης, υπάρχει άρνηση συμμετοχής των αναπληρωματικών μελών και δεν τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό για την αναπλήρωσή τους.

Φαίνεται πως η περίοδος της εμπιστοσύνης, μάλλον της τυφλής υπακοής έχει παρέλθει οριστικά και ανεπιστρεπτί!!, καθώς υπάρχει απροθυμία συνδημοτών μας να συμμετέχουν. Γιατί άραγε; Διότι, νομίζω πως ο δρόμος για το δικαστικό μέγαρο έχει ανοίξει. Καταφέραμε να ποινικοποιήσουμε τις απόψεις μας, αφού γίναμε θαμώνες των δικαστηρίων. Εγώ όμως, όπως και πολλοί από σας, δεν είχα ξαναπεράσει τέτοιες πόρτες στη ζωή μου, ούτε καν ως μάρτυρας. Και δεν ασχολήθηκα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να λερώσω το όνομά μου. Ούτε θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει παιχνίδια στην πλάτη μου, (ούτε και στην πλάτη των φίλων μου). ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ δικαίωμα να παίζει με την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπεια μας.

Θέματα όπως: Ο προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ανάρτηση αποφάσεων στη ‘Διαύγεια’, Πρωτόκολλο, Μισθολόγιο, Δαπάνες μετά από διαγωνισμούς, Αναθέσεις, όπως και η καταστρατήγηση καταστατικού επιχείρησης, είναι μερικά μόνο ζητήματα που καθιστούν προβληματική την λειτουργία της επιχείρησης. Υπάρχουν ευθύνες σε συγκεκριμένους ανθρώπους, που θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν αν, επιτέλους, καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε μία συνεδρίαση, με αποκλειστικό θέμα την «Προοπτική ανάπτυξης της ΔΕΑΔΟ Α.Ε.». Είναι εμφανής η υποβάθμιση των δυνατοτήτων της επιχείρησης, καθώς δεν αξιοποιείται ούτε το δυναμικό της, ούτε η περιουσία της, ούτε υπάρχει κάποιο πλάνο ανάπτυξής της. Αντιθέτως, υπάρχουν ΩΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ εξωθεσμικών παραγόντων, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της, (ίσως γιατί έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους ).

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι σήμερα υπολειτουργεί. Πληροφορήθηκα από υπάλληλο της επιχείρησης ότι «σταμάτησε να μας προμηθεύει με πετρέλαιο ο προμηθευτής», με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να λειτουργούν τις μισές ώρες.

Θα πρέπει να μην γίνεται καμία δαπάνη από τη ΔΕΑΔΟ για λογαριασμό του δήμου. Ο μόνος τρόπος χρηστής διαχείρισης είναι: Η απόδοση των εσόδων (υπό την μορφή τελών αμμοληψίας) απευθείας στο δήμο, ώστε όποια έσοδα διαχειρίζεται ο δήμος, που προέρχονται από τη ΔΕΑΔΟ, να περνάνε από το δημόσιο λογιστικό.

 Όμως, μέχρι που να έρθει αυτή η ώρα της διαφάνειας, της νομιμότητας, μέχρι που να λάμψει η ΑΛΗΘΕΙΑ, όχι μόνο δεν θα αναλαμβάνει ΚΑΝΕΝΑΣ ως μέλος του Δ.Σ. ή Πρόεδρος των επιχειρήσεων του Δήμου μας, ούτε Αντιδήμαρχο δεν θα βρίσκουμε να κάνουμε!!!

 

(*τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλα αποσπάσματα της συγκεκριμένης συνεδρίασης).

 

 

Για την δημοτική παράταξη «ΑΛΗΘΕΙΑ»
Δήμου Δίου-Ολύμπου

                                                      Κώστας Δημητριάδης