Τζίφος και η 5η …

...πέντε προσπάθειες σε δύο βδομάδες

και οι πρόσφυγες παραμένουν στο “Νηρέας”. Άφαντη η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες

Νωρίς το πρωί ξεκίνησε η πέμπτη –κατά σειρά- προσπάθεια να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από το κάμπινγκ «Νηρέας» στο Βαρικό Λιτοχώρου, στις εγκαταστάσεις του «Κτήμα Ηρακλής», στο 13ο χιλιόμετρο Κατερίνης-Αγίου Δημητρίου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν άπραγες το σούρουπο. Είναι πολύ πιθανό η προσπάθεια να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες, για να υλοποιηθεί η συμφωνία που θέλει η παραλιακή-τουριστική ζώνη να μην φιλοξενεί πρόσφυγες στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Η περιοχή παρέμεινε αποκλεισμένη από την Αστυνομία καθ’ όλη τη διάρκεια των προσπαθειών να επιβιβαστούν οι 300 περίπου πρόσφυγες στα λεωφορεία και να εκκενωθεί το κάμπινγκ. Κάποια στιγμή κοντά στο μεσημέρι, ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων είχε επιβιβασθεί και όλα έδειχναν έτοιμα για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Όλα ανατράπηκαν σε μια στιγμή, χωρίς κανέναν εμφανή λόγο. Πολλοί αποκλείουν ο λόγος αυτός να είναι η φήμη που κυκλοφορεί στην περιοχή μας, περί προτιμήσεων των προσφύγων στο συγκεκριμένο καταυλισμό λόγω της κοντινής… παραλίας. Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες γνωρίζουν πολύ καλά και έχουν ενημερωθεί επανηλειμμένα ότι υποχρέωση των προσφύγων είναι να υπακούουν στις αποφάσεις του κράτους που τους φιλοξενεί. Και υποχρέωση του κράτους-οικοδεσπότη να προστατεύει τους πρόσφυγες. Σε ότι αφορά το τελευταίο, οι άνδρες και οι γυναίκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας που κλήθηκαν σήμερα και τις προηγούμενες μέρες να υλοποιήσουν την μετεγκατάσταση αξίζουν συγχαρητήρια για την άψογη εκτέλεση των καθηκόντων τους που δεν έδωσε την παραμικρή αφορμή για παράπονα και προβοκάτσιες, συνηθισμένες σε ανάλογες καταστάσεις.

Απορίας άξιο παραμένει ένα και μόνο γεγονός: γιατί από την πρώτη στιγμή εγκατάστασης των προσφύγων στο «Νηρέας» ως σήμερα και σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία που κατέγραψε το ρεπορτάζ μας, δεν βρέθηκε ποτέ επί τόπου εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Παρουσία που θα εξασφάλιζε και την αντικειμενική κρίση επί των εξελίξεων και θα εγγυόταν το συμφέρον των προσφύγων, έναντι του οποιουδήποτε.