Οι δημοσιογράφοι αποχαιρετούν τον Δ. Ν. Μαρωνίτη

και οι φιλόλογοι

ήταν -από το 2002- και επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ

esiemthbig                                                   LOGO ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ εσηεμθ

Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2016

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη μια εμβληματική μορφή των Γραμμάτων, τον Δ. Ν. Μαρωνίτη, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Το αποτύπωμά του δεν περιορίζεται στα όρια της διδασκαλίας, της φιλολογίας, της μετάφρασης, της δοκιμιογραφίας, της κριτικής και της επιφυλλιδογραφίας, τα οποία άλλωστε ο ίδιος διεύρυνε με το έργο του και τα μετατόπισε, αναπτύσσοντας απροσδόκητους δεσμούς μεταξύ όλων των παραπάνω πεδίων της γραφής. Αντιθέτως, εκτείνεται στο σύνολο του πνευματικού βίου που αναπτύχθηκε στην νεότερη Ελλάδα, και μάλιστα έχει τόση διάρκεια,  ένταση και αναγνωρισιμότητα ώστε να είναι πλέον στοιχείο της ταυτότητάς του.

Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης ήταν από το 2002 επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ήταν ο τρόπος του δημοσιογραφικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας να αναγνωρίσει την κρίσιμη συνεισφορά του στον λόγο που διατυπώνεται μέσα στο περιβάλλον των Μέσων Ενημέρωσης, και ήταν το γενναιόδωρο νεύμα ενθάρρυνσης του Μαρωνίτη σε όσους υπηρετούν τη δημοσιογραφία.

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια

ΨΗΦΙΣΜΑ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

για το ΘΑΝΑΤΟ του Δ.Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗ

   Με βαθιά θλίψη ακούσαμε το θάνατο του κορυφαίου φιλόλογου και πανεπιστημιακού δάσκαλου, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Μαρωνίτη. Γεννημένος το 1929 στη Θεσσαλονίκη, από καπνεργατική οικογένεια, έζησε το Μάη του ’36, τα δύσκολα κατοχικά και μετακατοχικά χρόνια, αλλά και τη φασιστική χούντα, από την οποία απολύθηκε από τη θέση του εντεταλμένου υφηγητή, συνελήφθη επανειλημμένα και βασανίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Το 1975 επανήλθε στη θέση του και εξελέγη τακτικός καθηγητής στο ΑΠΘ, όπου παρέμεινε έως το 1996. Υπήρξε, επίσης, επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και των ΗΠΑ, ενώ δίδαξε οχτώ χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (1994 – 2001), αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ για ένα μικρό διάστημα (1989-1990).

Κλασικός φιλόλογος και νεοελληνιστής, κριτικός και στοχαστής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, έγραψε –ανάμεσα σε άλλα- βιβλία, μονογραφίες και πλήθος άρθρα για τον Ηρόδοτο, τον Όμηρο, τους αρχαίους λυρικούς, καθώς επίσης και για τη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία (Σολωμό, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Πατρίκιο, Σαχτούρη, Χειμωνά κ.ά). Μετέφρασε Ηρόδοτο, Ησίοδο, αρχαίους τραγικούς, ενώ μνημειώδεις είναι οι μεταφράσεις της Οδύσσειας και της Ιλιάδας.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας, ο οποίος είχε πρόσφατα τη χαρά να τον φιλοξενήσει και να τον τιμήσει σε διημερίδα αφιερωμένη στον Κώστα Βάρναλη (Απρίλιος 2013), αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του, να καταθέσει, αντί στεφανιού, συμβολικό ποσό στη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης και να πραγματοποιήσει στη μνήμη του ημερίδα.

Κατερίνη, 12 Ιουλίου 2016

 

Για το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας,

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                                        Ο Γ. Γραμματέας

filpier

Μπάμπης Παπαδόπουλος                                                                                                                            Γιώργος Καρακώνης

 

 

Δ. Ν. Μαρωνίτης (1929 – 2016)

φωτο: popaganda.gr