Απόψε, στις 9μμ, στην Κάτω Μηλιά

ενημέρωση για τις ανεμογεννήτριες

το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης διάλεξε να αλλάξει στάση και ξαφνικά να αποδεχτεί την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, δύο χρόνια μετά την αρχική του άρνηση. Απόψε οι κινητοποιήσεις μπαίνουν στο πρώτο στάδιο

Το «δρόμο» των κινητοποιήσεων παίρνουν οι κάτοικοι της περιοχής της Κάτω Μηλιάς, κατά των ανεμογεννητριών που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή. Απόψε, η επιτροπή κατοίκων κατά των ανεμογεννητριών οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση και καλεί να παραστούν και να πάρουν θέση οι αιρετοί και οι διοικητικοί παράγοντες της Πιερίας.

Αφορμή για τον ξεσηκωμό των κατοίκων είναι η διαφαινόμενη πρόθεση να αδειοδοτηθεί το έργο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, παρά την καθολική απόρριψή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά την αποδοχή της επένδυσης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης. Αποδοχή που ήρθε δύο χρόνια μετά την αρχική αρνητική στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης (το 2014 και σε προεκλογική περίοδο). Σε πρόσφατη –επεισοδιακή- συνεδρίασή του, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ της επένδυσης, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και της δημοτικής αντιπολίτευσης και χωρίς να παρέχουν επαρκείς εξηγήσεις για την δραματική αυτή αλλαγή στάσης του κορυφαίου διοικητικού οργάνου της περιοχής. Στην αποψινή εκδήλωση, την ενημέρωση κατοίκων και φορέων θα αναλάβουν επιστήμονες που κλήθηκαν ακριβώς για το λόγο αυτό.

Η πρόσκληση της Επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη

 Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία, πως δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για κανέναν μας. Απόψε θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για όλα εκείνα τα οποία μας απασχολούν.

Έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι, αλλά και μέσω της δημόσιας αυτής πρόσκλησης η ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ, καλεί όλους τους φορείς του τόπου, όλους εκείνους τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν την παραχώρηση του δάσους στην εταιρία, όλους εκείνους που τόλμησαν και είπαν ότι δεν υπήρξε ενημέρωση και όλους τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου. Τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, φυσικά όλους τους δημοτικούς συμβούλους, τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας. Ζητάμε επίσης να τοποθετηθούν, αφού ενημερωθούν, οι 4 βουλευτές του νομού μας και να μας εξηγήσουν πώς θα χειριστούν το θέμα. Τέλος, καλούμε τις νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ καθώς και των υπολοίπων κομμάτων να τοποθετηθούν, τους καλούμε να πάρουν δημόσια θέση για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα.
Απόψε Παρασκευή 15 Ιουλίου και ώρα 21:00, στην κεντρική Πλατεία της Κάτω Μηλιάς, θα πραγματοποιηθεί ομιλία – ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει με τα αιολικά πάρκα και με την αιολική ενέργεια. Την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο κύριος Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής Δασολογίας & Φυσικών Πόρων του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας με τη συμμετοχή και τη βοήθεια επιστημόνων, ειδικών σε θέματα Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη.

 

Ανακοίνωση είχε εκδώσει για το θέμα και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Κατερίνης, αμέσως μετά το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο

  laisykater

  Για τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου                       για τη δημιουργία αιολικού «πάρκου»                                                                       στους «Πέντε Πύργους» Μηλιάς

 Εκεί που φύτρωνε φλησκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο…
(Ν. Γκάτσος)

   Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) Κατερίνης, στις 24 Ιουνίου 2016, με θέμα «Συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για την έκταση επέμβασης του έργου “Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας” στη θέση “Πέντε Πύργοι” (ΑΣΠΗΕ “Πέντε Πύργοι”) αιολικής ισχύος 22 MW και συναφή υποστηρικτικά έργα», η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης διατύπωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή της και καταψήφισε.

   Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παράταξη «Άλλος δρόμος για την Κατερίνη», αφού άσκησε κριτική στη διοίκηση του Δήμου ότι δεν έλαβε υπόψη την εκπεφρασμένη από το 2014 αντίθετη άποψη των κατοίκων της Μηλιάς και τη σχετική ομόφωνη τότε (9-4-2014) απόφαση του ΔΣ, κάλεσε ωστόσο το δήμαρχο να αναβάλει το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να ζητηθεί η άποψη των κατοίκων, ενώ στη συνέχεια οι σύμβουλοί του αποχώρησαν για λίγο από τη συνεδρίαση, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετηθούν με σαφήνεια.

   Εν πάση περιπτώσει, είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι ουραγοί τους, διαχρονικά υλοποιώντας και στηρίζοντας την αντι-αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αφού κατέστρεψαν τον καπνό και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της ντόπιας οικονομίας της Μηλιάς και της ευρύτερης περιοχής, έρχονται σήμερα με τη συναίνεση της διοίκησης του Δήμου Κατερίνης να στήσουν τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια στο όνομα της «ανάπτυξης». Ανάπτυξη όμως για ποιον;

   Η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) συνδέονται άμεσα με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Γι’ αυτό και το αυξημένο τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό, οι συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος, η πανάκριβη τιμή που λαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ για το ρεύμα. Είναι η «προίκα» που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός ώστε ντόπιοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι να μπουν με διασφαλισμένα κέρδη στην αγορά.

   Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για τη Μηλιά δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων του ΔΔ Πέτρας και του Δήμου μας ούτε ασφαλώς στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αν κάτι διασφαλίζει με σιγουριά, είναι το κέρδος του μεγαλοεπενδυτή. Ανάμεσα λοιπόν στις πολλές επιπτώσεις, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξής:

  1. Το μεγάλο αρχικό μέγεθος της προβλεπόμενης επένδυσης θα επιδράσει αρνητικά στην τοπική οικονομία (π.χ. στην κτηνοτροφία, στις καλλιέργειες, κ.λπ.).
  2. Η προτεινόμενη εγκατάσταση αιολικού «πάρκου» εκθέτει σε κίνδυνο πυρκαγιάς τη δασική έκταση της Μηλιάς και γενικότερα «βιάζει» το τοπίο και τη φύση της συγκεκριμένης περιοχής του ΔΔ Πέτρας.
  3. Το ποσοστό κάλυψης εδάφους από την αιολική εγκατάσταση δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση σταθμών κ.λπ.
  4. Το αρχικό μέγεθος του αιολικού «πάρκου» μπορεί εύκολα να αυξηθεί στην πορεία, όπως δείχνουν παραδείγματα σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. Νότια Εύβοια).
  5. Όταν αποσβεστεί η επένδυση, θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.
  6. Το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον για αλλαγή χρήσεων γης, μπορεί να λειτουργήσει εμπρηστικά στην ευρύτερη περιοχή.
  7. Οι ελάχιστοι πόροι που θα «επιστρέψουν», θα αξιοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την κρατική υποχρηματοδότηση των δήμων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν για τη λειτουργία του αιολικού «πάρκου» θα είναι κακοπληρωμένες, με μαύρες εργασιακές σχέσεις, και δεν αναπληρώνουν τις προαναφερόμενες αρνητικές συνέπειες.

   Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κατερίνης, με βάση και τα παραπάνω, δε συναινεί με κανένα «αντάλλαγμα» να θυσιαστούν το περιβάλλον και η όποια ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής στο βωμό των κερδών κανενός κεφαλαιοκράτη.

   Λύση η οποία θα εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋπόθεση τέτοιας λύσης είναι να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

    Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της ΤΚ Μηλιάς, του ΔΔ Πέτρας, του Δήμου Κατερίνης να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στο ξεπούλημα των Πιερίων, να ματαιώσουν το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουν εδώ και τώρα:

  • Καμία ανεμογεννήτρια – έκτρωμα στα Πιέρια.
  • Φτηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ.
  • Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας – Ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας με κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό.

   Καλούμε, λοιπόν, σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την οικονομική ολιγαρχία, την πολιτική της εξουσία και την ΕΕ, η οποία αποτελεί το στυλοβάτη της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος. 

6 Ιουλίου 2016

 

                                                                                                              Για τηlaiksy        Δήμου Κατερίνης,

Οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι

Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σταύρος Ανανιάδης
Θεοδώρα Αθανασούλα

 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε σήμερα και η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ (ΜΗΛΙΑ)

 Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει κομβικό εθνικό τομέα παραγωγής έρευνας και καινοτομίας συμβάλλοντας στο συνολικό μας πρόγραμμα για κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη σύνδεση της αναπτυξιακής προοπτικής με την οικονομία των αναγκών, την επένδυση σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, με δεδομένο μάλιστα ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή των ΑΠΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα νέο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, και θα σέβεται τη φέρουσα ικανότητα των τοπικών οικοσυστημάτων, τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις χρήσεις γης. Για το ΣΥΡΙΖΑ η ενέργεια αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και έναν από τους τομείς στους οποίους η χώρα θα πρέπει να επενδύσει ουσιαστικά τόσο για να επιτύχει την παραγωγική της ανασυγκρότηση όσο και για να μεταβεί στην νέα εποχή συμμετέχοντας στην μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη των  νέων ενεργειακών τεχνολογιών. 
Οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα όμως έτσι όπως έχουν σχεδιασθεί να λειτουργήσουν,σε πολλές περιοχές της χώρας, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην ενέργεια και επιδοτούνται  σε  βάρος των πολλών,υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον και τα υποσχόμενα αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες είναι “χάντρες για ιθαγενείς”.Από  αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Πιερία και συγκεκριμένα στην Μηλιά .Η εγκατάστασή τους έτσι όπως έχει σχεδιασθεί θα προκαλέσει τεράστιες βλάβες στα δάση της περιοχής χωρίς κανένα ουσιαστικά όφελος για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία γενικότερα.
Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ στέκεται αλληλέγγυα στους κατοίκους της περιοχής που δίνουν τη μάχη τους ενάντια στα σχέδια αυτά,που έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν, και στηρίζει  τον αγώνα τους για να μην καταστραφεί ένα σημαντικό μέρος της  των Πιερίων.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ 

 Ν.Ε Πιερίας
ΗΦΑΙΣΤΟΥ 9- (2ος ΟΡΟΦΟΣ)-ΤΗΛ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr