Απόντες οι “πρόθυμοι”

από την ενημέρωση στην Κάτω Μηλιά

η παράταξη του δημάρχου Κατερίνης δεν τίμησε την ενημερωτική εκδήλωση της Επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών, ούτε με τοπικό της σύμβουλο/ διμέτωπος αγώνας κατά της καταστροφής των “Πέντε Πύργων”

Οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι τρεις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Κατερίνης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, κάτοικοι, τα μέλη της επιτροπής αγώνα και ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικών Πόρων του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, ήταν όλοι το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Κάτω Μηλιάς. Αυτοί που έλαμψαν όμως –δια της απουσίας τους- ήταν ο επικεφαλής και τα στελέχη της διοικούσας παράταξης του Δήμου Κατερίνης.

Της παράταξης που δύο χρόνια μετά την ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος για εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στους «Πέντε Πύργους» της Κάτω Μηλιάς από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, επανέφερε το θέμα και το «πέρασε» μόνο με τις δικές της ψήφους. Και με μόνη επιχειρηματολογία την ανάπτυξη του τόπου και τα ανταποδοτικά οφέλη.

Στην ενημέρωση που παρείχαν στους συγκεντρωμένους ο κος Ζάγκας και οι αιρετοί, ανάπτυξη και ανταποδοτικά οφέλη φαίνεται να είναι ισχνότατο λόγος για να εγκατασταθούν 11 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στην περιοχή που κάποιοι επέλεξαν πιθανώς με μόνο κριτήριο την μεγαλύτερη δυνατή οικολογική καταστροφή σε ένα από τα σπανιότερα και αξιολογότερα δάση της Πιερίας, της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Γης*.

Αντιθέτως, οι ξεπερασμένης τεχνολογίας γεννήτριες, πέρα από την καταστροφή της περιοχής, τις αμέτρητες επιπτώσεις στους φυσικούς της πόρους,  την επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Πιερία, τα γελοία ανταποδοτικά οφέλη, την σκιώδη ιδιοκτησία και τις πολλαπλώς απαράδεκτες διαδικασίες νομιμοποίησης, εγγυώνται μόνο ένα: εισοδήματα σ’ αυτούς που θα τις εγκαταστήσουν.

Οι προσπάθειες όσων αντιτίθενται στο «φύτεμα» των ανεμογεννητριών στην Κάτω Μηλιά θα περιλαμβάνουν –κατά πάσα πιθανότητα- νομικό και διοικητικό αγώνα, κινητοποιήσεις, ενώ η κα Σκούφα προσφέρθηκε να διευθετήσει συνάντηση των κατοίκων της περιοχής με τους υπουργούς Σκουρλέτη και Τσιρώνη. Άμεση λύση του προβλήματος με νομοθετική πρωτοβουλία των τριών βουλευτών και αλλαγή του νόμου, με ενίσχυση έργων μικρότερης κλίμακας πρότειναν οι κοι Κυριακίδης και Μακρίδης.

Στην περίπτωση της Κάτω Μηλιάς και του αιολικού πάρκου, επαναλαμβάνεται από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης της Πιερίας (Δήμοι και Περιφέρεια/Αντιπεριφέρεια) η μόνιμη επιλογή τους να αδειοδοτούν καταστροφικά για τα περιβάλλον έργα, χωρίς καμία διαβούλευση, όπως έγινε στο Λιτόχωρο με τα απόβλητα της TOSOH,στους Νέους Πόρους με την θρυλική γέφυρα στον υδροβιότοπο και στον Κορινό με την «Ολυμπιάδα» που συνεχίζει να αποτελεί επιδίωξη ακόμη και μετά την πολλαπλή απόρριψη από τα ευρωπαϊκά όργανα.

 

*όπως περιέγραψε ο κος Ζάγκας, όλα τα οικοσυστήματα που θα συναντήσει κανείς ταξιδεύοντας από την Μεσόγειο ως τον Αρκτικό Κύκλο, απαντώνται και διασχίζοντας τα Πιέρια. Τα δάση των Πιερίων και του Ολύμπου είναι μοναδικά απομεινάρια της τελευταίας περιόδου των παγετώνων και η βιοποικιλότητά τους είναι μια από τις μοναδικές φυσικές τράπεζες ειδών και γονιδίων, αξίας αναγνωρισμένης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Στο βίντεο από την ενημερωτική εκδήλωση μπορείτε να δείτε με τη σειρά

Θεοχάρης Ζάγκας

Χάρης Τζαμακλής

Μπέττυ Σκούφα

Αστέριος Καστόρης

Γιώργος Κυριακίδης

Νίκος Μακρίδης

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Μαίρη Αρβανίτη

Σάκης Ζαφειρόπουλος

Νίκος Παντελιάδης

Ειρήνη Μαλάμου

Κάτοικος

μέλος της Επιτροπής