Φεστιβάλ Λαϊκής & Παραδοσιακής μουσικής

από τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου

στο ανοικτό θέατρο, στο πάρκο του Λιτοχώρου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ “ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ”

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016 (29/7 – 3/8)

ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΚΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

 

Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου “Ιωάννης Σακελλαρίδης” διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι το φεστιβάλ Λαϊκής & Παραδοσιακής μουσικής, προσπαθώντας να προσφέρει ποιοτικά ακούσματα στους κατοίκους του Δήμου αλλά και στους πολυάριθμους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή 29/7 με την συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου μας Εθνικού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν αυτός που πήρε το ρεμπέτικο από το περιθώριο και κατόρθωσε να το κάνει κτήμα όλων, δίνοντας διέξοδο στους καημούς και τα βάσανα του λαού μας.

Η συναυλία αυτή, όπως και οι επόμενες, θα πραγματοποιηθεί στο ανοικτό θέατρο στο πάρκο του Λιτοχώρου στις 9 μμ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την τετράφωνη χορωδία πλαισιώνει μεγάλη ορχήστρα και σολίστ που θα ερμηνεύσουν υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη μεγάλες επιτυχίες του αείμνηστου συνθέτη. Χορεύουν επίσης χορευτές του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου και το πρόγραμμα διανθίζεται με οπτικοακουστικό υλικό.

Η επόμενη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31/7 και είναι ένα πάντρεμα των παραδοσιακών ακουσμάτων με την σύγχρονη Ελληνική δημιουργία.

Το τμήμα Παραδοσιακής μουσικής της χορωδίας, υπό την διεύθυνση της μαέστρου Μαρίκας Φωτοπούλου και την συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων πραγματοποιεί ένα μουσικό διάλογο μεταξύ πασίγνωστων παραδοσιακών τραγουδιών και γνωστών τραγουδιών νέων Ελλήνων καταξιωμένων συνθετών. Κοινό τους χαρακτηριστικό το γεγονός ότι βασίζονται πάνω στο ίδιο συναίσθημα και πατούν πάνω στους ίδιους μουσικούς δρόμους, ώστε να γίνει σαφής η διαχρονικότητα και η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης.

Τέλος το πρόγραμμα θα κλείσει με την συναυλία – αφιέρωμα στην Ελληνική καντάδα και στα “λεγόμενα” τραγούδια της παρέας.

Στο πρώτο μέρος, το τμήμα Καντάδας της χορωδίας, υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Μπελογιάννη θα μας ταξιδέψει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα όταν καθώς ανθούσε το μουσικό είδος της καντάδας, στα στενά σοκάκια, κάτω από το φως του φεγγαριού, των Επτανήσων αρχικά, της Αθήνας και όλης της Ελλάδας στη συνέχεια, αντηχούσαν οι φωνές των ερωτευμένων νέων που με την παρέα τους εξομολογούνταν τον έρωτα τους.

Στο δεύτερο μέρος θα ακούσουμε αντιπροσωπευτικά δείγματα των λεγόμενων τραγουδιών της παρέας, τραγουδιών δηλαδή που αυθόρμητα τραγουδούσαν οι παρέες σε κοινωνικές συναθροίσεις. Τραγούδια απλά, λαϊκά, καθημερινά, ποτισμένα με τον ιδρώτα του καθημερινού κάματου και τους πόθους και τα μεράκια του λαού μας.

Σας περιμένουμε λοιπόν, για να θυμηθούμε, να νοσταλγήσουμε, να σιγοτραγουδήσουμε και  να αλαφρώσουμε την ψυχή μας με τον μοναδικό τρόπο που μόνο η μουσική μπορεί να καταφέρει.

 

dhmxorlit