κι αποχαιρέτα την, την ΔΕΑΔΟ που χάνεις

σιωπηλά, όπως σιωπηλά την έχασες

ούτε ένα δελτίο Τύπου. Ούτε όσο το σιντριβάνι μας δεν άξιζε…

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του δημοτικού δράματος με τίτλο «Τροποποίηση καταστατικού ΔΕΑΔΟ Α.Ε., επανακωδικοποίηση και ορισμός υπευθύνου» παίζεται αυτή την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο μας που συνεδριάζει στο δημοτικό κατάστημα της Κονταριώτισσας.

Τελευταίο, γιατί πιθανότατα ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος θα καταφέρει να «περάσει» και τις τρεις βασικές αλλαγές που δεν κατάφερε στην προηγούμενη συνεδρίαση, 11 μέρες πριν. Και μόνο η μικρή περίοδος που μεσολάβησε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, αποδεικνύει την πρεμούρα του δημάρχου να αλλάξει τα πάντα στη δημοτικής μας επιχείρηση και –κυρίως- να αποκτήσει εξουσίες απόλυτου άρχοντα της «ατμομηχανής του Δήμου μας», όπως έχει χαρακτηριστεί εδώ και δεκαετίες.

Οι αλλαγές που επιθυμεί ο δήμαρχος καλύπτονται πίσω από το σκεπτικό ότι η αλλαγή του χαρακτήρα της ΔΕΑΔΟ (από διαχειριστικό σε εμπορικό) θα συμβαδίζει περισσότερο με την πραγματικότητα, αλλαγή που θα δώσει την ευκαιρία στην επιχείρηση να διεκδικεί κοινοτικές ενισχύσεις και άλλα που ως τώρα δεν είχε το δικαίωμα να διεκδικεί. Άποψη που είχε από καιρό εκφράσει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιώργου Φαρμάκης, και εκμεταλλεύτηκε δεόντως από τον δήμαρχο, εδώ και 11 μέρες. Και που κανείς ως τώρα δεν αντέκρουσε με την απλή διαπίστωση ότι η ΔΕΑΔΟ βαίνει προς δεύτερη και τρίτη ζημιογόνα χρονιά και αποχαιρετά τον μάταιο τούτο κόσμο, πριν προλάβει να ενισχυθεί με πιθανές ενισχύσεις (τις οποίες θα ‘χει ως εμπορική επιχείρηση;).

Οι υπόλοιπες αλλαγές είναι φανερό ότι αποσκοπούν

α. στο να αποκτήσει ο δήμαρχος (και πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ) απόλυτη εξουσία, με την -κατά το δοκούν- μετάφραση του όρου «εκπρόσωπος της μονομετοχικής δημοτικής εταιρείας», «συνταγής» που ανακαλύφθηκε στο παρελθόν από αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

και β. στο να εκπαραθυρώσει τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης Δημητριάδη και Κουρίτα, από το ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, το συντομότερο δυνατόν.

Το πρώτο σερβίρεται με την κάλυψη των πρακτικών αναγκών, συν την «δέσμευση» περί μη κατάχρησης των εξουσιών. Με δεδομένη όμως την εξασφαλισμένη πλειοψηφία και στα δύο όργανα, η «δέσμευση» αυτή είναι τουλάχιστον «στάχτη στα μάτια» όλων μας, και επειδή –δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος έχει δείξει πάμπολλα δείγματα της φιλοσοφίας του: απολυταρχική διοίκηση και εμφυλιοπολεμική διάθεση, ως όπλο επιβολής των πάντων. Το ερώτημα παραμένει μόνο για την αξιωματική αντιπολίτευση και το γιατί δεν αντιδρά, όσο θα μπορούσε. Όσον αφορά την συγκυρία της συγκεκριμένης αλλαγής, ο δήμαρχος που αδυνατεί να αντικαταστήσει τα μέλη του ΔΣ που παραιτήθηκαν μετά το «σκάνδαλο ΜΑΖΑΡΣ», αντί να απολογηθεί, ενδύεται ακόμη περισσότερες εξουσίες.

Αλλά ακόμη γελοιότερο είναι το «περιτύλιγμα» των αλλαγών στη θητεία του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ που μετατρέπεται από τετραετής σε διάρκειας δυόμιση ετών, με το επιχείρημα της ..εναρμόνισης με τη θητεία της διοίκησης του Δήμου. Έτσι, αντί να γίνει πενταετής και να ολοκληρωθεί η περίοδος Δημόπουλου με Δημητριάδη και Κουρίτα στο ΔΣ τη ΔΕΑΔΟ… θα τους «αναχωρήσει» στα μισά της διαδρομής. Το χρονικό διάστημα που επέλεξε να υιοθετήσει ο δήμαρχος-πρόεδρος, λειτουργεί και σαν «επισημοποίηση» της δέσμευσης προς τα στελέχη του για ανασχηματισμό τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δέσμευση ιδιαίτερα σημαντική για κάποιους, όπως η Ειρήνη Βακουφτσή που πιθανότατα ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της ακαδημαϊκής κοινότητας και μπορεί πια να επανέλθει σε υψηλότερη και πιο προβεβλημένη θέση απ’ αυτήν της αντιπροέδρου δημοτικής επιχείρησης, ειδικά αν αυτή είναι πια και αμειβόμενη, όπως τα νέα καθήκοντα-θέσεις στο ΔΣ της εμπορικής πια ΔΕΑΔΟ. Κάποιοι φόβοι της για είσοδο ιδιωτών από το παράθυρο –που μοιράζεται και ο αναπληρωτής δήμαρχος Νίκος Λάππας- διασκεδάστηκαν με προσθήκη όρου περί του αντιθέτου. Ισχύει όμως ταυτόχρονα και ο νόμος που ορίζει ότι στις εταιρείες της μορφής που θα έχει η ΔΕΑΔΟ μπορούν να συμπράττουν και άλλοι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτοι (χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση).

Είναι πια περισσότερο κι από φανερό ότι οι αλλαγές που αυτή την ώρα αποφασίζονται για τη ΔΕΑΔΟ είναι ολοκληρωτικές και αλλάζουν εντελώς τη μορφή της και τη λειτουργία της. Ενώ ο μέσος παρατηρητής θα συμφωνούσε ότι πρέπει επιτέλους να τεθεί υπό σοβαρό και αδιάβλητο έλεγχο ο σημαντικότερος οργανισμός του Δήμου μας, αυτός θα παραδοθεί ολοκληρωτικά στις διαθέσεις της διοίκησης. Οι μόνοι που έχουν λόγο να μην ανησυχούν είναι όσοι δεν γνωρίζουν. Οι πόροι-υλικό  που εκμεταλλευόμαστε στο αμμορυχείο δεν είναι ανεξάντλητοι, αντιθέτως βαίνουν στην εξόφληση, ενώ ο βασικός λόγος ύπαρξης της ΔΕΑΔΟ (ανάπλαση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος) εκλείπει πλήρως και «με το νόμο». Και αν κάποιοι εμπιστεύονται δεσμεύσεις, ας το δηλώσουν τώρα, ώστε να υπάρχει κατάλογος μελλοντικών εθελοντών αποκατάστασης, με προσωπική εργασία.

Τέλος, εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω είναι και το εξής: οι προθέσεις Δημόπουλου που αυτή την ώρα αποκτούν την μορφή απόφασης του Δήμου, αντιμετωπίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση, όσο αντιμετωπίστηκαν. Οι τρεις βασικές «ήττες» του στην προηγούμενη συνεδρίαση αντιμετωπίζονται αυτή την ώρα με το σκεπτικό ότι, αυτά τα βασικά που δεν «πέρασαν» …, είναι αντικρουόμενα με όσα πέρασαν!!! Μένει να δούμε ποιοι πείστηκαν, εκτός από το Νίκο Λάππα και την Ειρήνη Βακουφτσή. Αυτό που δεν πείθει όμως κανέναν είναι το γεγονός ότι η αντιπολίτευση διάλεξε να ξιφουλκεί και να ηττάται στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μετέχει σε μια συζήτηση όπου ο έκθετος –τουλάχιστον- για τα όσα επέλεξε για τη ΔΕΑΔΟ αντί να υποχωρεί, αποκτά εξουσίες …Ερντογάν, να καταθέτει ενστάσεις, να προσβάλλει διαδικασίες, αλλά να κρατά τους δημότες απληροφόρητους και άσχετους με τις αποφάσεις για τη ΔΕΑΔΟ. Η αντιπολίτευση δεν ψέλλισε καν κάτι για διαβούλευση. Η μικρή μας κοινωνία συζητά στην επιτροπή διαβούλευσης για το αν θα αποδεχθούμε μια μελέτη κόστους μερικών χιλιάδων ευρώ, αλλά καμία συζήτηση δεν έγινε για τη ΔΕΑΔΟ, ούτε με φορείς, συλλόγους, σύνολα, επαγγέλματα. Για μία ακόμη φορά ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος απλώς υπερβάλλει στα όσα, με αποφάσεις και επιλογές του παρελθόντος, βρέθηκαν στα χέρια του. Και όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει… «ας προσέχατε». Ας προσέχαμε.

 

Για τους επίμονους και ανθεκτικούς, η ΕτΟ δημοσιεύει το βίντεο από την συζήτηση του θέματος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού κανείς από τους αιρετούς μας δεν διάλεξε να ενημερώσει –έστω υποκειμενικά- για το μείζον θέμα των αλλαγών στη ΔΕΑΔΟ. Και φυσικά, το ρεπορτάζ για την σημερινή τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μόλις αυτή υπάρξει.