Πρόβλημα λειψυδρίας αυτές τις μέρες

(σε Κουφονήσια, Αμοργό, Κίμωλο, Πάτμο, Αρκιούς, Σύμη, Λέρο, Καστελόριζο, Μύκονο, Κρήτη και Μεσσηνία)

όχι στον Όλυμπο. Λειψυδρία είναι η έλλειψη νερού, όχι η σπατάλη, η απώλεια και η ανύπαρκτη διαχείριση, αλλά ούτε και η ανεξέλεγκτη μόλυνσή του.

Απ’ όσα καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2ας .8.2016, το εντυπωσιακότερο ήταν η ρήση του δημάρχου για την Ελλάδα που «ξέρει από λειψυδρία»…

 

 

 

Η ΕτΟ επισκέφθηκε το ρέμα της Αγίας Τριάδας που υδρεύει τα έξι χωριά της βόρειας περιοχής του Δήμου Δίου-Ολύμπου, περιμένοντας να αντικρύσει μια τέτοια εικόνα: λειψυδρία και τα ανάλογα προβλήματα. Στην Αγία Τριάδα δεν υπάρχει καμία λειψυδρία. Δεν θα αντικρύσει κανείς την χειμερινή εικόνα του νερού που κατεβαίνει από το βουνό των θεών και παλεύει με το βράχο και τον νικά και τον σμιλεύει, στις αρχές Αυγούστου. Αλλά η εικόνα μιας μικρής, πανέμορφης όασης, ενός δροσερού ρέματος με κρύο νερό, είναι εκεί για όποιον ενδιαφέρεται.

Ξεναγός μας ο Διονύσης Πισαλίδης, πρώην αιρετός και γνωστό στέλεχος της τοπικής ΝΔ, άνθρωπος που ιδιωτεύει όσο επιβάλλουν οι καιροί και –φυσιολογικά- αυτός που περιέγραψε το πρόβλημα νερού της περιοχής του στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Το μόνο που έχει να προσθέσει η ΕτΟ στην αφήγησή του είναι το εξής: λάθη πολλών χρόνων, παραλείψεις επαναλαμβανόμενες και αλληλοτροφοδοτούμενες, έλλειψη προγραμματισμού και μια ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη στοιχειωδών αντανακλαστικών, δημιούργησαν μια στρεβλή κατάσταση. Ποτίζουμε τις καλλιέργειές μας με το καλύτερο νερό που διαθέτουμε και υδρεύουμε τις ανθρώπινες κοινότητές μας με το χειρότερο νερό που υπάρχει στον τόπο μας. Ευτυχώς οι ξένοι επισκέπτες μας πολύ δύσκολα θα ανακαλύψουν ότι μια μικρή ή μεγάλη και πάντα ενοχλητική γαστρεντερίτιδα οφείλεται στο γεγονός ότι τα νερά που γεννούν τα γεμάτα οξιές  βουνά μας, τα καλύτερα νερά του κόσμου, πάνε στα χωράφια και μεις -και μαζί με μας κι αυτοί- πίνουμε νερό γεώτρησης σε απόσταση αναπνοής από νεκροταφείο…

Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνα τους. Ούτε ο τόπος μας ανήκει στην άνυδρη Ελλάδα της λειψυδρίας… Γελάνε κι οι πέτρες πια με τις απόψεις μας. Ακόμη κι όταν δεν πηγάζουν οι απόψεις από το σύνολό μας, όταν προσβάλλουν την λογική και τον πραγματικότητα, προσβάλλουν κι εμάς, ως υπεύθυνους για τον άρχοντα που επιλέξαμε.

 

 

και η διαμαρτυρία των κατοίκων της Κονταριώτισσας, όπως κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το καθημερινό πλέον φαινόμενο της έλλειψης πόσιμου νερού αλλά και κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα χωριά του πρώην δήμου Δίου (πλήν Βροντούς!).
Το πρόβλημα ξεκινά στα διυλιστήρια νερού που βρίσκονται έξω απο την Βροντού στα οποία πρέπει να καταλήγουν τα νερά που κατεβαίνουν απο τον Όλυμπο. Εκεί το νερό καθαρίζεται, χλωριώνεται και έπειτα διανέμεται ισομερώς σε όλα τα χωριά του Δίου.
Τι γίνεται όμως και δεν επαρκεί το νερό;
Πολύ απλά αυτό συμβαίνει διότι το νερό με το κατάλληλο by pass καταλήγει αλλού και όχι στα διυλιστήρια!!!
Και που καταλήγει το νεράκι;
Το νεράκι λοιπόν καταλήγει σε έναν μεγάλο ταμιευτήρα νερού λίγο έξω απο την Βροντού για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες άρδευσης των περιοχών Τσαπουρνιά και Ρόγκια (οι ντόπιοι καταλαβαίνουν τι λέμε). Το νερό που προορίζεται για οικιακή χρήση ως πόσιμο, διατίθεται για την άρδευση των καλλιεργειών… ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!
Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι πομόνες που διαθέτει το κάθε χωριό και να προσπαθούν με αυτές να καλυφθούν ταυτόχρονα οι ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης. Αυτό για όσους ξέρουν είναι πρακτικά αδύνατο και το αποτέλεσμα είναι να υπό-αρδεύονται οι καλλιέργειες των λοιπών 6 χωριών αλλά και να υπό-υδρεύονται οι κάτοικοι τους.
Το πράγμα όμως χειροτερεύει διότι έχουν αυξηθεί δραματικά και τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ταλαιπωρούν τους κατοίκους.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πολύ απλά διότι το νερό που έρχεται απο τις πομόνες για να καλύψει τις ανάγκες είτε υπερχλωριώνεται, είτε δεν χλωριώνεται ΚΑΘΟΛΟΥ!
Στις πομόνες αυτές δεν υπάρχει κάποιος υπάλληλος για να ελέγχει την ροή του Χλωρίου μέσα στο νερό οπότε η χρήση είναι ανεξέλεγκτη !!!
Με λίγα λόγια οι κάτοικοι των 6 χωριών του δήμου Δίου (πλην Βροντους!) και δεν έχουν αρκετό νερό και είναι και υποβαθμισμένης ποιότητας!
Καλούμε την διοίκηση του δήμου Δίου-Ολύμπου να επιληφθεί του σοβαρού αυτού ζητήματος και θέλουμε να πιστεύουμε το γεγονός  οτι οι κεφαλές του δήμου έχουν καταγωγή απο την Βροντού,είναι απλά ενα τυχαίο γεγονός και ουδεμία σχέση έχει με το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Εμείς πάντως αύριο Τρίτη 2/8 και ώρα 7 το απόγευμα θα είμαστε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο πρώην δημαρχείο στην Κονταριώτισσα και θα ζητήσουμε εξηγήσεις. Για όποιον αμφισβητεί τα ανωτέρω, υπάρχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο είναι στην διάθεση παντώς ενδιαφερομένου.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ