Όσο θες να ψιχαλίζει…

ψιχαλίζει

ήδη πέρασαν δυο χρόνια. Πλέον, δεν είναι δείγμα όσα ζούμε. Είναι το “κυρίως πιάτο”…

Συνεδρίαση της 2ας .8.2016

Διαδικασία ερωτήσεων προ ημερησίας διάταξης

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κατερίνα Κουρίτα, καταγγέλλει «παραποίηση και πλαστογραφία πρακτικών» του Δημοτικού Συμβουλίου –αλλά και της ΔΕΑΔΟ-, επικαλούμενη έγγραφα που εντόπισε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στα οποία αποτυπώνεται διαφορετική ψήφος απ’ αυτή που είχε δηλώσει. Αλλά και λάθη που αφορούν και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ή του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ και την ψήφο τους. Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την καταγγελία της, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος εξανίσταται και απαιτεί να ανακαλέσει την καταγγελία της γιατί … δεν δέχεται την κατηγορία. Ακολουθεί η γνωστή ένταση, δήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθούν να αφαιρέσουν το λόγο από την Κουρίτα, επικαλούμενοι ότι η διαδικασία είναι μόνο για ερωτήσεις και η δημοτική σύμβουλος καταθέτει καταγγελία.

Η ένταση οδηγείται στα άκρα, ο δήμαρχος αποχωρεί και επανέρχεται, στο μεσοδιάστημα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπει στην κα Κουρίτα να συνεχίσει, ξαναθυμάται ότι …καταγγέλλει και δεν καταθέτει ερώτηση όταν ο δήμαρχος επανέρχεται, ο κος Λαπάτσης της «Αλήθειας» διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά προέδρου και δημάρχου, προτείνει αν θίγονται από την καταγγελία να απευθυνθούν αυτοί στον εισαγγελέα, η ένταση αγγίζει «ταβάνι» και έτσι η καταγγελία πνίγεται στην ένταση αυτή. Ο Κυριάκος Αγαθαγγελίδης κάνει λόγο για δικτατορία και στη συνέχεια ο Άρης Ρεμπατσιός της «Αλλαγής Πορείας» τοποθετείται και καυτηριάζει τη συμπεριφορά της διοίκησης, αλλά και ο  επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Φαρμάκης, δηλώνει ότι η καταγγελία χρήζει διερεύνησης. Κάπου στη διάρκεια του επεισοδίου, ο αναπληρωτής δήμαρχος, Νίκος Λάππας, μη μπορώντας να βεβαιώσει για το αντίθετο, διερωτάται αν η απόκλιση από τις πραγματικές ψήφους, αλλοιώνει το αποτέλεσμα…

Κι έτσι ολοκληρώθηκε ένα ακόμη σκηνικό έντασης στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, στο οποίο υπάρχει χρόνος –περιορισμένος πια- για κατάθεση ερωτήσεων, αλλά όχι καταγγελιών. Οι οποίες πρέπει –λέει-  να γίνονται γραπτώς.

 

Συνεδρίαση –ιστορική, πια- της 8ης .6.2016 του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Διαδικασία –και σ’ αυτή την περίπτωση- των ερωτήσεων προ ημερησίας διατάξεως.
Μετά ενάμιση μήνα, η διαδικασία των προ ημερησίας ερωτήσεων μετατρέπεται -στην ουσία- σε κανονική συζήτηση του σκανδάλου της ΜΑΖΑΡΣ που είχε αποκαλύψει η ΕτΟ στις 21.4.2016. Ο χρόνος εδώ δεν περιορίζεται στα δυο λεπτά. Ούτε για τις ερωτήσεις, ούτε για τις απαντήσεις. Ούτε ο δήμαρχος –και μόνος νομικός του Δημοτικού μας Συμβουλίου- απαιτεί οι καταγγελίες να κατατίθενται εγγράφως και να μην τίθενται ως ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης. Όχι. Ο ίδιος ο δήμαρχος, για το κορυφαίο αυτό θέμα καταγγέλλει ασύστολα, χωρίς κανένα έγγραφο, παρά μόνο ένα για το οποίο κατηγορείται ότι κατασκεύασε κατά παραγγελία και το οποίο επισείει ένα τουλάχιστον χρόνο, κρατάει κλειδωμένο στο συρτάρι του, υποσχέθηκε πολλάκις να παρουσιάσει και δεν παρουσίασε και και και και…. Στη διαδικασία αυτή εκείνης της συνεδρίασης, ο δήμαρχος και μόνος νομικός του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ξεκάθαρα για να εκφοβίσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ότι, τον Αύγουστο του 2014 και λίγο πριν παραδώσει την διοίκηση της ΔΕΑΔΟ, αποφάσισε απ’ ευθείας ανάθεση 88.000 ευρώ.

 

Οι διαφορές των δυο περιστατικών είναι πολλές.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση και αντιμετωπίζοντας την καταγγελία Κουρίτα, ο δήμαρχος την κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού. Πιθανότατα κρίνει ότι ο τρόπος που τοποθετήθηκε η Κατερίνα Κουρίτα ήταν ασεβής, σε αντίθεση με τον τρόπο που κατήγγειλε ο ίδιος τον Γιώργο Φαρμάκη, δύο μήνες πριν.  Και πιθανώς, την επιλογή του να προστατεύσει τον Γιώργο Φαρμάκη από τον εισαγγελέα την αποτύπωσε και στη γραπτή καταγγελία που κατέθεσε αμέσως μετά κάπου και αν την κατέθεσε, όπως κάλεσε την Κουρίτα να πράξει.

Τέλος, η μεγαλύτερη διαφορά των δύο περιπτώσεων είναι το γεγονός ότι η καταγγελία Δημόπουλου κατά Φαρμάκη αφορά χρήμα και εμπλέκει ιδιώτη μη αιρετό και βασίζεται σ’ ένα άγνωστο έγγραφο, πιθανώς κατασκευασμένο στα μέτρα του δημάρχου. Η καταγγελία Κουρίτα αφορά μόνο αιρετούς, υπεύθυνους –και ως διοίκηση του Δήμου- για επίσημα έγγραφα που δημοσιεύονται και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και που δεν κατάρτισε η Κουρίτα, αλλά οι καταγγελλόμενοι. Και που καταγράφουν λάθος στοιχεία που αφορούν την αντιπολίτευση. Και ως λάθη έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί πολύ καιρό τώρα και σε Δημοτικό Συμβούλιο και στη ΔΕΑΔΟ. Όταν συνεχίζονται και επαναλαμβάννονται, όταν η ψήφος παρουσιάζεται εντελώς διαφορετική, δεν είναι φυσικό -και ίσως, επιβεβλημένο- να καταγγελθούν;

 

Και όλα αυτά, δύο μήνες μετά την συνεδρίαση στην οποία ο δήμαρχος προκλήθηκε από το Γιώργο Φαρμάκη να παραδώσει το πόρισμα Τζαχάνη στον εισαγγελέα. Δεν γνωρίζουμε καν αν το έπραξε.