Απογοητεύσεις, αλλά και νέοι στόχοι

για την ΕΟΔνΠ

και μεγαλύτερη αυλή στον Καπνικό Σταθμό

Ο απολογισμός της ένατης χρονιάς του «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος, αλλά η ΕΟΔνΠ δεν «το βάζει κάτω» και ετοιμάζει ακόμη πιο αποτελεσματική δράση.

Τα παρατηρητήρια του «Χαρίζω μια μέρα μου» στην Έλαφο και τους Νέους Πόρους υπολειτούργησαν και ειδικά για το δεύτερο η ευθύνη –ή καλύτερα, η ανευθυνότητα- της ντόπιας κοινωνίας προβληματίζει ιδιαίτερα την Εθελοντική Ομάδα. Αλλά, αντί να απογοητευτεί, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την σύγχρονη τεχνολογία και να εξασφαλίσει καλύτερη επιτήρηση των δασών του Ολύμπου και με λιγότερους εθελοντές. Από το επόμενο καλοκαίρι, οπότε και τα δέκατα γενέθλιά της…
Σε ότι αφορά τους εθελοντές, το καλοκαίρι που πέρασε έδωσε την ευκαιρία στην ΕΟΔνΠ να έχει την εμπειρία φιλοξενίας αλλοδαπών εθελοντών απ’ όλο τον κόσμο και τα συμπεράσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την επιλογή αυτή. Η συνεργασία με φορείς σε όλο τον κόσμο θα ενταθεί και –με την καλύτερη οργάνωση- αναμένεται ο αριθμός τους σύντομα να αυξηθεί. Η συνεργασία αυτή, όπως εκτιμά ο πυρήνας της Εθελοντικής Ομάδας αποφέρει πολλαπλά οφέλη και δημιουργεί μια «γέφυρα» πολιτιστικής ανταλλαγής και δημιουργεί σχέσεις ζωής ανθρώπων απ΄ όλο τον πλανήτη με τον τόπο μας. Ανθρώπους που εσαεί δρούνε ως πρεσβευτές μας.

Πρόσφατα, η ΕΟΔνΠ δέχτηκε τη δωρεά μιας τεράστιας ποσότητας φαρμάκων από την Ιταλία και τον ιταλικό ΕΟΦ, τα οποία έκαναν το Κοινωνικό Φαρμακείο της ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Η ποσότητα των περισσότερων από 60.000 σκευάσματα, διαχειρίζεται με τη χρήση λογισμικού που δημιουργήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και με έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και διευκόλυνση όσων έχουν ανάγκη φαρμάκων. Η ενημέρωση της τεράστιας βάσης δεδομένων (με καταγραφή ανά ουσία, προέλευση και φωτογραφική αποτύπωση και ημερομηνία λήξης και ποσότητα) γίνεται «ζωντανά» και online. Έτσι, ανά πάσα στιγμή, οι διαχειριστές γνωρίζουν τι φάρμακα διαθέτουν και που διοχετεύτηκαν ποια φάρμακα.

Στην απολογιστική βραδιά της περασμένης Κυριακής στον Καπνικό Σταθμό, οι πρωτεργάτες του «Κινήματος της Πατάτας» ήταν φανερά ευδιάθετοι, παρά τις «πίκρες» από Νέους Πόρους και Έλαφο. Η αυλή του Καπνικού «μεγάλωσε» κατά μισό στρέμμα, με την προσφορά-βοήθεια πολλών ιδιωτών και της δικής μας ΔΕΑΔΟ. Έτσι, το πολύ πετυχημένο περσινό Χριστουγεννιάτικο Χωριό θα έχει φέτος ακόμη περισσότερο χώρο για να φιλοξενήσει μικρούς, μεγάλους, βοήθεια σε είδος και το… Πνεύμα των Χριστουγέννων. Οι ακούραστοι της ΕΟΔνΠ είναι δε σίγουροι ότι ο φετινός Αγιοβασίλης θα φέρει στην Πιερία δώρα ανεπανάληπτα. Και σε μικρό σακούλι … λόγω κρίσης.