Το Φιρμάνι του Κουβά

και η ανικανότητα του κάδου;

μετά τον πρόεδρο, εντεταλμένος σύμβουλος και δήμαρχος ξαναέβγαλαν το “Φιρμάνι του Κάδου” – και ξανααπειλούν με το άρθρο 8…

Ένα ακόμη ιστορικό γεγονός καταγράφηκε σήμερα στα γεγονότα της 4ης .10.2016: η πρώτη απόφαση του νέου εντεταλμένου συμβούλου Καθαριότητας, Σταύρου Χαρέλα για την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Λιτόχωρο, επανάληψη παλιότερης ανακοίνωσης της διοίκησης, το ίδιο φαιδρή, αλλά μεγαλύτερης παράνοιας και παραπλάνησης.

 

Ο εντεταλμένος για την Καθαριότητα σύμβουλος, με αφίσες που αναρτήθηκαν σήμερα σε σημεία-κλειδιά στο Λιτόχωρο, ξαναανακοίνωσε -με τον δήμαρχο συνυπογράφοντα- ότι πρέπει οι ….πρωτευουσιάνοι να προμηθευτούν ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ απορριμμάτων και όσοι δεν συμμορφωθούν, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 150 ευρώ. Επικαλείται δε η ανακοίνωση-φόβητρο το άρθρο 8 του Κανονισμού Καθαριότητας που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο με την 128/2011 απόφασή του.

ar8ro8

Η ίδια ανακοίνωση είχε γίνει και προ καιρού από τον προκάτοχό του αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Δημήτρη Γουλάρα, αλλά σίγουρα δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη συμμόρφωση όσων “στολίζουν” το Λιτόχωρο με το -παγκόσμια μοναδικό- εύρημα/εικαστική παρέμβαση του «σκαλωμένη σακούλα», σε πόρτες, κάγκελα, κολώνες φωτισμού, τοίχους, φράχτες και όπου βολεύει.

Αναλαμβάνοντας τα ειδικά καθήκοντά του, ο Σταύρος Χαρέλας έσπευσε να καταγράψει την κατάσταση που παραλαμβάνει από τον εκπαραθυρωμένο Δημήτρη Γουλάρα και από τα στοιχεία της πραγματικότητας που καταγράφουν καθημερινά οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων. Περιηγήθηκε τον Δήμο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση και σήμερα ανακοίνωσε την πρώτη του απόφαση: να αποκτήσουν όλοι στο Λιτόχωρο ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ κάδους απορριμμάτων.

 

Το άρθρο 8 του Κανονισμού Καθαριότητας που επικαλείται περιγράφει, πέρα από κάθε αμφιβολία, τους γνωστούς κάδους απορριμμάτων ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε ξεχάσει αφού δεν υπάρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ πλέον. Είναι όμως υποχρέωση του Δήμου και να υπάρχουν και να καθαρίζονται και να συντηρούνται; Πόσοι τέτοιοι υπάρχουν στο Λιτόχωρο;

 

Επειδή η ανακοίνωση αναφέρει σαφέστατα ΚΑΔΟΥΣ (ατομικούς-ιδιωτικούς), πρέπει να ενημερώσει κάποιος/οι τον εύελπι εντεταλμένο σύμβουλο ότι σε όλη την Ελλάδα κάδο λέμε τον κάδο και κουβά λέμε τον κουβά. Και όλοι οι κουβάδες είναι κάδοι και πολλοί -αλλά όχι όλοι- κάδοι μπορούν να περιγραφούν ως κουβάδες. Ο ίδιος -ως ειδικά υπεύθυνος- και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ;;;

 

%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%821ΚΑΔΟΣ

 

 

%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%822ΚΑΔΟΣ
%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%823 ΚΑΔΟΣ
%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%824ΚΑΔΟΣ
%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%825ΚΑΔΟΣ

 

%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%b1%cf%821%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%b1%cf%822%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%b1%cf%823ΚΟΥΒΑΔΕΣ

Αν η πρόθεσή του είναι περισσότερα χρήματα ΜΑΣ να καταλήξουν «στον κουβά», ας μας ενημερώσει ΑΜΕΣΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ, αν όλα αυτά είναι μερικά ακόμη παιχνίδια για να ξαναπάμε στον ιδιώτη. Ο οποίος θα μας προσέφερε και 300 κάδους. Και στη μελέτη “για τον ιδιώτη στα σκουπίδια” που θα μας κοστίσει(;) ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ (ΜΑΣ), δεν υπήρχε καμία τεκμηρίωση για το αν απαιτούνται 300 ή 1300 ΚΑΔΟΙ για να συνεφέρουμε κάπως το πρόβλημα της βρώμας μας.

Τέλος, επειδή η ίδια ανακοίνωση έχει ήδη μια φορά αναστατώσει το Λιτόχωρο και σε πολλούς δεν περισσεύουν λεφτά, ούτε για κουβά, ούτε για κάδο, ούτε για πρόστιμα 150 ευρώ(!!!!!), ενημερώστε τους …πρωτευουσιάνους ΠΟΤΕ λήγει η διορία για την απόκτηση ΚΑΔΩΝ και αρχίζουν τα πρόστιμα.
Επίσης, για να μην είναι άδικο το μέτρο και η απόφασή σας, πόσα και ποια πρόστιμα επιβλήθηκαν από 1.9.2014 ως σήμερα σε όλους αυτούς που πετάνε ΤΑ ΠΑΝΤΑ όπου βρούνε, παράνομα, επικίνδυνα και καταστροφικά ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ.

 

Και εν τέλει, για ποιο λόγο διαλέγετε να μαζεύετε τα απορρίμματα από το Λιτόχωρο ή όπου αλλού σε (μικρότερους) κάδους και κουβάδες ή σακούλες και όχι από τους μεγάλους κάδους των Δήμων; Σας διευκολύνει σε κάτι; Επιταχύνει την αποκομιδή; Είναι υγιεινότερο/ασφαλέστερο; Ή απλώς δεν έχουμε πια ούτε κάδους, ούτε ικανά -για τέτοιους κάδους, με τις ρόδες, τους μεγάλους- απορριμματοφόρα;

 

ΥΓ: Εσείς, κε αναπληρωτή δήμαρχε και αντιδήμαρχε Λιτοχώρου και κα αντιδήμαρχε Πολιτισμού/Τουρισμού και αρμόδια για την καθαριότητα στο Λιτόχωρο, τι λέτε για όλα αυτά; Εκτός από το πόσο σημαντική είναι η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με Δήμο της Ουγγαρίας (όποια συνεργασία κι αν είναι αυτή).

Ο κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Δίου – Ολύμπου του 2011