Το Σχέδιο οδεύει προς το ΣτΕ

λίγο πριν συμπληρωθεί χρόνος

Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο – απάντηση σε ερώτηση βουλευτών το εντοπίζει προ των πυλών του ΣτΕ

Για την πορεία του πολύπαθου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο ενημέρωσε σήμερα ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Τζαμακλής, μετά την απάντηση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη Ιουλίου 2016.

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κου Τζαμακλή και την απάντηση του υπουργού κου Τσιρώνη, το Σχέδιο βρίσκεται «στο στάδιο διαβίβασής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας», για τον τελικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, βουλευτής και υπουργός διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για απένταξη του Ολύμπου από το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα», αφού ήδη -από τον Αύγουστο- ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και την ενημέρωση της UNESCO, ώστε να αποκλειστεί παρόμοιο ενδεχόμενο.

 

Η ενημέρωση του υπουργού επιβεβαιώνει παλιότερα σχετικά ρεπορτάζ της ΕτΟ (η τελευταία ενημέρωσή μας από τον αρμόδιο συνεργάτη του κου Τσιρώνη ήταν ότι το Σχέδιο θα διαβιβαζόταν στο ΣτΕ τον περασμένο Απρίλιο) για μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Προεδρικού Διατάγματος που πολλοί στην Πιερία (και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) θεωρούν ότι επείγει για πολλούς λόγους. Με δεδομένη την ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των …δύο πλευρών του Ολύμπου που διαφάνηκε στα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης στο Λιτόχωρο, μεταξύ των δημάρχων Ελασσόνας και Δίου-Ολύμπου και την αλλαγή της ως τώρα κοινή πορεία -με τις ευλογίες των δύο συναρμοδίων Περιφερειών- είναι δεδομένο ότι η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει περαιτέρω. Ήδη, όσα εντοπίστηκαν ως ασύμβατα με νομοθεσία προστασίας του Περιβάλλοντος και απορρίφθηκαν απο τις προτάσεις δημιούργησνα νέες πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο. Στα τέλη του μήνα συμπληρώνεται χρόνος από την ολοκλήρωση μιας άτυπης -και σε πολλά σημεία, παράξενης- διαδικασίας διαβούλευσης που επαναλήφθηκε χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της και κατέληξε σε υποβολή ξεχωριστών προτάσεων, φορέων και αρχών που ως τώρα κωδικοποιούσε το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης.

 

Το σημερινό δελτίο Τύπου του Χάρη Τζαμακλή

parlplus
ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ
Βουλευτής Πιερίας – ΣΥΡΙΖΑ

5 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς το Συμβούλιο της Επικρατείας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ολύμπου.

Στο στάδιο διαβίβασής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ολύμπου, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην ερώτηση του Χάρη Τζαμακλή, την οποία συνυπέγραψαν είκοσι ένας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη θεσμική θωράκιση του Εθνικού Δρυμού.

Αναφορικώς με τον κίνδυνο απένταξής του από το πρόγραμμα της UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ/UNESCO), σύμφωνα και με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ο Υπουργός απάντησε ότι «ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου πρόκειται να υποβάλει σύντομα και εμπρόθεσμα προς την αρμόδια Επιτροπή της UNESCO απάντηση επί των παρατηρήσεών της.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργού.

 

Η απάντηση του Γιάννη Τσιρώνη στην ερώτηση των 21 βουλευτών (κλικ εδώ)