Εκπρόθεσμοι προβληματισμοί

ή συνεχιζόμενη αγωνία;

για ένα Προεδρικό Διάταγμα πολύ σημαντικό, αλλά μια διαβλητή διαβούλευση

Σε δημόσιο διάλογο για το υπό κατάρτιση Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, βρίσκονται εδώ και μέρες ο πρώην διαχειριστής του καταφυγίου «Κρεβάτια» και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κατερίνης. Το αρχικό άρθρο του Βασίλη Μαμούρη για το ΠΔ προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου που δημοσίευσε κι αυτός την άποψή του. Με νέο του άρθρο ο κος Μαμούρης ανταπάντησε, ενώ ήδη στο διάλογο «παρεισέφρησε» και ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου, Νίκος Κουκουτάτσιος.

Η ΕτΟ δημοσιεύει τα όσα αποτελούν τον ιδιότυπο αυτό διάλογο για το Προεδρικό Διάταγμα και επισημαίνει ότι η διαβούλευση για την κατάρτιση αυτού του ζωτικού -για τον Όλυμπο και όλους μας- νομικού κειμένου, ολοκληρώθηκε το 2011, επανεκκινήθηκε -άτυπα και σιωπηλά- το καλοκαίρι του 2015 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν,  την 1η .11.2015.

 

Το νέο κείμενο του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και πρώην διαχειριστή του καταφυγίου «Κρεβάτια», Βασίλη Μαμούρη

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΟ
«Τα πριν και τα μετά της υπογραφής»

     Για να φτάσουμε στην υπογραφή του Προεδρικού διατάγματος ο δρόμος μακρύς… Συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις, αγώνες, αντιπαραθέσεις. Αλλά και πολλές δράσεις και δημιουργία, πάνω στο βουνό αλλά και γύρω από αυτό. Νέες ξενοδοχειακές μονάδες, νέα καταφύγια, επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, αγώνες ορεινού δρόμου και ορειβατικού σκι, σημάνσεις νέων μονοπατιών , κέντρο πληροφόρησης Δρυμού κ.α. Έκαναν όλα αυτά πιο αναγκαίο ένα προεδρικό διάταγμα. Για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, για μια ανάπτυξη στο βουνό με σεβασμό στην όμορφη φύση του. Για να βάλει όμως και τους απαραίτητους κανόνες. Αυτούς τους κανόνες πρέπει πρώτα από όλα να δεχθούμε όλοι, ειδικά οι ντόπιοι, αλλά και να φροντίσουμε να εφαρμοστούν μετά την ψήφισή του.

Για την υπογραφή του διατάγματος και για το πόσο είμαστε διατεθειμένοι όλοι να το στηρίξουμε γράφτηκε και η προηγούμενη επιστολή μου. Για το αν μπορούμε να υποχωρήσουμε λίγο από τις προσωπικές μας απόψεις και να ακούσουμε τους πιο ειδικούς.  Από τις αντιδράσεις φάνηκε και η στάση του καθενός. Κάποιοι αντέδρασαν θετικά, κάποιοι με «περίεργη» σιωπή, κάποιοι «κόβοντας» το κείμενο  και ο κυνηγητικός σύλλογος με προσωπική επίθεση. Η προσωπική μου άποψη για το κυνήγι καθώς  και μια αντιπαράθεση μου με τον κυνηγητικό σύλλογο δε νομίζω ότι ενδιαφέρει κανένα.  Από την επιστολή έψαξα και κράτησα ότι μου φάνηκε θετικό  . Οι κυνηγοί λοιπόν, αν κατάλαβα καλά, δέχονται να περιοριστούν εκτός της τουριστικής ζώνης του βουνού. Καλώς η κακώς η «τουριστική» αυτή περιοχή είναι η Β  και Γ  ζώνη του Δρυμού όπου υπάρχουν τα καταφύγια και οι πεζοπορικές  διαδρομές. Κάτω από τη ζώνη αυτή, το ξέρουν όσοι γνωρίζουν το βουνό, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις , καθώς και η ζώνη Δ του εθνικού πάρκου από τη μεριά της Λάρισας, όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Κανείς λοιπόν δεν τους διώχνει  από το βουνό και αντίθετα η δράση τους κάτω από την ζώνη Γ και πριν τις αγροτικές καλλιέργειες ίσως να είναι και ωφέλιμη . Προσωπικά θέλω να πιστεύω στο φιλότιμο τους και έχω δει πόσο περήφανοι νιώθουν όταν βλέπουν επισκέπτες να θαυμάζουν τον τόπο τους . Πιστεύω ότι στο τέλος θα βοηθήσουν μαζί με τη  θηροφυλακή στην προστασία του Εθνικού Δρυμού και των επισκεπτών. Ας κρατήσουμε λοιπόν όσα μας ενώνουν και έγιναν πριν την υπογραφή. Aς πάμε με αισιοδοξία στο δύσκολο επόμενο στάδιο…

Μετά λοιπόν από την υπογραφή του διατάγματος:  Κάποιος θα κληθεί να εφαρμόσει τους κανόνες  του και να τιμωρήσει τις παραβάσεις που θα γίνονται. Κάποιος θα πρέπει να υπερασπίζεται τις τυχόν «λάθος αναγνώσεις» των κανόνων του. Κάποιος θα πρέπει να υλοποιήσει το σχέδιο διαχείρισης, αν υπάρχει τέτοιο, του νέου πια Εθνικού Πάρκου. Να  το συνδέσει όσο γίνεται με τις   τόσο όμορφες δράσεις ιδιωτών, στον τουρισμό αλλά και στην αγροτική παραγωγή, που τελευταία βλέπουμε να αναπτύσσονται κάτω από το βουνό.  Η αλλαγή της μορφής του Φορέα του Δρυμού και η ενίσχυσή του είναι επιτακτική. Όσοι βοήθησαν να φτάσουμε ως εδώ πρέπει να πιέσουμε με πρωτοβουλίες  προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο καθένας από τη θέση του και όλοι μαζί…Η υπογραφή για το προεδρικό διάταγμα θα μπει…

Αυτήν όμως την υπογραφή εμείς θα κληθούμε να την τιμήσουμε…   

                                                                      Μαμούρης Βασίλης       

 

Το κείμενο του πρώην δημάρχου Λιτοχώρου, Νίκου Κουκουτάτσιου

 

ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΘΗΡΑΜΑΤΑ

O κυνηγητικός σύλλογος Κατερίνης ξεσπάθωσε και πάλι, και τα “Ψέλνει,, από την καλή και την ανάποδη, στον κ. Μαμούρη που δικαίως και προβληματισμένα διαμαρτύρεται γιατί αργεί να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για την πλήρη απαγόρευση της Θήρας σε ολόκληρο τον Όλυμπο. Με τους συμπαθείς κατά τα άλλα κυνηγούς δεν έχω τίποτε προσωπικά, αλλά είμαι υποχρεωμένος ως ελεύθερος πολίτης και μάλιστα πολιτικό πρόσωπο, να τους πω το εξής.
Αξιότιμοι κύριοι, είναι ντροπή στη σημερινή εποχή, να επιθυμείτε να σκοτώνετε τα άγρια ζώα της φύσης για την ευχαρίστηση σας και από υπερηφάνεια, ότι είστε καλοί σκοπευτές. Και την επιθυμία σας αυτή την ονομάζετε αθλητικό σπόρ. Με όλο το σεβασμό προς τα πρόσωπα σας, είμαι υποχρεωμένος να σας ψέξω και να σας κατηγορήσω για λαθροχειρία αν μη τι άλλο χειρότερο, αφού σκοτώνετε τα αθώα πλάσματα του θεού από χόμπι. Ο άνθρωπος όπως και όλα τα ζώα της γης σκότωναν για να ικανοποιήσουν την πείνα τους, όπως συμβαίνει και σήμερα με τα σαρκοφάγα ζώα. Εσείς πολιτισμένοι άνθρωποι και χριστιανοί γιατί δεν τηρείτε την θεϊκή εντολή “Ου Φονεύσεις,,;
Εμείς οι Λιτοχωρίτες που αιώνες τώρα ζούμε και διαβιούμε στην αγκαλιά του μυθικού Ολύμπου, και επιβιώσαμε με τη χλωρίδα και την πανίδα του στοργικού βουνού, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν ημεδαπό η αλλοδαπό σπόρτμαν να επιδιώκει να εξαφανίσει και τα ελάχιστα άγρια ζώα που ευδοκιμούν ακόμα στα λαγκάδια και τα πράσινα λιβάδια του βουνού. Μέτρησε κανείς πόσα άγρια ζώα απόμειναν σήμερα στον ΌΛΥΜΠΟ ; Είναι μερικές μονάδες η δεκάδες αγριοκάτσικα και λίγοι αγριόχοιροι. Και μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού χαριτωμένα Ζαρκάδια. Γιατί χάριν γούστου θέλετε να εξοντώσετε αυτά τα πλάσματα του Θεού ; Ο Όλυμπος δεν είναι μόνο παγκόσμιο Βουνό, αλλά είναι και τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας, Όπως είναι και η πρώτη στεριά που αναδείχτηκε από τη πλανητική Θάλασσα. Και δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι πρόγονοι μας τοποθέτησαν το Δωδεκάθεο στις κορυφές του. Ένα τόσο Ιερό βουνό θα ‘πρεπε να είχε ανακηρυχθεί άβατο όπως το Φούτζι της Ιαπωνίας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη ο σύλλογος σας δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης και καλό Θα ήταν να είχε αυτοδιαλυθεί.

Με πολύ τιμή
Νίκος Κουκουτάτσιος