Τα παράπονα στον …υπουργό

Κουτσιμάνης προς Κουρουπλή

ανοιχτή επιστολή-crash test για τη ζωτικότερη μονάδα του “Καλλικράτη” από έναν υπηρέτη του

 

Ως τώρα ακολούθησε την -παραδοσιακότερη- μέθοδο των παραπόνων που απευθύνονται στο δήμαρχο. Στο ξεκίνημα της τρίτης χρονιάς της πρώτης πενταετίας Καλλικρατικών δημαρχιών, ο Μπάμπης Κουτσιμάνης, πρόεδρος ΤΚ Ν. Εφέσου, κάνει τα παράπονά του στον… αρμόδιο υπουργό, εκπληρώνοντας τα καθήκοντά του όπως επιβάλλεται σε αιρετούς: πλήρως και προς πάσα κατεύθυνση, με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα. Σε μια δισέλιδη επιστολή, ανοιχτή και δημόσια, καταγράφει ένα αξιόπιστο crash test του Καλλικράτη, από το οποίο προκύπτουν -μεταξύ άλλων- δυο σοβαρές αστοχίες του νόμου που καθορίζει -ήδη πολλά χρόνια- τις ζωές των Ελλήνων στο βασικότερο κύτταρό της: ο υπερσυγκεντρωτισμός στη διαχείριση των οικονομικών και ο αντιδημοκρατικός τρόπος ανάδειξής των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

Στην δισέλιδη επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών υπάρχουν και οι προτάσεις του Μπάμπη Κουτσιμάνη για την άμεση βελτίωση του «Καλλικράτη», ώστε να αποκεντρώνονται και να διαχέονται ευθύνες, καθήκοντα και διαχείριση κονδυλίων, να επιταχύνεται η διαδικασία, προκειμένου να αποκτήσει πια το τοπικό συμβούλιο, λόγο ύπαρξης και έργο άμεσα συνδεδεμένο με τις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες του μικρότερου «καλλικρατικού» κυττάρου.

 

Η ανοιχτή δημόσια επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ         Νέα Έφεσος, 27 Οκτωβρίου 2016
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ                                Αριθ.Πρωτ.: 777
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΕΦΕΣΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Νέα Έφεσος
Ταχ. Κωδ.: 601 00
Πληρ: Τηλ: :Κουτσιμάνης Χαράλαμπος                                          ΠΡΟΣ :
                                                                                           Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Θέμα: « Αιτήματα Τοπικών Κοινοτήτων »

– Αξιότιμε κ. Υπουργέ, είμαι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Εφέσου του Δήμου Δίου-Ολύμπου στην Πιερία. Επειδή κατά την άσκηση των καθηκόντων μου διαπιστώνω πάρα πολλές δυσλειτουργίες, επιθυμώ με τη παρούσα να σας ενημερώσω για όλες αυτές, τις οποίες θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουν για το καλύτερο απ΄ την Κεντρική διοίκηση. Πρέπει να δείτε και να αλλάξετε πάρα πολλά πράγματα γύρω απ’ τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων.

Θεωρώ ότι πρέπει τα τοπικά συμβούλια και οι Πρόεδροι αυτών να αποκτήσουν αρμοδιότητες για θέματα καθημερινότητας, όπως η αποκατάσταση βλαβών ύδρευσης, άρδευσης, καθαρισμού δημόσιων χώρων, νεκροταφείων και σχολικών συγκροτημάτων. Παράλληλα πρέπει τα τοπικά συμβούλια να μπορούν να διαχειριστούν πόρους από ανταποδοτικά τέλη κλπ… ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ο σημερινός τρόπος λειτουργίας των Δήμων, οι οποίοι έχουν γίνει τεράστιοι σύμφωνα με το Νόμο του Καλλικράτη, δεν επιτρέπουν στα τοπικά συμβούλια να κάνουν άμεσες παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρέσκεια των πολιτών στις τοπικές κοινότητες. Επειδή οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων είναι αυτοί που γίνονται πρώτοι αποδέκτες παραπόνων χωρίς όμως να τους δίνετε η δυνατότητα παρεμβάσεων, θα πρέπει η πολιτεία να λάβει αποφάσεις, οι οποίες θα τους δίνουν τη δυνατότητα έτσι ώστε να μπορούν να επιλύουν γρήγορα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών. Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο Νόμος του Καλλικράτη ώστε να γίνει ορθολογικότερη κατανομή αρμοδιοτήτων. Το κέντρο λήψης αποφάσεων δεν πρέπει να είναι Δημαρχοκεντρικό, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται έχοντας υπόψη ένα σύστημα αποκεντρωμένης Δημοκρατίας. Πρέπει εκ νέου να γίνει μια ορθολογικότερη γεωγραφική ανακατανομή των Δήμων με κριτήρια όπως συγκοινωνιακές συνδέσεις – ομοιογένειας – π.χ. Τουριστικοί Δήμοι, Αστικοί Δήμοι, Αγροτικοί Δήμοι, Ορεινή Δήμοι. Πρέπει οι πάγιες προκαταβολές να δίνονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από την Διοίκηση του Δήμου στα Τοπικά & Δημοτικά Συμβούλια ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα για την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας εξυπηρετώντας άμεσα τους πολίτες.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση οδηγούν σήμερα την τοπική Αυτοδιοίκηση στην απαξίωση ενός συγκεντρωτικού κράτους, που στραγγαλίζει τις τοπικές κοινωνίες και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ειδικά την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μαρασμό. Πρωταρχικός στόχος και σκοπός, που πρέπει να οριοθετήσει η Κυβέρνηση σας, είναι επιτέλους η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού με τις προσφερόμενες στους πολίτες και στην τοπική οικονομία υπηρεσίες, δρα άμεσα και πρακτικά υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Πρέπει να απορριφθεί το θεσμικό πλαίσιο που προωθείται σε βάρος των τοπικών κοινωνιών που μετατρέπει τους δημάρχους σε manager και τους Δήμους σε επιχειρήσεις.

Επιβάλλεται και πρέπει να γίνουν πολλές και ριζοσπαστικές αλλαγές για να πάμε την Ελλάδα μας πιο μπροστά. Πρέπει να γίνει αλλαγή της διαδικασίας για την εκλογή Δημάρχων , Δημοτικών Συμβούλων & Τοπικών Συμβούλων. Όπως ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή Δημάρχων, ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή Δημοτικών & Τοπικών συμβούλων. Το παραταξιακό σύστημα των δημοτικών εκλογών, ήρθε η ώρα να αλλάξει. Ο Δήμαρχος πρέπει να συμβολίζει την ενότητα των δημοτών και να είναι πρόσωπο καταξιωμένο στην κοινωνία. Προτείνω την ανασύνθεση της σημερινής μορφής των Καλλικρατικών δήμων με την άμεση συμμετοχή των πολιτών, με την δημιουργία νέων συμμετοχικών οργάνων και την πλήρη αναζωογόνηση των τοπικών Συμβουλίων, με αρμοδιότητες και τομείς ευθύνης έτσι ώστε να μετατρέπονται πιο ενεργοί. Θα πρέπει επιτέλους η κεντρική εξουσία να συνειδητοποιήσει ότι θεσμοί όπως τα τοπικά συμβούλια δεν πρέπει να είναι απλά διακοσμητικοί. Ο θεσμός του τοπικού συμβουλίου, για κάθε τοπική κοινωνία θα πρέπει να διέπετε από κανόνες που έχουν βασική αφετηρία την προετοιμασία για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ουσιαστική συμμετοχή τους στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι πρόεδροι των τοπικών & δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να εισακούγονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή, για θέματα που αφορούν τον τόπο τους. Να προβλέπει ο Νόμος ότι: οι Πρόεδροι των τοπικών & Δημοτικών Συμβουλίων μπορούν να συμμετέχουν σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, και να έχουν δικαίωμα λόγου & ψήφου να μην είναι όπως σήμερα σχεδόν απλοί ακροατές. Ενεργοποίηση του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων ως συμβουλευτικό όργανο της τοπικής διοίκησης, με παρεμβατικό ρόλο. Πρέπει να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες με ένα συνεκτικό και οργανωμένο σχέδιο που θα αφορά την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Απαιτείτε σήμερα παραπάνω από χθες διαφάνεια παντού, σε όλους και όλα, χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του χθες. Έφτασε ο χρόνος για την αποτίμηση του «Καλλικράτη» πέρα από ιδεοληπτικές στρεβλώσεις. Σήμερα, έξι χρόνια μετά τον Ν. 3852/2010, «Καλλικράτη», είμαστε ώριμοι πλέον να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε όποιες δυσλειτουργίες έχουν παρατηρηθεί. Τα Τοπικά Συμβούλια έχουν απαξιωθεί ελλείψει σοβαρών αρμοδιοτήτων, θα ήταν λογικό να συμμετέχουν υποχρεωτικά στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού και να διαχειρίζονται ένα μικρό μέρος του. Ειδάλλως μπορείτε να τα καταργήσετε τελείως, δίνοντας περισσότερο δύναμη στους Δημάρχους (Μικρούς Πρωθυπουργούς) να κάνουν ότι θέλουν. Τέλος πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε με σύνεση & συναίνεση, να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του Ν. 3852/10 (Καλλικράτη) προς όφελος του Κράτους και των Τοπικών Κοινωνιών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας ο οποίος μπορεί άμεσα να ξεκινήσει την ανάταξη της Χώρας, αφού όμως της δοθούν τα εργαλεία που χρειάζονται.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Κουτσιμάνης Χαράλαμπος

 

… και τα πιο πρόσφατα παράπονα στο …δήμαρχο, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης.10.2016