Οι συναυλίες-ύμνος στην Ελευθερία

σε Λιτόχωρο και Κατερίνη

Δημοτική Χορωδία και Χορωδία της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

 

ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

Το διαχρονικό μήνυμα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελπίδας εκφράστηκε με τον ιδανικότερο τρόπο στις συναυλίες-αφιέρωμα στην φετινή επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ και της αντίστασης στα μαύρα χρόνια της κατοχής. Παρουσιάστηκαν τα έργα «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού, μελοποιημένα από τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Τα απέδωσαν, τόσο η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 στο 2ο δημοτικό σχολείου Λιτοχώρου, όσο και την επόμενη μέρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου και 5ου λυκείου (πρώην πολυκλαδικό) της Κατερίνης, η χορωδία της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Τις δύο χορωδίες συνόδευε κοινή εικοσιεξαμελής ορχήστρα και οι σολίστες Ρώνια Τοπαλίδου και Δημήτριος Χωνός σε καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

Στην παρουσίαση της εκδήλωσης και στην αφήγηση των ιστορικών κειμένων που διάνθισαν την εκδήλωση ο Περικλής Χατζηγιάννης. Στη συγγραφή των κειμένων πολύτιμη η συνεργασία των ιστορικών και συγγραφέων Σωτηρίου Μασταγκά και Νικολάου Σαλπιστή.

Στο Λιτόχωρο, προλογίζοντας τη συναυλία την οποία χαιρέτισε από μέρους του συνδιοργανωτή Δήμου Δίου Ολύμπου ο αναπληρωτής Δήμαρχος Νικόλαος Λάππας,  η πρόεδρος της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου Κατερίνα Σκρέτα, είπε: « Ο πολιτισμός είναι η δύναμη που οργανώνει και προάγει τις ανθρώπινες συμπεριφορές και κινητοποιεί για καλύτερα ατομικά και συλλογικά επιτεύγματα. Η χορωδία μας τιμώντας το θρύλο, τη μνήμη και το χρέος της εθνικής μας επετείου συμμετέχει με το τετράφωνο τμήμα της. Ευχαριστούμε τον Δήμο Δίου-Ολύμπου και την διευθύντρια του 2ου δημοτικού σχολείου για την συμπαράσταση και την συνεργασία.

Η αποψινή βραδιά είναι γεμάτη από μουσικές που θα διεγείρουν το πατριωτικό μας συναίσθημα και θα μας ταξιδέψουν στα χρόνια των αγώνων και της ενότητας της πατρίδας μας. Καλή σας ακρόαση.»

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Στην Κατερίνη την εκδήλωση άνοιξε η έφορος χορωδίας της Ε.Π.Μ. Ειρήνη Βενετσάνου, λέγοντας: «Την διαχρονικότητα της ιστορικής επετείου του πολέμου του ‘40 και την εθνική μας αντίσταση, τιμά και φέτος με την αποψινή μας συναυλία η εφορεία χορωδίας της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Τα δύο κορυφαία έργα που θα σας παρουσιάσουμε, αποτελούν ιστορικές παρακαταθήκες και πνευματικός πλούτος, τόσο μουσικός όσο και ποιητικός.

Επειδή στη ζωή τίποτε δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται, η συναυλία που θα παρακολουθήσετε χρειάστηκε για να ετοιμαστεί μεγάλη και επίπονη προσπάθεια για την οποία όλοι οι συντελεστές νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση.

Σας καλούμε λοιπόν συνταξιδιώτες στη μαγεία της μουσικής.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη τον Δήμο Κατερίνης και τον πολιτιστικό του οργανισμό και βέβαια όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.»

Αναφερόμενος στην επιλογή του «Πνευματικού Εμβατηρίου» από την εφορεία χορωδίας της Εστίας, ο πρόεδρος του συλλόγου Γρηγόριος Μιτσοκάπας, επισήμανε: «Το δραματικό κάλεσμα του Σικελιανού προς τους Έλληνες αμέσως μετά το τέλος του πολέμου , ενωμένοι όλοι, να σηκώσουν σε αυτή τη νέα λευτεριά μέσα από τη λάσπη και το αίμα τον ήλιο ψηλά από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το έργο κατά τον ποιητή ο ήλιος αποτελεί σύμβολο της λευτεριάς, πνευματικότητας, ηθικής, αναγέννησης και δημιουργίας.»

Και στις δύο συναυλίες το πολυπληθές κοινό, ιδιαίτερα συγκινημένο καταχειροκρότησε όλους τους συντελεστές και συνεχάρη τον δημιουργό της συναυλίας-αφιέρωμα μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη.

Την εκδήλωση στην Κατερίνη τίμησαν με την παρουσία τους η βουλεύτρια Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Πιερίας Δημήτριος Ρουκάς, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πολιτισμού Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου η οποία  εξέφρασε στους διοργανωτές της συναυλίας τα θερμά συγχαρητήρια και την συμπάθεια του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης Θεόδωρος Παυλίδης, ο πρόεδρος της Σχολής Γονέων  Κωνσταντίνος Κορομπίλης, κ.α.