Η συλλογή, το αρχοντικό

και η χαμένη μας σοβαρότητα

τελικά, η συμφωνία-χρησιδάνειο μπορεί να καταγγελθεί μόνο απο τους δωρητές. Οι οποίοι δεν μας παραχώρησαν δα και κάνα Γκωγκάν… (Γκωγκέν;). Γκάφα;

 

Ένα ακόμη γεγονός ήρθε σήμερα να προστεθεί στα πάμπολλα κρούσματα προχειρότητας -στα όρια της ανευθυνότητας- στη διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου και να αποκαλύψει ότι η διοίκηση του Δήμου επέλεξε να μπει σε έναν -και νομικό- κυκεώνα, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και -στην ουσία- εμπλέκοντας τον εαυτό της σε περιπέτειες, χρονοβόρες και δαπανηρές που στο τέλος μπορεί και να τελειώσουν χωρίς κανένα κέρδος για τη διοίκηση, το Δήμο και τον δήμο.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκε (πρώτη στην ημερήσια διάταξη) η έξωση της συλλογής Κωνσταντινίδη από το Αρχοντικό Γκουντέλια και η επιστροφή των πινάκων στους δωρητές, υπό τον γενικό και «άοσμο» τίτλο «Λήψη απόφασης για καταγγελία σύμβασης ιδιωτικού συμφωνητικού χρησιδανείου» (εισήγηση κ. Ζτάνης Γεώργιος , Πρόεδρος)». Το σημαντικότερο που προέκυψε από την πολύωρη συζήτηση του θέματος είναι ότι ο Δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα να λύσει τη σύμβαση για τη συλλογή Κωνσταντινίδη και η δυνατότητα αυτή υπάρχει μόνο για τους δωρητές!!! Τελικά, η λήψη απόφασης για το θέμα αναβλήθηκε και το θέμα θα απασχολήσει και το τοπικό συμβούλιο και τους αρμόδιους με τον πολιτισμό και το Λιτόχωρο αντιδημάρχους. Οι οποίοι μετείχαν στη σημερινή συζήτηση: ο Νίκος Λάππας αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Λιτοχώρου και η Λέλα Γιάννακα, -νέα- αντιδήμαρχος Πολιτισμού και -νέο- τακτικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών.

 

Αν η διοίκηση και ο δήμαρχος γνώριζαν τον συγκριμένο όρο στη σύμβαση χρησιδανείου, τότε γιατί επέλεξαν να υπάρξει

  • αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση
  • «ήπια» αντίθεση των στελεχών της διοίκησης με τον επικεφαλής
  • ανεπίτρεπτη συμπεριφορά έναντι δωρητών
  • απαράδεκτη χλεύη στο έργο και το πρόσωπο ενός αποβιώσαντα καλλιτέχνη, του οποίου ο Δήμος ήδη έχει αναλάβει την υποχρέωση να στεγάζει και να συντηρεί τη συλλογή των έργων του
  • εμπλοκή -χωρίς την θέλησή τους- άσχετων με το θέμα φορέων και προσώπων

και οι επιλογές αυτές να προέρχονται από αιρετό που είναι και νομικός;;;

 

Αν διοίκηση και δήμαρχος (και νομικός) δεν γνώριζαν τον όρο που δίνει την αποκλειστική δικαιοδοσία στην άλλη πλευρά για καταγγελία της σύμβασης, πως αποφάσισαν να καταργήσουν κάτι που περιέχει και γραπτή συμφωνία, χωρίς καν να μελετήσουν την σύμβαση;

Μετά την πρόσφατη εκτός ημερησίας διάταξης ενημέρωση-συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα κατέληξε να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών γιατί -σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης- αφορά συμφωνία-σύμβαση του Δήμου. Η σημερινή συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε.

Ακολουθώντας αντίστροφή διαδρομή, μετά μια ακόμη θλιβερή επίδοση του δημάρχου μας, οι συνεργάτες του ανέλαβαν να έρθουν σε συνεννόηση με τον εκπρόσωπο των δωρητών και να προσπαθήσουν να τον πείσουν να αποσύρει τη δωρεά ή να δεχτεί να φιλοξενηθεί σε άλλο χώρο η συλλογή ή οτιδήποτε άλλο βολεύει τη διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα … το θέμα θα παραπεμφθεί στο τοπικό συμβούλιο και σε όποιον άλλο από τη διοίκηση ενδιαφέρεται για το θέμα (πιθανώς όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με θέμα που αφορά το Λιτόχωρο). Αφού βρεθεί λύση και διέξοδος από το πρόβλημα, τότε θα υπάρχει άπλετος χρόνος για να πραγματοποιηθεί η μάζωξη που ανήγγειλε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, για να συζητήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε δημόσια διαδικασία, το θέμα και της συλλογής και του Αρχοντικού Γκουντέλια!!!

 

Έτσι, παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί η διοίκηση ότι δεν έχει αποκλείσει καμία επιλογή, η πρόθεσή της είναι μια και μόνη: να επιστραφούν οι πίνακες στους δωρητές και να απαλλαχθεί ο Δήμος από μια υποχρέωση που ανέλαβε το 2011.

Μπορεί η ανικανότητα και η ανευθυνότητα να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα που η τυφλή  εξυπηρέτηση των όποιων μικροσυμφερόντων να είναι η μόνη ευκαιρία επιβίωσης. Οπότε και η φανατική προσήλωση στο έργο αυτό να είναι και η μοναδική σχέση της διοίκησης με την πραγματικότητα.

Και σ’ ανώτερα.-