Φεύγουν;

οι εργαζόμενοι στη ΔΕΑΔΟ

στην Κοζάνη για νομική συμβουλή οι εργαζόμενοι, συσκότιση και ενός ανδρός αρχή και σ’ αυτό το θέμα από το Δήμο και την “Ολύμπια Συμμαχία”

Στα μέσα του καλοκαιριού και ενώ ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου/πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ κατέβαλλε κάθε προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης και μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα, διαβεβαίωνε συνεργάτες και αντιπολιτευόμενους ότι οι αλλαγές, κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργήσουν στο προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης και ότι διασφαλίζεται το μέλλον τους. Χθες, εργαζόμενοι της ΔΕΑΔΟ ταξίδεψαν ως την Κοζάνη προκειμένου να συμβουλευτούν εργατολόγο με ειδικότητα στα ορυχεία, για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους. Μια μέρα πριν, ο δήμαρχος-πρόεδρος τους είχε ενημερώσει ότι όλες οι συμβάσεις κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ανύπαρκτες, με τα αποτελέσματα που όλοι κατανοούμε και ήδη έχει κατανοήσει πολύ καλά ο -και με δικαστική απόφαση- διευθυντής της ΔΕΑΔΟ.

 

Αν -πριν δυο χρόνια- κάποιος περιέγραφε ότι μετά δεκαετίες λειτουργίας της ΔΕΑΔΟ, θα άλλαζαν τόσα πολλά και δραματικά στο «χρυσωρυχείο του Δήμου», ώστε ο δήμαρχος να ΄ναι και πρόεδρος και να έχει την απόλυτη εξουσία πάνω στο «χρυσωρυχείο», θα απολάμβανε τη συνολική χλεύη και την κατακραυγή. Ήδη, όλα τα παραπάνω είναι πραγματικότητα. Το ποιοι ενέκριναν και υπερψήφισαν όλα τα παραπάνω είναι καταγεγραμμένο σε επίσημα πρακτικά.

Στον τρίτο χρόνο της διοίκησής του και ενώ ήδη έχει χρεωθεί ανεπανάληπτες ασχήμιες σε βάρος της ατμομηχανής του Δήμου, ο Κ. Δημόπουλος ανακάλυψε προβλήματα στις συμβάσεις των εργαζομένων. Τους ενημέρωσε εν αιθρία και χωρίς καμία προειδοποίηση και ταυτόχρονα τους προέτρεψε να απευθυνθούν σε ειδικό για νομική βοήθεια. Όπως και έπραξαν. Πριν την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, ενημέρωσε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Φαρμάκη, και τον πρώην δήμαρχο και μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΟ, Σάκη Τσιφοδήμο, για τα νέα σημαντικά ευρήματα. Πιθανώς ενημέρωσε δι’ επιστολής και τα συμπολιτευόμενα μέλη του ΔΣ. Κανέναν άλλο. Το νέο επεισόδιο στο θρίλερ που ζει η ΔΕΑΔΟ από την 1η.9.2014 ως σήμερα, εκτυλίσσεται ενώ καμία ουσιαστική συζήτηση και διαδικασία δεν υπάρχει στο ΔΣ της επιχείρησης, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε καμία ενημέρωση των δημοτών. Θέματα άξια για την ενημέρωση των δημοτών και ενασχόλησης του Γραφείου Τύπου του Δήμου είναι διαλέξεις για τη μακροζωία και συναντήσεις χορευτικών συγκροτημάτων.

 

Έτσι, σε μια διετή περίοδο ολικής απαξίωσης της αντιπολίτευσης και των διαδικασιών, αυθαίρετων αποφάσεων αυθαίρετα επιβεβλημένων με τις ψήφους της πλειοψηφίας, της παντελούς έλλειψης ενημέρωσης, συζήτησης και σύνθεσης, πλήθους επιλογών που προκάλεσαν πλήθος προσφυγών ακύρωσής τους, το μόνο διάστημα δημοκρατικού «πληθωρισμού» και εκκλήσεων για συνεργασία της αντιπολίτευσης ήταν το 20ήμερο του καλοκαιριού που επιχειρήθηκε και ολοκληρώθηκε η αλλαγή του καταστατικού της ΔΕΑΔΟ. Εκκλήσεις για συνεργασία και αναφορές σε υπερβατική εξυπηρέτηση του κοινού καλού, αμέσως μετά τον πλήρη -και ανθρώπινο- εξευτελισμό του αντιπάλου και των διαδικασιών, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Και μετά, επιστροφή στην αυθαιρεσία και τον απολυταρχισμό.

 

Λεπτομέρεια: σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη του ειδικού εργατολόγου είναι ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων είναι απόλυτα εξαρτημένες με τις διαθέσεις της διοίκησης. Οπότε, είχε άλλες διαθέσεις η διοίκηση και τώρα άλλαξαν ή οι αλλαγές στο καταστατικό της ΔΕΑΔΟ απολύουν εργαζόμενους την ώρα που και ανυπέρβλητα προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει η επιχείρηση και ο «θάνατός» της θα βόλευε με την εξαφάνιση ευθυνών, πριν καν ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι (όλοι εμείς);

 

Σημ. ΕτΟ: παρά την προσήλωση της διοίκησης Δημόπουλου στην ΜΗ ενημέρωση για τα σημαντικότερα θέματα του δημόσιου βίου μας, η ΕτΟ ζήτησε ήδη την άποψη των αιρετών για το νέο σημαντικό θέμα. Και τις επόμενες ώρες -όσοι το επιλέξουν, όχι μόνο οι αιρετοί- θα έχουν το βήμα για να το πράξουν. Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούρια για την ΕτΟ, αλλά καθημερινή υποχρέωση την οποία τηρεί απαρέγκλιτα. Το κενό στην ενημέρωση ΔΕΝ οφείλεται στις επιλογές της εφημερίδας του Δίου-Ολύμπου.