ΚΚκΠ, Γεώργιος: η εικόνα θα επιστρέψει

όταν δεν θα κινδυνεύει

πήγα στον εορτασμό, αλλά στον εσπερινό, δεν δημιουργήσαμε εμείς τη διένεξη, ο καθένας μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ιδιοκτήτη της εικόνας

Η Βρεφοκρατούσα κινδυνεύει και θα επιστρέψει όταν δεν θα αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο, η εικόνα και χρειάζεται συντήρηση και κινδυνεύει από την παρουσία των προσφύγων στην Πέτρα, απάντησε χθες ο σεβασμιότατος Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, μία μέρα μετά τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην μονή της Πέτρας, χωρίς την εφέστια εικόνα, μετά 80 χρόνια παρουσίας της και πανηγυρισμού της.

 

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για το Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο κος Γεώργιος απάντησε στις καταγγελίες των εργαζομένων του πρώην ΨΝΠΟ και του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποδέχεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ότι ανάγκη συντήρησης και καλύτερης φύλαξης της εικόνας τον οδήγησαν στην απόφασή του, χωρίς ο ίδιος να προκαλέσει τη δημόσια διένεξη που ζει η Πιερία εδώ και καιρό. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η Βρεφοκρατούσα βρίσκεται στον ΙΝ Θείας Ανάληψης Κατερίνης για τις ανάγκες του εορτασμού της πολιούχου.

 

Σε ότι αφορά το μέλλον, ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η εικόνα να επιστρέψει στη θέση της όταν στην Πέτρα δεν θα φιλοξενούνται πρόσφυγες και ο ίδιος είχε έγκαιρα εκφράσει τους φόβους του για την Μονή και τα κειμήλιά της, από την παρουσία των προσφύγων. Ο σεβασμιότατος συμφωνεί ότι αρμοδιότητα για την εικόνα έχει η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ότι θα μπορούσε η εικόνα να συμμετέχει στο φετινό εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου.