Και τώρα τι;

η άποψη της ΕτΟ και το ρεπορτάζ για τους "11"

και μια ακόμη δραματική και καθοριστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε δυόμιση ώρες

Τέσσερις ώρες πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή ανακοίνωση τους, «έκλεισαν» το θέμα των 11 υπό απόλυση εργαζομένων στη ΔΕΑΔΟ με τον κατηγορηματικότερο τρόπο και το βάρος της θέσης τριών αιρετών του Κοινοβουλίου -μεταξύ των οποίων και ένας δικηγόρος- έναντι της θέσης και των πράξεων ενός αιρετού της Αυτοδιοίκησης και επίσης δικηγόρου:

 

Η ΔΕΑΔΟ, από το 2015, δεν έχει καμία υποχρέωση να ενημερώσει το Υπουργείο για τις συμβάσεις των 11.

 

Το αποτέλεσμα της έρευνας των τριών βουλευτών ήταν πιθανότατα γνωστό στο δήμαρχο Δίου-Ολύμπου-πρόεδρο της ΔΕΑΔΟ, πριν ανακοινωθεί και είχε το χρονικό περιθώριο να σκεφτεί και να αποφασίσει τι θα πράξει, έστω μετά την ανακοίνωση-ταφόπλακα. Και αυτό έκανε. Μέχρι στιγμής, δεν ανακάλεσε τίποτα και οδεύει προς την σημερινή συνεδρίαση με μία και μόνη πρόνοια: να συνεδριάσει η ομάδα του την τελευταία στιγμή (στις 3.20μμ) και να προσέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο «μαντρωμένη» για μία ακόμη φορά, παρά τις όποιες δημόσιες –ή καλύτερα, ημιδημόσιες διακηρύξεις- περί ψήφου κατά συνείδηση. Αν πράγματι αυτή ήταν η πρόθεση θα μπορούσε να είναι ήδη εντελώς δημόσια με μια απλή δήλωση. Ούτε δήλωση περί αυτού υπάρχει και σε λίγο θα μας χωρίζουν τρεις ώρες από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι τέσσερις.

 

Σε ότι αφορά τις ευθύνες για την υπόθεση «συμβάσεις των 11» δεν αφορούν μόνο τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο. Αφορούν τώρα πια, πολύ περισσότερο από τον ίδιο, όλους όσους –παθητικότερα ή δραστικότερα- στηρίζουν τον ίδιο και την πολιτική του, τις επιλογές του στο Δήμο και τη ΔΕΑΔΟ. Σε ότι αφορά τη δεύτερη από το Σεπτέμβριο του ’14 αδιάλειπτα ως σήμερα, αποφασίζει και διατάσσει, πριν την κα Λέλα (Γιάννακα) και τώρα …τον εαυτό του. Δείγματα που θα ‘πρεπε να ανησυχήσουν όλες τους «Ολύμπιους Συμμάχους» υπήρξαν από την πρώτη κιόλας βδομάδα διοίκησης Δημόπουλου. Σημαντικά και σοβαρότατα. Διάλεξαν να σιωπούν και να πειθαρχούν, ψηφίζοντας. Οι ως σήμερα πρωτοκλασάτοι σε θώκους γιατί είχαν ήδη θώκους και οι εν αναμονή γιατί ήδη διάλεξαν το θώκο από την ειλικρίνεια και το κοινό καλό. Κι έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε…

 

Αλλά η υπόθεση δεν έχει τελειώσει και η σημερινή συνεδρίαση είναι μόνο ένα ακόμη δραματικό επεισόδιο αυτής της καταστροφικής παρωδίας διοίκησης και αιρετών. Ούτε καμία υπόθεση που αφορά τη ΔΕΑΔΟ «κλείνει» με τη σημερινή εξέλιξη. Αντίθετα, όλες οι υποθέσεις ανοίγουν διάπλατα. Αν οι 11 αισθάνονται ήδη ασφαλείς και ακλόνητοι, πρέπει να απολογηθούν δημόσια –και οι υπόλοιποι, όλοι οι εργαζόμενοι- γιατί για δύο χρόνια δεν αντέδρασαν ούτε με …φτέρνισμα στην δίωξη Φελώνη. Ή γιατί στις –έστω και δύο- ανακοινώσεις τους προς το κοινό κουβέντα δεν βρήκαν να πούνε για το διευθυντή της επιχείρησης που διάλεξε στην κρισιμότερη ώρα τους να λείπει με άδεια… προγραμματισμένη. Αν μη τι άλλο, η διοίκηση θέλει να είναι η ΔΕΑΔΟ επιχείρηση με ιδιωτικό χαρακτήρα. Σε τέτοιες επιχειρήσεις, σε καταστάσεις ανάλογες… δεν δικαιολογείται ΚΑΜΙΑ άδεια.

 

Και επιτέλους, μετά απ’ όλα αυτά, είναι ώρα –αν και με τρομερή καθυστέρηση, ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος να απολογηθεί δημόσια (αν είχε επιδείξει άλλες ευαισθησίες, η παραίτηση θα ‘ταν η μόνη επιλογή, αλλά δεν τις έδειξε, οπότε δεν αιθεροβατούμε), η παράταξή του να απολογηθεί δημόσια και να προκαλέσει μια ελάχιστη κάθαρση. Έστω και με την κατάθεση όσων γνωρίζει το πρώην πρωτοπαλλίκαρο Δημήτρης Γουλάρας. Η «Ολύμπια Συμμαχία» έχει επιλέξει να υποτάσσετε πάντα στην υπέρτατη απειλή (απειλή Δημόπουλου για παραίτησή του), αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η παραίτηση αυτή, με δεδομένα όσα προηγήθηκαν, σημαίνει αυτόματα και παραίτηση της παράταξης από τη διοίκηση.

Επιβάλλεται επίσης και ο εισαγγελέας, δυστυχώς πολύ καθυστερημένα, παρά την έγκυρη έκκληση της ΕτΟ, να «μπει» στη ΔΕΑΔΟ με τη μεγαλύτερη δυνατή ορμή γιατί ο καρκίνος έφτασε να κυριέψει όλο το σώμα και οι αποδείξεις υπάρχουν: σε όλες τις προσφυγές και τις καταγγελίες και τις μηνύσεις και τα παράπονα που ήδη χειρίζεται ή είναι σε γνώση του.

Όσοι θεωρούν την παραπάνω άποψη υπερβολική, ας ξανασκεφτούν πως η τοπική μας Ιστορία θα εξελισσόταν αν είχε υπάρξει άμεσα και πλήρως διαλεύκανση του «σκανδάλου ΜΑΖΑΡΣ». Ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε καν την επίσημη άποψη της εταιρείας για το αν πράγματι παραχώρησε το έργο που της ανατέθηκε σε συνεργάτη της. Και το πόρισμα-πατάτα χρησιμοποιήθηκε ήδη από νομικό-δήμαρχο ως πειστήριο και στοιχείο. Ενώ ταυτόχρονα διατείνεται ότι ήταν για εσωτερική χρήση και παρουσιάστηκε στην αντιπολίτευση…

 

Σε ότι αφορά τα τρέχοντα, πριν τη συνεδρίαση, εξελίσσονται ταχύτατα και προς τελείως διαφορετική κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα μ αυτά και με δήλωσή του προς την ΕτΟ, ο επικεφαλής του ‘Συνδυασμού Ευθύνης», Γιώργος Φαρμάκης, χαρακτήρισε «θετική τροπή» την ανακοίνωση των τριών βουλευτών που «στην ουσία, έκλεισε το θέμα σε ότι αφορά τη νομική του πλευρά, ενώ από πολιτικής άποψης το μόνο που μένει είναι η στήριξη των εργαζομένων».

 

«Ήμουν σίγουρη ότι θα δικαιωνόταν οι 11 εργαζόμενοι και ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις συμβάσεις, δήλωσε στην ΕτΟ η -ανεξάρτητη πια- πρώην δημοτική σύμβουλος της «Ολύμπιας Συμμαχίας», Ειρήνη Βακουφτσή, επισημαίνοντας ότι «από την αρχή ο κος Δημόπουλος επέδειξε μια εμμονική συμπεριφορά, δεν υπήρξε καμία ένδειξη διάθεσης συνεργασίας με τον κο Μπαλατσούκα και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να προσπαθήσει να επηρεάσει την ομάδα του, είτε με την απειλή της παραίτησής του, είτε με την επιβεβαίωση της δικής του άποψης, ως τη σωστότερη».

 

Ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Νίκος Λάππας, εμμένει στη γραπτή δήλωση που είχε κάνει στην ΕτΟ αμέσως μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΑΕΔΟ, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν είχε επιλέξει να τεθεί ερώτημα σε κανέναν, παρά σχετική ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου, αν αποδεικνυόταν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπάρχει τέτοια υποχρέωση.