Απογοητευτική η αντιπολίτευση

Σκούφα στην Κοινωνικών Υποθέσεων

Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά έμπρακτα τον κοινωνικό της ρόλο και έργο


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά έμπρακτα τον κοινωνικό της ρόλο και έργο

 

Τοποθέτηση της βουλεύτριας Πιερίας Μ. Σκούφα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (8/2/2017),
για το Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας,
τα σχολικά γεύματα
και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων με μπλοκάκια

«Θα το τονίσω για μία ακόμη φορά, όσοι μας ακούνε και βρίσκονται εκτός της αιθούσης αλλά και πολλοί από εμάς που βρισκόμαστε μέσα στην αίθουσα, μάλλον απογοητευόμαστε από το επίπεδο εκφοράς του αντιπολιτευτικού λόγου. Έχω σχηματίσει την προσωπική εκτίμηση, στα δύο χρόνια που είμαι Βουλευτίνα, ότι πάρα πολλές φορές ο λόγος της αντιπολίτευσης- και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στον χώρο της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- ουσιαστικά αποκρύπτει αυτό το κύριο επιχείρημα με βάση το οποίο αντίκεινται σε ένα νομοσχέδιο, χρησιμοποιώντας σαν προπέτασμα καπνού διαφορετικά επιχειρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις», παρέστησαν η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Δεν μπορώ να εννοήσω για παράδειγμα, ποια είναι η πραγματική ένσταση στο να αναλάβει η ΗΔΙΚΑ σαν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από Υπουργεία, και απαραίτητες εργασίες με συγκεκριμένους Φορείς στο εξωτερικό, εκτός αν το πρόβλημα είναι, ότι έτσι κόβεται η πελατεία των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αν αυτό το επιχείρημα εκφραζόταν, ίσως να συμφωνούσαμε ίσως και να διαφωνούσαμε» υπογράμμισε η κα Σκούφα.

Το μπλοκάκι και οι εργαζόμενοι

Αναφερόμενη στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υπουργός κ. Πετρόπουλος, επεσήμανε ότι: «μέσα στην γενική φιλοσοφία που είχε η προηγούμενη Συγκυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρηματίες, μετακυλιόταν το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών στον ίδιο τον εργαζόμενο. Κοινώς οι άνθρωποι της γενιάς μου, αλλά και οι νεότεροι, όλα αυτά τα χρόνια ήμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα ότι, προκειμένου να αναλάβουμε μια θέση εργασίας, η οποία σε κανονικές συνθήκες θα ήταν θέση μισθωτού, άρα ως μισθωτός εργαζόμενος θα είχα ελαφρύνσεις σε σχέση με τον εργοδότη μου, θα έπρεπε να την αναλάβω υπό το καθεστώς του να κόβω μπλοκάκι. Άρα στην ουσία να είμαι μισθωτός, αλλά να φαίνομαι φορολογικά και ασφαλιστικά ως αυτοαπασχολούμενος. Αυτό το πράγμα, κατά την γνώμη μου, έρχεται να διορθώσει η συγκεκριμένη εγκύκλιος τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πληρώνουν πλέον 9,22% σε ασφαλιστικές εισφορές». Η βουλεύτρια Πιερίας εξέφρασε την άποψη πως σε κάποια φάση θα πρέπει να καταργηθεί εντελώς το καθεστώς με τα μπλοκάκια, αν θέλουμε όπως είπε, να μιλάμε για υγιείς εργασιακές συνθήκες.

Τα σχολικά γεύματα

Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τροπολογία σε σχέση με τα σχολικά γεύματα, καθώς με αυτήν και τη συνακόλουθη πιλοτική εφαρμογή των σχολικών γευμάτων σε 10.000 μαθητές, δίνεται το στίγμα για το τι ακριβώς θέλει η τωρινή κυβέρνηση να κάνει μέσα στο σχολείο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται να χρηματοδοτούνται αυτά τα γεύματα και από το σκέλος των δημοσίων επενδύσεων του συγκεκριμένου Υπουργείου δίνοντας έτσι ένα συμβολικό χαρακτήρα, διότι οι μαθητές, η νεολαία της χώρας, είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο δημόσιας επένδυσης.

Έλεγχος και εποπτεία από το Υπουργείο Εργασίας

Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι «συνίσταται και λειτουργεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ) Εθνικό Μητρώο ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, υπάγονται στην εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». «Δεν είναι μόνο το θέμα πώς χρηματοδοτούνται αυτοί οι φορείς, εάν χρηματοδοτούνται ή όχι από το κράτος, αλλά και της εν γένει λειτουργία τους. Γιατί θα πρέπει σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η φροντίδα ηλικιωμένων, απροστάτευτων ανηλίκων ή οτιδήποτε έχει να κάνει με κοινωνικές δομές, θα πρέπει αυτοί οι ιδιωτικοί φορείς να ελέγχονται από το αρμόδιο Υπουργείο και ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους» συμπλήρωσε η κα Σκούφα.

«Βέβαια, σαν απώτερο στόχο θα πρέπει να έχουμε την ανάληψη της παροχής έργου κοινωνικής φροντίδας, από το ίδιο το Κράτος», τόνισε καταλήγοντας.

Δείτε εδώ, το βίντεο από την ομιλία της.