Όλα μια χαρά

στον απολογισμό του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν την συνέλευση, ο διοικητικός, οικονομικός και καλλιτεχνικός απολογισμός του έτους 2016, καθώς και ο προϋπολογισμός της τρέχουσας χρονιάς αλλά και το περίγραμμα των δραστηριοτήτων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ                                                                                    

28ης Οκτωβρίου 40 – τηλ 2351076041
ΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

  Η τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν την συνέλευση, ο διοικητικός, οικονομικός και καλλιτεχνικός απολογισμός του έτους 2016, καθώς και ο προϋπολογισμός της τρέχουσας χρονιάς αλλά και το περίγραμμα των δραστηριοτήτων του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017.

Τις εργασίες του σώματος διεύθυνε και συντόνισε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νικόλαος Πασχαλούδης, ο οποίος στο σύντομο εισαγωγικό του χαιρετισμό οριοθέτησε το  περίγραμμα και τις κατευθυντήριες γραμμές της συνέλευσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Στην παρουσίαση του απολογισμού, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος,

αφού σκιαγράφησε την δομή και υφή των τελευταίων χρόνων της λειτουργίας του Φεστιβάλ Ολύμπου, τόνισε: «Το βασικό κριτήριο της επιτυχίας του θεσμού είναι η αντοχή του στη διάρκεια του χρόνου και ασφαλώς οι άνθρωποι, μιας και ο καθένας από διαφορετικό μετερίζι συνεισφέρουν ανιδιοτελώς τόσο με την αγάπη και το μεράκι τους, όσο και με τον οβολό τους. Στο 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2016 απολαύσαμε δεκατρείς θεατρικές παραστάσεις και δέκα μουσικές συναυλίες. Ξεχωριστή θέση οι εκθέσεις, οι αρχαιολογικές ομιλίες, οι φιλοσοφικοί περίπατοι, τα αναλόγια, οι καλλιτεχνικές ανταλλαγές με την τιμώμενη χώρα, τη Ρουμανία.»

Ο κ. Παπαχρήστος αφού ευχαρίστησε τους φορείς, τους χορηγούς, τους εθελοντές και τους επισκέπτες-θεατές του φεστιβάλ, στάθηκε ιδιαίτερα αιχμηρός στην απαίτηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για καταβολή ενοικίου από τη χρήση των αρχαιολογικών χώρων με το πρόσχημα την καθαριότητα και συντήρησή τους. Ανέφερε: «Η απαίτηση είναι παράλογη, γιατί όπως είναι γνωστό το Φεστιβάλ Ολύμπου από την ίδρυση του έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου, όχι μόνο την καθαριότητα αλλά και τη συντήρηση και επισκευή των αρχαιολογικών χώρων πάντα με την συγκατάθεση και επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και της ανασκαφικής ομάδας. Πάντως σε περίπτωση που δεν ανακληθεί, εμείς θα επιλέξουμε άλλους χώρους για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.»

Για τη συνεργασία με την τιμώμενη χώρα του 2016, την Ρουμανία, δήλωσε: «Ιδιαίτερα θετική η συνεργασία μας με την τιμώμενη χώρα όχι τόσο σε επίπεδο εκδηλώσεων, αλλά κυρίως σε επίπεδο συνεργασίας. Μια συνεργασία από την οποία προέκυψαν σίγουρα ευνοϊκότερες συνθήκες στο τουριστικό προϊόν της Πιερίας.»

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο ταμίας του Οργανισμού Γεώργιος Σαμαλής και ο οικονομολόγος και οικονομικός υπεύθυνος Αντώνιος Μανωλόπουλος παρουσίασαν τον οικονομικό απολογισμό εσόδων-εξόδων 2016.

Ο κ Σαμαλής είπε: «Οι ταμειακές εισπράξεις και η προσέλευση του κοινού με κριτήριο την γενικότερη εικόνα της κοινωνίας, κρίνοντα ικανοποιητικά. Την απελθούσα χρονιά εξοφλήθησαν οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Ευχαριστώ τον κ. Αντώνιο Μανωλόπουλο για την συμβολή του και την άριστη συνεργασία μας. Τον παρακαλώ να μας αναπτύξει τα οικονομικά  δεδομένα της ταμειακής χρήσης του 2016.»

Ο κ. Μανωλόπουλος παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικούς πίνακες της λογιστικής εικόνας του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τα έσοδα σε σύγκριση με τα έξοδα παρουσιάζουν μια μικρή απόκλιση του ύψους περίπου των χιλίων ευρώ. Ρυθμίστηκαν δανειακές και λοιπές υποχρεώσεις παλαιοτέρων ετών και πλέον το ταμείο λειτουργεί με τους κανόνες της σύγχρονης λογιστικής. Τα εισιτήρια των παραστάσεων του 2016 ανήλθαν στις δέκα τέσσερις χιλιάδες πενήντα τρία. Ο προϋπολογισμός  του 2017 κυμαίνεται στο ποσό των τριάντα έξη χιλιάδων ευρώ περίπου.»

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Την καλλιτεχνική εικόνα των εκδηλώσεων του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2016 παρουσίασε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο, Γεώργιος Χανδόλιας, λέγοντας: «Υπηρετούμε μια συνολική πολιτιστική πολιτική. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε τις συνεργασίες και την αλληλοεπίδραση των τεχνών. Νέοι δημιουργοί, νέα ρεύματα, καινοτόμες προτάσεις υψηλής αισθητικής, αντάμα με τα ακαδημαϊκά και κλασσικά ρεύματα συνθέτουν το ρεπερτόριο μας. Γιατί πολιτισμός είναι το σύνολο των ανθρώπινων επιτευγμάτων όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την ιστορία και την παράδοση και είναι μια ζώσα πραγματικότητα στον τόπο και το χρόνο σε διαρκή εξέλιξη.

Το Φεστιβάλ οφείλει να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, να πλησιάσει τους πολλούς, να περπατήσει στις διεθνείς λεωφόρους, να λειτουργήσει ως πεδίο δημιουργικότητας αλλά και ανατρεπτικής σκέψης. Σε εποχή που ως αξία λογαριάζεται μονάχα το λογιστικό κέρδος, προσπάθειες σαν τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. νοηματοδοτούν και πάλι την ύπαρξή και τη θέλησή μας στην κοινωνία των ανθρώπων. Συνεχίζουμε με γνώμονα ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου, είναι ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ.»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες της απολογιστικής γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Πασχαλούδης στην τοποθέτηση του αφού περιέγραψε την ταυτότητα της πολύχρονης διαδρομής του θεσμού και τις αναγκαιότητες προσαρμογής του στις νέες προοπτικές, επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία έγιναν αρκετά ώστε το Φεστιβάλ Ολύμπου να αποκτήσει σταθερό και ευκρινές καλλιτεχνικό προφίλ, πανελλήνια ακτινοβολία, διεθνή αναγνώριση. Συνέβαλε στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Πιερίας, πλαισιώθηκε ενεργητικά από δεκάδες πολίτες και πλέον αποτελεί τον σταθερό συνομιλητή με τους κυριότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας. Είναι το Φεστιβάλ που με τον υψηλό δείκτη ποιότητας δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους της περιφέρειας να απολαύσουν την τέχνη σε όλες τις μορφές της.»

Για να καταλήξει: «Τα δέκα τελευταία χρόνια ενασχόλησής μου με τη διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. έχω κατανοήσει ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί έναν κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό στην Ελλάδα, αποτελεί επίσης τον καθρέπτη του ανήσυχου και δημιουργικού πνεύματος της Πιερίας. Είναι η κοινή συνισταμένη μιας κοινωνίας  πολιτών ανοικτής σε ρεύματα ιδεών, με πολυφυλετικό πλούτο. Ταξιδευτές οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και υποδοχείς ταξιδευτών που διαπρέπουν στις τέχνες και τα γράμματα αλλά και τις επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη. Για την  Πιερία αναφέρει ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής και θεωρώ ότι μας εκφράζει όλους. Ότι αυτός ο τόπος συνεχίζει να εξελίσσεται και να εμπνέει.»

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ-ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Τη συνέλευση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία δέχθηκε τις ευχαριστίες του Οργανισμού για τη διαρκή υποστήριξη της, δηλώνοντας ότι θα βρίσκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης στις πρωτοβουλίες του ΟΡ.ΦΕ.Ο.

Παρούσα και η δημοτική σύμβουλος και εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης, Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου.

Αξιόλογες οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις στα θέματα της απολογιστικής συνέλευσης και προοπτικής του Φεστιβάλ Ολύμπου, από τα μέλη Χαράλαμπο Ζαπουνίδη και Νικόλαο Γραίκο.

Η διαδικασία έκλεισε και μια τιμητική διάκριση. Απονεμήθηκε για την πολυετή αφιλοκερδή προσφορά προς τον ΟΡ.ΦΕ.Ο., στον οικονομολόγο Οδυσσέα Μανωλόπουλο. Του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γρηγόρη Παπαχρήστο πιστή αναπαραγωγή έργου από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.